ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε πλήρη εφαρμογή ο αντιασφαλιστικός νόμος

Στη βήμα βήμα υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία χτες εξέδωσε μια σειρά έγγραφων οδηγιών για την εφαρμογή του, επικεντρώνοντας στην «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με κίνητρα - ψίχουλα, στα χνάρια προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ. Για τις εργαζόμενες μητέρες τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη για την ειδική άδεια των 6 μηνών, ενώ αποκρύπτεται ότι ο ίδιος νόμος έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά από πέντε έως και δεκαπέντε χρόνια.

Ως προς τα «κίνητρα παραμονής στην εργασία», προβλέπεται η χορήγηση προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης. Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και 10.500 ένσημα, η προσαύξηση θα είναι 3,3% για κάθε χρόνο, μέχρι και τρία χρόνια. Οσοι έχουν χρόνο ασφάλισης στα ΒΑΕ αλλά δε συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις τους, το ποσοστό θα είναι πλέον της δικαιούμενης προσαύξησης για το χρόνο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και 35 χρόνια ασφάλιση, το ποσοστό προσαύξησης προσαρμόζεται στο 3,3% και θα ανέρχεται πλέον στο 80% των συντάξιμων αποδοχών τους.

Τέλος παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 31/12/2008 για υποβολή αίτησης αλλά και συμπλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 3.500 ημέρες ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ «ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ»
Αναμέτρηση με την πολιτική της ανεργίας

Σήμερα, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Βάθης, το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου. Τετράωρη στάση εργασίας και στη «Lannet ΑΕ»

Συντονισμένα και αποφασιστικά διαδηλώνουν σήμερα οι κλωστοϋφαντουργοί του Ομίλου Λαναρά, με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου (φωτ. αρχείου)
Συντονισμένα και αποφασιστικά διαδηλώνουν σήμερα οι κλωστοϋφαντουργοί του Ομίλου Λαναρά, με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου (φωτ. αρχείου)
Την απόφασή τους να παλέψουν για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να μην μπει ούτε ένα νέο «λουκέτο», να μη γίνει κανείς τους θύμα των κερδοσκοπικών σχεδίων που ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λαναράς προωθεί με τις «πλάτες» μπλε και πράσινων κυβερνήσεων, διαδηλώνουν σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας, κλωστοϋφαντουργοί από όλη τη χώρα που δουλεύουν σε μονάδες του «Ομίλου Λαναρά».

Η κινητοποίηση, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου, ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στην ίδια την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και πετά στο δρόμο χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, όπως επανειλημμένα έχει γίνει με επιχειρήσεις του κλάδου, που, από την αρχή της περασμένης δεκαετίας, μετρά πάνω από 120.000 απολύσεις.

Εργαζόμενοι, αλλά και συνάδελφοί τους απολυμένοι, από Νάουσα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή - που έχουν αναχωρήσει από χτες το βράδυ - αλλά και από Εύβοια και Οινόφυτα, συγκεντρώνονται στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης και στη συνέχεια προχωρούν σε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Μάχη και στη «Lannet ΑΕ»

Την ανάγκη να δυναμώσει το κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων του Ομίλου αναδεικνύει και η απόφαση του ταξικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ., για τους εργαζόμενους στη «Lannet ΑΕ». Καλώντας σε μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, το ΣΕΤΗΠ αναδεικνύει ότι η ανασφάλεια που μοιράζονται οι εργαζόμενοι του Ομίλου πρέπει να ενισχύσει το συντονισμό του αγώνα, αλλά και τη συσπείρωση στα συνδικάτα τους.

Στη «Lannet» βρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΝΕ, Γ. Πρωτούλης. Μιλώντας με τους υπαλλήλους της εταιρείας, επισήμανε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα, σημείωσε, η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών, στον οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία και ο λαός θα απολαμβάνει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να μη γίνει καμιά απόλυση και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Θυμίζουμε ότι ο εργοδότης χρωστά στους εργαζόμενους της «Lannet ΑΕ» δεδουλευμένα από Μάη και Ιούνη, ενώ οι κλωστοϋφαντουργοί είναι απλήρωτοι για πάνω από 2,5 μήνες.

Καλεί και η ΟΓΕ

Σημειώνοντας ότι «ο κοινός αγώνας είναι μονόδρομος», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί, με ανακοίνωση, τις γυναίκες να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Λαναρά. Καταγγέλλοντας «τις ευρωενωσιακές πολιτικές που συναποφασίζουν και υλοποιούν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας», η ΟΓΕ τονίζει πως «αυτές οι πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τα 3/5 των ανέργων να είναι γυναίκες και μάλιστα μακράς διάρκειας άνεργες, χωρίς προοπτική Κοινωνικής Ασφάλισης και συνταξιοδότησης».

Κατεδάφιζαν απροφύλακτοι κτίριο με αμίαντο

Είναι φανερό ότι οι εργασίες κατεδάφισης έχουν προχωρήσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργάτες
Είναι φανερό ότι οι εργασίες κατεδάφισης έχουν προχωρήσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργάτες
Χτες στο χώρο της διεύθυνσης κατασκευής και επισκευής μηχανημάτων του ΟΛΠ, στη Δραπετσώνα, εργαζόμενοι του Οργανισμού εντόπισαν εργάτες και μπουλντόζα να γκρεμίζουν τεράστιο κτίριο, του οποίου όλη η οροφή (εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων) ήταν από ελενίτ με ίνες αμιάντου! Οι εργασίες με την παρέμβαση των εργαζομένων σταμάτησαν προσωρινά. Ομως το κακό έχει γίνει, καθώς το συνεργείο δούλευε εκεί από μέρες και το κτίριο είναι ήδη μισογκρεμισμένο.

Για εργασίες με αμίαντο απαιτούνται εξειδικευμένα συνεργεία και μία σειρά αυστηρών και σοβαρότατων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους, ειδική μελέτη για τον τρόπο απομάκρυνσής του, μεταφοράς και εναπόθεσής του. Ωστόσο ο εργολάβος, στον οποίο ο ΟΛΠ ανέθεσε τις εργασίες, προφανώς για να γλιτώσει χρόνο και χρήμα, είχε «πετάξει» εκεί μέσα τους εργάτες και τους χειριστές του συνεργείου του χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, έστω μία μάσκα! Ταυτόχρονα από τα μπάζα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και αμίαντος, με το «λίγο αεράκι» - όπως αυτό που φυσούσε χτες - σηκώνεται σύννεφο σκόνης και περιφέρεται στη γύρω περιοχή. Οι ευθύνες του ΟΛΠ, του Δήμου Πειραιά και της Νομαρχίας εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στη διοίκηση του Οργανισμού και επομένως γνώριζαν ότι θα γίνονταν αυτές οι εργασίες, είναι τεράστιες. Επέτρεψαν στον εργολάβο να «δράσει» ανεξέλεγκτα, χωρίς να μεριμνήσουν για τη στοιχειώδη προστασία εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο στόχαστρο η εργοδοτική τρομοκρατία

Το θέμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με μια σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σήμερα Τετάρτη, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων για την κατάσταση που δημιουργείται, διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εργοδοσία του Καζίνο Θεσσαλονίκης. Καλεί τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές να διεκδικήσουν την ανάκληση των απολύσεων, να καταδικάσουν την εντεινόμενη αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org