ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το Ιτζεδίν

Ερώτηση κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για τη διεκδίκηση κατεπειγόντων μέτρων προστασίας του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, στο Καλάμι Χανίων.

Η Ερώτηση αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν είναι συνέπεια ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή προκαλεί. Το μνημείο καταρρέει, έχει αφεθεί στην τύχη του και χάνεται από τη φθορά του χρόνου, με διαχρονική ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβερνήσεων - υπουργείου Πολιτισμού - Περιφέρειας Κρήτης - δήμων).

Το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος. Ενα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ιτζεδίν συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας - με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού - που αφορούν όχι μόνο τον Ν. Χανίων, μα τη χώρα μας γενικότερα. Τέτοιοι τόποι μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας μας είναι σχολεία της συλλογικής μνήμης, που πρέπει να διατηρούνται, να αξιοποιούνται, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.

Το Ιτζεδίν το 1986 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού - συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαχρονικά, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εγκατάλειψη αυτού του ιστορικού τόπου. Καμία κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα, παρά τις υποσχέσεις. Αντίθετα, εδώ και δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες στη μετατόπιση ευθυνών από το κεντρικό κράτος στην τοπική/περιφερειακή διοίκηση και αντίστροφα.

Δημοτικές αρχές και Περιφερειακή Αρχή έχουν τη δική τους τεράστια ευθύνη, γιατί αποδέχονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, δεν έχουν πάρει αποφάσεις σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση και διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία του μνημείου. Εχουν, επίσης, ευθύνη γιατί ιεραρχούν τα διάφορα κονδύλια υπηρετώντας την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος ή με αμφίβολης σκοπιμότητας κριτήρια όσον αφορά τα έργα που βαφτίζονται "πολιτισμικής αξίας".

Επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε:

Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου».


ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα βήματα της Ιστορίας που έγραψε ο λαός

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο.

Περιδιαβαίνοντας σε δρόμους που καθημερινά τους περπατάνε οι συμμετέχοντες, ψηλάφησαν στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας. Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πρώτη μεγάλη απεργία της Κατοχής τον Απρίλη του 1942 στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία (ΤΤΤ) στο «Μπάγκειον» της πλατείας Ομονοίας, που κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το υπόγειό του είχε γίνει καλλιτεχνικό στέκι, ενώ τις μέρες της μεγάλης ταξικής σύγκρουσης τον Δεκέμβρη του '44 έγιναν μεγάλες οδομαχίες. Και από το ξενοδοχείο «Παλλάδιον» στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Πανεπιστημίου, όπου μετά την Απελευθέρωση είχε γίνει τόπος συγκέντρωσης των ταγματασφαλιτών, της χωροφυλακής και των πρώην συνεργατών των Γερμανών στην Κομαντατούρ και στα γραφεία του ΕΑΜ στην Κοραή.

Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε και για τη δράση των καλλιτεχνών την περίοδο της Κατοχής. Με στάση στο «Ρεξ» στην Πανεπιστημίου οι συμμετέχοντες γνώρισαν πλευρές από τη δράση των καλλιτεχνών τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον γύρω από τις ιστορίες που ακούστηκαν, όπως για τον μικρό αυτοσχέδιο πολύγραφο του Εθνικού Θεάτρου που τυπώνονταν κρυφά προκηρύξεις και μοιράζονταν στις γειτονιές της Αθήνας, για τα θέατρα που έμεναν κλειστά μετά από μεγάλες διαδηλώσεις, για την άρνηση των μουσικών, με πρόφαση ότι είναι άρρωστοι, να συμμετάσχουν σε συναυλία αφιερωμένη στο Γ' Ράιχ και τόσα άλλα. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, τα παρασκήνια των καλλιτεχνικών χώρων ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα. Χρησίμευαν συχνά ως κρυψώνες, είτε για το έντυπο υλικό είτε για όπλα, αλλά ακόμα ήταν και τόπος περίθαλψης των τραυματισμένων από τις συγκρούσεις με τους Γερμανούς στους δρόμους της Αθήνας. Το θέατρο δεν υπέκυψε ποτέ στο να ανεβάσει έργα ναζιστών δραματουργών, αλλά αντίθετα στις αίθουσές του παίζονταν έργα που η φασιστική λογοκρισία είχε απαγορεύσει.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε καλαίσθητο αναμνηστικό με τη διαδρομή που ακολουθήθηκε.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα δράσης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Πέρα από την οργάνωση για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, ο ΠΜΣ διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Ιούνη στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 8 το βράδυ μαζί με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών «Απόλλων» εκδήλωση για την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης στην τηλεόραση και για την υπεράσπιση των συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών. Θα εισηγηθούν οι Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος του «Απόλλωνα» και Γιάννης Μαραγκουδάκης, δικηγόρος.

Ακόμα, την Πέμπτη 17 Ιούνη καλεί τους μουσικούς να συμμετάσχουν σε μουσική κινητοποίηση στη Γέφυρα που ενώνει το λιμάνι του Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Ενα μοναδικό δρώμενο όπου οι μουσικοί συναντιούνται σε χώρους που σηματοδοτούν ιστορικές στιγμές της μουσικής και των λαϊκών αγώνων. Το κομμάτι που θα παιχτεί είναι «η Δραπετσώνα» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. «Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον Πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διατρανώνουμε πως δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό. Διεκδικούμε μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, διεκδικούμε τον πολιτισμό δικαίωμα για όλη την κοινωνία και όχι πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια αυτών που κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων», σημειώνει στο κάλεσμά του.

Τέλος, για τη Δευτέρα 21 Ιούνη - Παγκόσμια Μέρα Μουσικής - προγραμματίζουν παρεμβάσεις με την ανακοίνωση του σωματείου σε συναυλίες, σε κοινό και μουσικούς.


Ξεκίνησε η έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»

Χειρόγραφη παρτιτούρα, «Το Αξιον Εστι», 1963
Χειρόγραφη παρτιτούρα, «Το Αξιον Εστι», 1963
Ξεκίνησε χτες, Τρίτη 8 Ιούνη, στη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής, η επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Αλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες».

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του Μ. Θεοδωράκη και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της έκθεσης. Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση, αλλά και τη σχέση του με το Μέγαρο.

Το πλήρες αρχείο του συνθέτη, το οποίο έχει εμπιστευθεί στη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα του αρχείου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Ιούνη έως τις 31 Ιούλη και από τη 1 Σεπτέμβρη έως τις 30 Οκτώβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11.00 - 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ