ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγιναν κομμάτια δυο εργάτες

Κομμάτια έγιναν από έκρηξη προπανίου το Σάββατο δυο εργάτες, τους οποίους κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετώπιζαν ως αναλώσιμους. Πρόκειται για τον μόλις 18 ετών Πέτρο Μονοχολιά, μαθητή ακόμα σε σχολή του ΟΑΕΔ και τον τριαντάχρονο ψυκτικό Δημήτρη Στεφάνου.

Οι δύο νεκροί εργάτες επισκεύαζαν ψυκτικό θάλαμο με φορητή συσκευή που διέθετε φιάλες οξυγόνου και προπανίου. Δούλευαν εκείνη την ώρα σε εγκαταστάσεις της εταιρίας κρεάτων «Φλωρίδης» μέσω εργολάβων και, μάλιστα, διαφορετικών. Ο εργολάβος του 30χρονου τον είχε δηλώσει ως εργάτη για να μην τον πληρώνει με ειδικότητα ψυκτικού, πατώντας στο γεγονός ότι δεν είχε άδεια εργασίας για τη χρήση τέτοιου τύπου συσκευών. Ο 18χρονος ήταν εκπαιδευόμενος του ΟΑΕΔ, άρα ούτε αυτός είχε ειδίκευση. Τίθεται θέμα και για τον ΟΑΕΔ, πού, δηλαδή, στέλνει τους ΟΑΕΔίτες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και κατάρτισης.

Από την έκρηξη γλίτωσαν από τύχη άλλοι δέκα εργαζόμενοι, που εκείνοι την ώρα βρίσκονταν στο χώρο.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος πήγε αμέσως στο χώρο του δυστυχήματος, επισήμανε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, τη μη τήρηση της ειδικότητας και μια σειρά άλλων παραβάσεων που γίνονται από τους εργοδότες στο όνομα του κέρδους και που καθημερινά πληρώνουν με την ίδια τη ζωή τους οι εργαζόμενοι.

  • Δύο εργαζόμενοι σε καθαρισμό δεξαμενής νερού, ο Κ. Παπαθανασίου και ο Ι. Παπαθανασίου, έπεσαν λιπόθυμοι από επικίνδυνες αναθυμιάσεις την ώρα που καθάριζαν δεξαμενή στη Σαρωνίδα. Σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».
  • Βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» ο οδηγός λεωφορείου Θανάσης Λιτάκης, 46 χρόνων, ο οποίος καταπλακώθηκε από το λεωφορείο την ώρα που προσπαθούσε να αλλάξει ένα του λάστιχο.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Την Πέμπτη έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ

Τη συγκέντρωση οργανώνει η Τοπική Γραμματεία Αθήνας με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για παροχή από τον ΟΑΕΔ τζάμπα εργατών στους βιομηχάνους. Στο στόχαστρο και τα σύγχρονα δουλεμπορικά που λειτουργούν ως εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων

Να δώσουν αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τζάμπα εργατικά χέρια στην εργοδοσία, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας με τη μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει, η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι, την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα.

Τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση στην πλουτοκρατία, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, δεν έχουν τέλος! Μετά τη μερική απασχόληση, τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, την κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τώρα ο άνεργος θα δουλεύει χωρίς να πληρώνεται από τον εργοδότη, παρά μόνο θα παίρνει το άθλιο και απαράδεκτο επίδομα του ΟΑΕΔ και ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές!

«Η πολιτική της κυβέρνησης - σημειώνει - προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο φτηνούς και δωρεάν εργαζόμενους, αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ τα κέρδη του, καταργώντας έτσι το κατώτερο μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης με τη γενίκευση του ωρομισθίου. Αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια γενικά της απασχόλησης και δίνει το δικαίωμα να απολύονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι χωρίς μισθό».

Η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική, μαζική, ταξική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ
Για την απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων

Υπερψήφισαν το αντεργατικό πλαίσιο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ. Πάλη για πλήρη πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα πρότειναν οι δυνάμεις της ΔΑΣ

Την απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή τους σε πειθήνιο γρανάζι μιας διοίκησης που υλοποιεί τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές επιδιώκει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του κώδικα προσωπικού των ΟΤΑ Α' βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών. Τη στήριξη αυτής της προσπάθειας φαίνεται να έχει η κυβέρνηση και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς στη χτεσινή της συνεδρίαση ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ αποφάσισαν από κοινού να καταθέσουν βελτιωτικές προτάσεις και να συμμετέχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση! Η ΔΑΣ κατέθεσε ολοκληρωμένη διεκδικητική πρόταση με την οποία απαιτεί την απόσυρση αυτού του αντεργατικού προσχεδίου.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) εξήγησαν ότι η αναθεώρηση του κώδικα προσωπικού των ΟΤΑ Α' βαθμού και των ΝΠΔΔ στηρίζεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σε αντιδημοκρατικότερη κατεύθυνση Συντάγματος, καθώς και ενός αντίστοιχου υπαλληλικού κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων και μιας σειράς άλλων αντεργατικών νομοθετημάτων και του γνωστού κυβερνητικού σχεδίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Με αυτές τις διατάξεις και τροποποιήσεις του προσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπληρώσει, να βαθύνει και να χειροτερεύσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και θέλει έτσι να τους χειραγωγήσει, για την υλοποίηση μιας γενικότερης αντιδημοκρατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΔΑΣ πρότεινε, σε αντίθεση με τα όσα αποφάσισε η ΕΕ, και διεκδικεί: «ο εργαζόμενος να έχει όλα τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Ο εργαζόμενος να έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει γνήσιες, ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά του δικαιώματα. Να υπάρξει αντικειμενικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια. Να παταχτεί η γραφειοκρατία, να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών. Οικονομικά, εργασιακά κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Επαγρύπνηση για να μην κλείσει

Την άθλια, όπως χαρακτήρισαν, απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να διώξει εκατοντάδες ναυτεργάτες από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την πλήρη διάλυσή της, κατήγγειλαν χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η απόφαση αυτή, τόνισαν, αποκαλύπτει το ψεύτικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες, παρά τις πρόσφατες κίβδηλες προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Η επιλογή για τη διάλυση του ξενώνα και της Εστίας Ναυτικών με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 περιλαμβάνεται στους στόχους της αντιναυτεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, των εφοπλιστών και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Μια πολιτική που περιλαμβάνει το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ένοικοι ναυτεργάτες μαζί με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με τον αγώνα τους πέτυχαν την αναβολή της έξωσής τους από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών ύστερα από τη δυναμική τους παρέμβαση πριν λίγες μέρες στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία έξωσης που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να εγγυηθεί ότι το κτίριο του ξενώνα θα επισκευαστεί τμηματικά, όπως ζητούσαν οι ναυτεργάτες, ώστε να μη χρειαστεί να πεταχτούν οι ένοικοι στο δρόμο και να διασφαλιστεί ότι ο ξενώνας θα παραμείνει ιδιοκτησία της Εστίας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αφού τόνισαν ότι η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας έχει προσωρινό χαρακτήρα για να μη χαλάσει το καλό κλίμα της Θεσσαλονίκης και ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα επανέλθει για να σταματήσει η λειτουργία του ξενώνα, κάλεσαν τους ναυτεργάτες να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που με σφοδρότητα εξελίσσεται σε βάρος των ναυτεργατών με τη στήριξη της ΝΔ και των κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να γίνετε πιο φτηνοί!

Προκλητική αξίωση του Δ. Ρέππα προς τους εργάτες της Βόρειας Ελλάδας

Αποκαλυπτική των σχεδίων της κυβέρνησης για ένταση της επίθεσης στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της ήταν η συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας με τις διοικήσεις 12 εργασιακών σωματείων που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Σ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης, εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ και της ΑΓΝΟ είχαν αναρτημένα μεγάλα πανό απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου και διαδήλωναν, απαιτώντας λύση στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Δ. Ρέππας δεν έδωσε απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι και αφορούν στη διαρκή αύξηση της ανεργίας, στο συνεχιζόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων, στις απολύσεις κλπ. Απαίτησε, όμως, από τους εργαζόμενους να γίνουν φτηνότεροι, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα των βιομηχάνων ότι το κόστος εργασίας στη χώρα μας είναι δεκαπλάσιο από τις γειτονικές χώρες. Προανήγγειλε νέα κίνητρα για τους κεφαλαιούχους μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο, στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης της απασχόλησης. Και ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στη μερική απασχόληση το 60% των γυναικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ