Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικά μέτρα αντίδρασης μετά την κατάρριψη του «Il-20»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Η προχτεσινή κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20», που προκάλεσε το θάνατο 15 στρατιωτικών, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, το οποίο χτυπήθηκε από το τέχνασμα των ισραηλινών μαχητικών να το χρησιμοποιήσουν ως «ασπίδα» από τη συριακή άμυνα, έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επιχείρησε να «ρίξει» σχετικά τους τόνους, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αλυσίδα «τραγικών συμπτώσεων», η ρωσική πλευρά προχωράει σε μέτρα θωράκισης της παρουσίας της στην περιοχή, για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, σε σχέση και με τους ανταγωνιστές της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ετσι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε την εγκατάσταση νέων αυτοματοποιημένων συστημάτων «προστασίας και θωράκισης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στη Συρία».

Επίσης, χτες η Ρωσία προχώρησε σε κινήσεις που «σφραγίζουν» τον κυπριακό εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, σε μικρή απόσταση από Λίβανο και Συρία, εκδίδοντας 15 Notam και επτά Navtex από χτες έως τις 26/9, με τις οποίες «δεσμεύονται» εκτενείς θαλάσσιες περιοχές και εναέριος χώρος σε ύψος έως και τα 19.000 πόδια. Οπως φαίνεται, πρόκειται για μέτρα που επιχειρούν να περιορίσουν τις κινήσεις της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ. Επιπλέον, νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε πως θα εγκατασταθεί «νέο σύστημα ασφαλείας» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου συμφωνήθηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας η δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Στη σκιά αυτών των πρώτων μέτρων αντίδρασης από τη μεριά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δέχτηκε την προσφορά του Ισραήλ να μοιραστεί λεπτομερείς πληροφορίες» σε σχέση με την τελευταία επίθεση στη Συρία, έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στον Ρώσο ηγέτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ενδιαφέρον προκάλεσε χτες βράδυ και η παρέμβαση του αρχηγού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα. Είπε ότι το Ισραήλ επιτίθεται συχνά στη Συρία «υπό διάφορα προσχήματα». Χαρακτήρισε «τελείως αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ πως η «Χεζμπολάχ» εξοπλίζεται από το Ιράν στο συριακό έδαφος. Τόνιζε ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την οργάνωσή του να αποχωρήσει από τη Συρία και πως οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» θα μείνουν εκεί «όσο τους χρειάζεται η συριακή κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ