Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μιλά για «νέα εποχή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Στις 27 - 29 του μήνα η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Αλμπαϊράκ και Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2018 The Associated

Αλμπαϊράκ και Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποστήριξε ότι Αγκυρα και Βερολίνο έχουν «αφήσει πίσω την περίοδο έντασης» και ότι «η Τουρκία και η Γερμανία μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον γεμάτες ελπίδα». Ο Αλμπαϊράκ βρέθηκε στο Βερολίνο την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο γερμανο- τουρκικών επαφών που συνεχίζονται ενόψει και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει στις 27 - 29 Σεπτέμβρη στη γερμανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς και Πέτερ Αλτμάιερ, αντίστοιχα, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι πρέπει «να κοιτάξουμε στο μέλλον».

Από τη μεριά του, ο Αλτμάιερ ανέφερε ότι «υπήρξαν κατά το παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και στις δύο πλευρές, ωστόσο μας συνδέουν περισσότερα από 100 χρόνια συνεργασίας και σε πολλές περιπτώσεις και φιλίας», ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ο Σολτς ισχυρίστηκε ότι «ενδιαφερόμαστε όλοι να υπάρχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να έχει δύο συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, να καταγραφεί ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή Τουρκία - και οικονομικά - αλλά πιστεύω ότι η Τουρκία είναι η ίδια σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αποκαταστήσει αυτήν τη σταθερότητα».

Πάντως, να σημειωθεί ότι βουλευτές από τους Φιλελεύθερους (FDP), τους Πράσινους, την «Αριστερά» και την «Εναλλακτική» ανακοίνωσαν με διάφορες προφάσεις ότι δεν θα πάνε στην επίσημη δεξίωση που θα δοθεί προς τιμήν του Ερντογάν.

  • Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ψαράδες να μην μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, «ώστε να αποτραπούν ανεπιθύμητα γεγονότα και ατυχήματα, και να απέχουμε από ενέργειες που μπορεί να βλάψουν τις νόμιμες και πολιτικές θέσεις μας και εκείνες που δεν θα ήμασταν σε θέση να εξηγήσουμε ή να υπερασπιστούμε».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ