Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΘΕΡΙΝΟ ΝΤΑΒΟΣ»
Στο προσκήνιο η ισχυροποίηση της Κίνας

Ολοκληρώνεται σήμερα στην κινεζική Τιαντζίν η ετήσια θερινή μάζωξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

ΤΙΑΝΤΖΙΝ.--

Σήμερα Πέμπτη ολοκληρώνεται η ετήσια συνάντηση που έχει καθιερωθεί ως «θερινό Νταβός» και γίνεται από το 2007 στην Κίνα, με διοργανωτή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη ΜΚΟ που διοργανώνει και την ομώνυμη συνάντηση, κάθε Γενάρη στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο επίσημος τίτλος της μάζωξης είναι «Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών» (όπου «πρωταθλητές» εννοούνται φυσικά δυνάμεις που ανελίσσονται γοργά στη διεθνή σκακιέρα, επενδυτική και κυρίως γεωπολιτική) και φετινό της θέμα «Διαμορφώνοντας καινοτόμες κοινωνίες στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης». Οι εκατοντάδες θεματικές και συζητήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εστιάζουν στα νέα περιθώρια που προσφέρει η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη στην καλπάζουσα ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων - που για τους ιμπεριαλιστές βέβαια εξετάζεται με στόχο πώς θα επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους και πώς θα βαθύνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών. Οχι το πώς θα βελτιωθεί το επίπεδο ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, π.χ. με εξάλειψη της ανεργίας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, διασφάλιση υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για όλους κ.λπ.

Στην ομιλία που έκανε εισηγητικά, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου υπάρχει η επιλογή μεταξύ παγκοσμιοποίησης και απο-παγκοσμιοποίησης». Εκφράζοντας τις αυξημένες προσδοκίες του αναδυόμενου κινεζικού κεφαλαίου - και συμμάχων του - για ισχυρά οφέλη από τις αναδιατάξεις στη διεθνή πυραμίδα, υποστήριξε ότι οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης «συνυπάρχουν με την τάση της παγκοσμιοποίησης» και χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τη διατήρηση των βασικών αρχών της «πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου», απευθυνόμενος φυσικά πρώτα απ' όλα στους δυσαρεστημένους από τις προτεραιότητες της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Κανένα είδος μονομέρειας δεν προσφέρει λύση», είπε μεταξύ άλλων. Οσον αφορά την Κίνα, ξεκαθάρισε ότι «είναι ανεξάρτητη απόφαση της Κίνας να ανοίξει την οικονομία της για να προωθήσει τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας», αλλά και ότι η Κίνα ιεραρχεί τη δράση για «να προωθήσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση».

Στα θέματα των συναντήσεων ξεχώρισε φυσικά η συζήτηση για «το άνοιγμα της Κίνας: 40 χρόνια μετά» ή την «"πράσινη" ηγετική δράση της Κίνας» (τον πρωταγωνιστικό ρόλο που το Πεκίνο διεκδικεί σε εναλλακτικές μορφές Ενέργειας ή γενικά τις «πράσινες» μπίζνες). Ασφαλώς, μεγάλο βάρος δόθηκε και στα νέα δεδομένα που επιδρούν στην οργάνωση του εργατικού δυναμικού, την ανάγκη «επαναχάραξης κοινωνικών συστημάτων» εξαιτίας της «νέας φύσης της εργασίας» κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ