Θα μεταφέρεται κυπριακό αέριο σε τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου, η οποία αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης
Copyright 2018 The Associated |
Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου (δεξιά) στη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο |
Τη συμφωνία - που όπως είπε ο Κύπριος υπουργός «είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή μας» - υπέγραψαν ο Γ. Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ ελ Μόλα (ο οποίος συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη). Παρόντες στη υπογραφή ήταν η επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διεύρυνσης της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν Σαρλότ Μπουρνοβίγ, και εκπρόσωποι των ενεργειακών κολοσσών «Noble Energy» (αμερικανική), «Shell» (ολλανδο-βρετανική) και «Delek» (ισραηλινή), που εκμεταλλεύονται το «Αφροδίτη».
Μεταξύ άλλων, ο Γ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι «Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών για την υλοποίηση του έργου» και ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμμορφώνονται και με τα πρότυπα και τις πρακτικές της ΕΕ όσον αφορά θέματα όπως το περιβάλλον και την ασφάλεια, προσθέτοντας - χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις - ότι ειδικά σε σχέση με την ασφάλεια οι δύο χώρες θα πρέπει «να καταρτίσουν και να ελέγχουν σε τακτική βάση τα κατάλληλα εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης».
Σχολιάζοντας συνολικότερα την αξία της συμφωνίας, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι αυτή «ενισχύει τις κοινές προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για δημιουργία των συνεργιών που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων». Δεν παρέλειψε δε να συμπληρώσει ότι «ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη από την Ενωση ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών».
Ταυτόχρονα, ανέδειξε ότι τα περιθώρια για νέες συνέργειες είναι πολύ ευέλικτα, με το επιχείρημα ότι «οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού» για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό «η δυνατότητα να καταστεί η περιοχή μια νέα πηγή Ενέργειας για την ΕΕ». Μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία της «γεωπολιτικής ευθυγράμμισης των συμφερόντων» ως μόνο τρόπο για «να χτιστεί εμπιστοσύνη και να επιτευχθεί πραγματική ενίσχυση σχέσεων», στοιχεία απαραίτητα για την «περιφερειακή σταθερότητα» αλλά και την «επενδυτική βεβαιότητα». Ολα αυτά θωρακίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαών και των δυνατοτήτων που θα είχαν αν είχαν το κουμάντο στην οικονομία.