ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Θα του ξαναλλάξουν τα φώτα

Η νέα αναθεώρηση θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση του πλαφόν χρηματοδότησης από τα 770 εκατ. ευρώ στα 680 εκατ. ευρώ

Δυσάρεστες πληροφορίες έρχονται εκ Βρυξελλών για την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς βάμβακος, η οποία θα κινηθεί στη βάση των αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που ελήφθησαν επί Ελληνικής Προεδρίας τον περασμένο Ιούνη. Στις 23 του Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κομισιόν οι «εκθέσεις» για την αναθεώρηση των ΚΟΑ βαμβακιού, καπνού και ελαιολάδου. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για καπνό και βαμβάκι και άσχημα για το λάδι.

Οσον αφορά το βαμβάκι οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κομισιόν, προδιαγράφουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, τους Ελληνες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς και μάλλον δεν τη γλιτώνουν ούτε και οι μικρομεσαίοι εκκοκκιστές. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν επιδιώκει ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι να ισχύσει από το Σεπτέμβρη του 2004. Αναφέρουν επίσης ότι η χρηματοδότηση για τις νέες αποσυνδεδεμένες και συνδεμένες επιδοτήσεις θα είναι αισθητά προς τα κάτω. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Ελλάδας και Ισπανίας θα έχουν να μοιραστούν ένα ποσό γύρω στα 680 εκατ. ευρώ, ενώ το σχετικό χρηματικό πλαφόν για το βαμβάκι είναι τώρα 770 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως λόγω του συστήματος ελλειμματικών πληρωμών καταβλήθηκαν περισσότερα και από 870 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Γίνεται επίσης φανερό πως μπαίνει τέρμα στην επιδότηση της παραγωγής. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, η λεγόμενη εισοδηματική ενίσχυση για το βαμβάκι ή αλλιώς αποσυνδεμένη θα είναι σε ένα ποσοστό γύρω στο 55% - 60%. Η λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση, που θα είναι πλέον μια στρεμματική επιδότηση, θα κυμαίνεται γύρω στο 40% με 45%, της νέας «ταρίφας» που θα βγάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Να σημειωθεί ότι αποσυνδεδεμένη ενίσχυση θα υπολογιστεί με βάση ένα μέσο όρο των επιδοτήσεων της τριετίας 2000-2002, που ελάμβαναν οι παραγωγοί. Από την άλλη, οι σχετικές πληροφορίες - εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η στρεμματική ενίσχυση δε θα ξεπερνά τα 90 ευρώ ανά στρέμμα (30.000 δρχ). Και για να δοθεί αυτή η συνδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να γίνουν ομάδες βαμβακοπαραγωγών και να τηρούνται μια σειρά περιβαλλοντικοί όροι και διάφορες άλλες προϋποθέσεις, που θέτει και θα θέσει πιο ειδικά για το βαμβάκι η Κομισιόν. Οσον αφορά τη συνδεμένη - στρεμματική ενίσχυση, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως θα τεθεί σίγουρα και πλαφόν επιδοτούμενων στρεμμάτων. Κι όπως επίσης εκτιμάται, το πλαφόν αυτό θα είναι αρκετά μικρότερο από τα καλλιεργηθέντα στρέμματα της Ελλάδας. Θα είναι μάλλον πιο κάτω και από τον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων που επέβαλε και εμφάνισε η κυβέρνηση, με τα παράνομα και αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, από το 2001 και μετά.

Ιδια χάλια γεύση...

Με 290 κιλά το στρέμμα πανελλαδικό μέσο όρο, στις 216,6 δρχ. η προσωρινή ελάχιστη τιμή - προκαταβολή, στο βαμβάκι

Λίγο μικρότερη από την περσινή θα είναι φέτος η προσωρινή ελάχιστη τιμή (προκαταβολή) στο βαμβάκι και αισθητά μικρότερη η επιδοτούμενη στρεμματική απόδοση των βαμβακοχώραφων. Η εκτίμηση των 1.065.668 τόνων που δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, έγινε αποδεκτή και έτσι προέκυψε προσωρινή ελάχιστη τιμή 63,572 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 216,6 δρχ. το κιλό (218 δρχ. ήταν πέρσι). Οσο για την προσωρινή συνυπευθυνότητα, αυτή με βάση τον κανονισμό που ψήφισε η κυβέρνηση προ διετίας στην ΕΕ, ορίστηκε για την Ελλάδα στα 37,418 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 127,5 δρχ. το κιλό.

Οπως φαίνεται, οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα έχουν και φέτος να ωφεληθούν σε τίποτα παραπάνω... από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Η διαφορά φέτος είναι ότι τα τριετή κυβερνητικά «τρικ» περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματός τους αποκτούν και προεκλογικό απατηλό περιτύλιγμα... Για παράδειγμα, φέτος τα καλλιεργηθέντα στρέμματα που εμφανίστηκαν για αρχή είναι 3.674.717 με στρεμματική απόδοση 290 κιλά, ενώ πέρσι τέτοιον καιρό ακριβώς είχαν δηλωθεί στην ΕΕ 1.061.978 τόνοι και ότι καλλιεργήθηκαν 3.575.683 με μια στρεμματική απόδοση 297 κιλά.

Βέβαια, κατά την άνοιξη, τα νούμερα αυτά μπορεί να αλλάξουν, κατά πώς θα βολεύει όποιους θα είναι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Οσο για τους βαμβακοπαραγωγούς γύρω στις 22 του Σεπτέμβρη και μετά, αφού ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, θα ξαναδιαπιστώσουν ότι δε θα μπορούν να παραδώσουν όλο το παραγόμενο βαμβάκι τους, αλλά όσο θα λένε οι ζώνες, που θα βγάλουν από κοινού τα «επιτελεία» ...κοπτοραπτικής του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Εντυπωσιοθηρική εξαγγελία καταβολής «αποζημιώσεων»

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - σε προεκλογική φιέστα που του οργάνωσαν οι βιομήχανοι κομπόστας της περιοχής - ανακοίνωσε μόνο την ονομαστική τιμή αποζημίωσης για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς και γενναιόδωρες επιδοτήσεις στους βιομηχάνους της περιοχής

Σε προεκλογική φιέστα που οργάνωσαν προς τιμήν του οι βιομήχανοι κομπόστας στην Πέλλα και την Ημαθία το περασμένο Σάββατο στη Βέροια, ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τα μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό του Απρίλη στους δυο νομούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο διοικητής του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκας, ενώ απουσίαζε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς. Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών για τη δήθεν φιλοαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την ονομαστική τιμή της αποζημίωσης για τα προϊόντα της περιοχής, χωρίς να προσδιορίσει βάσει ποιου ποσοστού ζημιάς θα δοθούν οι αποζημιώσεις και με ποιους συντελεστές θα προκύψει το ποσό που οι αγρότες τελικά θα πάρουν στα χέρια τους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το ύψος της αποζημίωσης για τα συμπύρηνα ροδάκινα, που αποτελούν και την κύρια παραγωγή στους δυο νομούς, ορίστηκε στις 95 δραχμές ανά κιλό. Η ονομαστική αξία της αποζημίωσης, ωστόσο, ελάχιστη σχέση έχει με το τελικό ποσό που θα καταβληθεί στους αγρότες, αφού με βάση το συντελεστή του 61% που θέτει σήμερα ο ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής, στον παραγωγό θα καταλήξουν -στην καλύτερη περίπτωση- μόλις 57 από τις 95 δραχμές ανά κιλό, χωρίς να υπολογιστεί η απώλεια από την υποεκτίμηση της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Ετσι, μέχρι να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες με εξειδικευμένη την εκτίμηση της ζημιάς ανά παραγωγό, οι «παχυλές» αποζημιώσεις που προεκλογικά μοίρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ παραμένουν κενό γράμμα για τους αγρότες. Την ίδια στιγμή, αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τα ΠΣΕΑ του 2001, παραπέμπονται μετά και τις νέες εξαγγελίες στις ελληνικές καλένδες.

Παράλληλα με τα μέτρα για τους αγρότες, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν παρέλειψε να μοιράσει και ένα γενναιόδωρο πακέτο στους βιομηχάνους της κομπόστας. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε - στους οικοδεσπότες του το Σάββατο στη Βέροια - επιδοτήσεις πάνω από 6.000.000 δραχμές ανά μόνιμο εργαζόμενο για ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67% με τη μεταποίηση του ροδάκινου. Το μέτρο αποτελεί προίκα για τις μεγάλες βιομηχανίες κομπόστας, καθώς από το συνολικό ποσό ένα μέρος μόνο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους με τη μορφή επιδόματος και το υπόλοιπο της επιδότησης θα καταλήξει στις τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων της κομπόστας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κανένα μέτρο δεν ανακοινώθηκε για τους περίπου 15.000 εποχιακούς υπαλλήλους. Το θέμα πήρε νέα αναβολή, πιθανά για την Τετάρτη, που αναμένεται να επισκεφθεί τα Γιαννιτσά ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί εξάλλου στους παραγωγούς το γεγονός ότι από το ποσό της αποζημίωσης που έχουν ήδη πάρει για ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα κεράσια, δεν έχουν αφαιρεθεί τα 3 ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί από την κυβέρνηση ως προκαταβολή για κάθε δέντρο. Ετσι, η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση άτοκη προκαταβολή, ενσωματώνεται για δεύτερη φορά στο εκκαθαριστικό ποσό της αποζημίωσης, δημιουργώντας υπόνοιες στους παραγωγούς ότι τελικά θα τους ζητηθεί πίσω και μάλιστα διπλή και τρίδιπλη, με δεδομένο ότι για τους όποιους τόκους προκύψουν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τους καταβάλλει μόνο στην περίπτωση που η τελική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ