Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Διαρθρωτικές αλλαγές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στη «στρατηγική συζήτηση» εντός της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εντός ΕΕ, όσον αφορά το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, μιλώντας για «νέες ισορροπίες».

«Συνολικά, στοχεύουμε στη διατήρηση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης. Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ. Αλλά επειδή η πολιτική έχει αλλάξει εκεί, πρέπει να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις», δήλωσε. «Πολλοί πιστεύουν ότι μετά τον Τραμπ όλα θα είναι όπως πριν. Νομίζω ότι πρόκειται για λάθος εκτίμηση», είπε τονίζοντας το βάθος των αντιθέσεων, τη ρευστότητα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που οδηγεί και σε αναθεώρηση παραδοσιακών συμμαχιών.

«Υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές στις διατλαντικές σχέσεις που δεν θα εξαφανιστούν ακόμη και μετά τον Τραμπ. Απέναντι σε αυτές πρέπει να προσαρμοστεί στρατηγικά η Γερμανία, αλλά κυρίως η Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Προηγουμένως, υπήρχαν πάντα εντατικές διαβουλεύσεις για όλα τα βασικά ζητήματα. Υπήρχε συντονισμός σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ισχύει όλο και λιγότερο. Μερικές αποφάσεις τις μαθαίνουμε μέσω twitter», είπε ακόμη χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Χ. Μάας έγιναν με αφορμή το έτος αφιερωμένο στη Γερμανία, που ξεκινά στις 3 Οκτώβρη στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ