ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντηρείται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Eurokinissi

Συντηρείται πολύμορφα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την προέλευση του SARS-CoV-2, σε ένα ακόμα μέτωπο στον συνολικότερο ανταγωνισμό τους.

Σε ένα ακόμα αμερικανικό δημοσίευμα, η «Wall Street Journal» έφερε στη δημοσιότητα παλιότερη έκθεση «για την προέλευση της COVID-19». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω».

Η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάη του 2020 στην Καλιφόρνια, από το «Lawrence Livermore National Laboratory», και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάθηκε στα αποτελέσματά της στην αναφορά του για την προέλευση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντ. Τραμπ, επισημαίνεται στην εφημερίδα. Η εκτίμηση των επιστημόνων βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μάη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα που έβαζε ο προκάτοχός του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εξετάσουν το ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2 και να συντάξουν σχετική αναφορά εντός 90 ημερών. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «εξετάζουν» δύο πιθανά σενάρια: Την προέλευση του ιού από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ατόμου με μολυσμένο ζώο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Ράιαν, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός θα προτείνει μελέτες ώστε η κατανόηση για την εμφάνιση του ιού να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο». Διεθνής ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος για τη διερεύνηση της προέλευσης της COVID-19 είχε καταλήξει ότι δεν θεωρείται πιθανό το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο, ωστόσο μέλη της εν λόγω ομάδας είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

«Πανδημία δύο ταχυτήτων»

Στο μεταξύ η ανισομετρία στους εμβολιασμούς, που συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την καπιταλιστική ανισομετρία, αφήνει τους λαούς στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ακόμα πιο εκτεθειμένους. Με αυτό το δεδομένο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, μίλησε ξανά για «πανδημία δύο ταχυτήτων», απευθύνοντας νέα έκκληση για «δωρεές εμβολίων».

«Εξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων, κατάσταση που δεν αλλάζει εδώ και μήνες», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής πιο ανθεκτικής στα εμβόλια».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων στον μηχανισμό COVAX, για κατανομή σε «φτωχές» χώρες. Μέχρι την Παρασκευή ο COVAX είχε παραδώσει μόλις 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και ότι ορισμένες θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το «Reuters», η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια το 2022, βάσει συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Univercells». Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικές συμφωνίες για αύξηση της παραγωγής εμβολίων προχωρούν στη βάση της κερδοφορίας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ να μην προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων προτού εμβολιαστούν υγειονομικοί και ηλικιωμένοι σε όλες τις χώρες, η Κίνα προετοιμάζεται να εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 3 - 17 ετών, ανακοίνωσε το εργαστήριο «Sinovac». Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων από 12 ετών, κάτι που ήδη προωθείται και σε άλλες χώρες (Βρετανία, Καναδάς κ.ά.).

Η Κίνα, που έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από τον Μάη του 2020, στοχεύει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, περίπου 1 δισ. ανθρώπους, έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας τη «διπλωματία των εμβολίων», προχωρούν μετά από πολλούς μήνες σε διανομή ορισμένων από τις δόσεις που τους περισσεύουν, με ολοφάνερα γεωπολιτικά κριτήρια: Μετά τη συμφωνία με την Ταϊβάν, αναφέρεται ότι συζητούν με την Ουκρανία για την παράδοση 900.000 δόσεων.

Και οι μετακινήσεις γιατρών συνεχίζονται

Την αποδυνάμωση τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ως αποτέλεσμα της μετακίνησης ιατρών, για κάλυψη χρόνιων ελλείψεων και προβλημάτων άλλων νοσοκομείων της περιοχής, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από 1η Ιούνη, η διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετακίνησε παθολόγο επικουρική γιατρό, μητέρα ανήλικου παιδιού, από την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου στην αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου Εδεσσας. Δηλαδή, προσλήφθηκε γιατρός, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη μόνιμων και διαρκών αναγκών και η διοίκηση έσπευσε να την μετατρέψει σε περιπλανώμενη για να «μπαλώσει» όπως όπως χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα του Νοσοκομείου Εδεσσας.

Η μετακίνηση της γιατρού έγινε με την επίκληση έκτακτων αναγκών. Επιχείρημα που σύμφωνα με την ΕΝΙΠ δεν ευσταθεί καθώς «το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Εδεσσας - όπως και μιας σειράς άλλων κλινικών - είναι χρόνιο και επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα». Επιπλέον καταγγέλλει ως εμπαιγμό την πρακτική της διοίκησης να επικαλείται «την ενιαία διοικητική δομή των δύο νοσοκομείων για να μην αποδεχτεί την αίτηση εξαίρεσης από μετακινήσεις και αποσπάσεις της συναδέλφου, όπως ισχύει για τις μητέρες ιατρούς με παιδιά κάτω των έξι ετών».

Η ΕΝΙΠ σημειώνει ότι η μετακίνηση της παθολόγου «ήρθε να προστεθεί στη μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στα Νοσοκομεία Νάουσας και Πτολεμαΐδας. Αντίστοιχη, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας που ενώ λειτουργούν με κενό το 45-60% των οργανικών θέσεων, χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως δεξαμενές άντλησης μετακινούμενου προσωπικού».

Η ΕΝΙΠ καταγγέλλει για άλλη μια φορά την πολιτική «μπαλωμάτων» που διαδοχικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδιασμένη υπονόμευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την εξώθηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Διεκδικεί μαζικές προσλήψεις και με τη συμμετοχή της στην αυριανή απεργία θα απαιτήσει:

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετακίνησης της επικουρικής παθολόγου και να επιστρέψει στο τμήμα της. Να ανακληθούν άμεσα και οι αντίστοιχες αποφάσεις μετακίνησης των δύο αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων προσωπικού.

- Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της ΠΕ Πέλλας. Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ
Πετάει στον δρόμο 90 συμβασιούχους από τους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης

Την ώρα που η διαχρονική, συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από όλες τις κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις - κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό, στην καθαριότητα και φύλαξη), η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Ανατολικής Στερεάς δεν δέχεται να ανανεώσει τις συμβάσεις 90 συμβασιούχων εργαζομένων (ΣΟΧ) στο Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ της Περιφέρειας.

Με επιστολή τους οι συμβασιούχοι αναδεικνύουν το πρόβλημά τους και τονίζουν πως χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας όλων των συμβασιούχων από όλες τις ειδικότητες και όλες τις μορφές απασχόλησης (Επικουρικό, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ) για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «H ΥΠΕ δεν δέχεται να τις ανανεώσει, πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, όπως έκαναν όλες οι ΥΠΕ στη χώρα. Εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας να παρατείνει τις συμβάσεις των υπαλλήλων του που απασχολούνται με συμβάσεις στην καθαριότητα και στη φύλαξη μέχρι 31/12/2021. Αντίθετα επιλέγει να οδηγήσει στην ανεργία τους 90 εργαζόμενους συμβασιούχους ΣΟΧ υπαλλήλους της σε φύλαξη και καθαριότητα των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ. Εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, είμαστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέραμε πάρα πολλά στο σύστημα Υγείας σε μία πολύ δύσκολη υγειονομική συγκυρία για τη χώρα, διακινδυνεύσαμε τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, για ελάχιστα χρήματα, από αγάπη, ενδιαφέρον και καθήκον για τη δουλειά μας. Μετά από αυτήν την προσπάθεια που κάναμε και τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε, η 5 ΥΠΕ αφήνει τις συμβάσεις μας να λήξουν, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Παλεύουμε, προσπαθούμε και διεκδικούμε τη δουλειά μας, θεωρούμε πως η λήξη των συμβάσεών μας δεν είναι δίκαιη, ζητάμε παράταση 6 μήνες. Κάνουμε έκκληση ανθρωπιάς, ζητάμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών, ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς όμως να υπάρχει ικανοποιητική απάντηση μέχρι σήμερα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org