Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
EE - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζαριών συνέχεια για το Βrexit

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σκληρά παζάρια της Βρετανίας με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ σε σχέση με το πώς θα μεθοδευτεί η διαδικασία αποχώρησης το Μάρτη του 2019 και πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών συνεχίστηκαν χτες, στην άτυπη Σύνοδο που συγκάλεσε η αυστριακή προεδρία της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι δεν είναι ικανοποιητικές ορισμένες «θέσεις - κλειδιά» της πρότασής της για το Brexit, και ως εκ τούτου θα πρέπει «να ξαναδουλευτούν και να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Μιλώντας πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου, ο Τουσκ ενέτεινε την πίεση στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, θυμίζοντας ότι «στενεύουν τα χρονικά περιθώρια» για μία συμφωνία. Ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Νοέμβρη για το Brexit. Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι «πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας φαίνεται πως παραμένουν μεταξύ άλλων τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι «σκληροί», αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι, αλλά διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό.

Νωρίτερα, η Μέι σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit», προτρέποντας την Κομισιόν να αλλάξει τις θέσεις της για να κλείσει η συμφωνία. «Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ