ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Στις 10 Ιούνη όλοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Στη 1 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων

Να δώσουν συνέχεια στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους, με επόμενο σταθμό την πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο τερατούργημα αύριο Πέμπτη και την απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στις 1 μ.μ., καλούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

«Στις 10 Ιούνη απεργούμε και διεκδικούμε τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου μας, διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Στις 10 Ιούνη απεργούμε και απαιτούμε να αποσυρθεί το εργασιακό έκτρωμα. Η κατάργηση του 8ωρου, η σύγχρονη σκλαβιά, ο εργασιακός μεσαίωνας δεν θα περάσει», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου».

Παράλληλα, καταγγέλλουν τις υπόλοιπες παρατάξεις και τα μέλη της διοίκησης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου, για υπονόμευση του αγώνα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η πρόταση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» ήταν στην απεργία να πραγματοποιηθεί μια παν-ΛΑΡΚΟική συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων και του λαού της περιοχής, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, τι έχει ειπωθεί στα υπουργεία και τι επιφυλάσσει η συνέχεια, και παράλληλα να σχεδιαστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ανακοίνωσή του, τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση υιοθέτησαν την υπονομευτική πρόταση της ΔΑΚΕ για συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η μετακίνηση των εργαζομένων.

«Η υπονόμευση και οι πραγματικές διαθέσεις φάνηκαν (...) "Συμφωνούν" ότι η κύρια μάχη για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων θα δοθεί εδώ, στο εργοστάσιο. "Συμφωνούν και καταγγέλλουν" ότι η ΓΣΕΕ είναι ξεπουλημένη, ότι δεν μας έχει στηρίξει μέχρι σήμερα στον αγώνα μας, ότι έχει δημιουργήσει εμπόδια σε αυτόν. "Συμφωνούν" ότι μία κάθοδος στην Αθήνα θέλει προετοιμασία για να έχει την συμμετοχή των εργαζομένων, για να έχει επιτυχία. Στην πράξη όμως επέμεναν, και ψήφισαν τελικά, να μη συμμετέχουν σε μία συγκέντρωση εδώ στον χώρο της Λάρυμνας. Υπονόμευσαν επί της ουσίας τον αγώνα που δίνουμε εδώ και 18 μήνες», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Από τις πράξεις βγαίνουν τα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων, μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Η υπονόμευση και η κωλυσιεργία δεν χωρούν. Είναι συνειδητή επιλογή ενάντια στον δίκαιο αγώνα μας για τη ΛΑΡΚΟ (...) Το εργασιακό έκτρωμα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν στη Βουλή συνδέεται με το "ο καινούργιος επενδυτής θα διαλέξει όσους θέλει και με τους όρους που θέλει"».

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, μέλη του οποίου τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν συνεχείς εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου και στα χωριά της περιοχής, καλώντας σε απεργιακό ξεσηκωμό και σε έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα. Οχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Οχι στις απολύσεις. Οχι στην κατάργηση του 8ωρου. Δεν αποδεχόμαστε τον εργασιακό μεσαίωνα. Δεν αποδεχόμαστε την ανεργία. Θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη. Στις 10 Ιούνη όλοι στη ΛΑΡΚΟ», τονίζει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Την ίδια στιγμή Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και στήριξαν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζονται να βρεθούν για μία ακόμη φορά στο πλευρό τους. Μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί στις πόλεις της Στερεάς και της Εύβοιας, ετοιμάζονται να μεταβούν στη Λάρυμνα και να ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συνδυάζει την απεργιακή προετοιμασία με την απάντηση στις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις

Εξόρμηση σε εργοτάξια στην Πάτρα
Εξόρμηση σε εργοτάξια στην Πάτρα
Με περιοδείες, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς το Εργατικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει το απεργιακό κάλεσμα, μπροστά στην αυριανή απεργία, ενώ παράλληλα δίνει απάντηση στις πραξικοπηματικές ενέργειες των νόθων και εργατοπατέρων.

«Κανείς για δουλειά την Πέμπτη, νεκρώνουμε τα πάντα! Ολοι στους δρόμους!», είναι το κάλεσμα που χτες έφτασε σε δεκάδες εργοστάσια στη Βιομηχανική Ζώνη, σε χώρους του Εμπορίου, σε κατασκευαστικά έργα και εργοτάξια. Σήμερα, Τετάρτη, οι περιοδείες συνεχίζονται σε «Πατραϊκή Χαρτοποιία», εργοστάσιο «Coffee Island», εργοστάσιο μετάλλου «Φραγκοπαναγιώτη», σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» και «Βασιλόπουλος», εμπορικά κέντρα.

Με δεκάδες σωματεία να έχουν λάβει απεργιακές αποφάσεις και να οργανώνουν τις απεργιακές φρουρές και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, το Εργατικό Κέντρο διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να συμβάλει στο απεργιακό κλίμα και την επιτυχία της κινητοποίησης. Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του, οι συνδικαλιστές ενημερώνουν πλατιά τους συναδέλφους για την προσπάθεια των νόθων και εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ στην Πάτρα να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τις νόμιμες, μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του.

Την περασμένη Παρασκευή, δύο μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου που δεν δικαίωσε τις επιδιώξεις της, η ομάδα των απαξιωμένων συνδικαλιστών που ευθυγραμμίζονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και την απόφασή της για αρχαιρεσίες. Η πρώτη απάντηση δόθηκε το Σάββατο με την έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, που διαμήνυσε πως το «πραξικόπημα» κυβέρνησης - εργοδοσίας - νόθων δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί. Η απεργία και η συγκέντρωση της Πέμπτης θα πάρουν τη σκυτάλη.

Από νωρίς χτες το πρωί, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας έκαναν εξορμήσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΤΙΤΑΝ» και σε γιαπιά ενημερώνοντας για την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, στις επιπτώσεις του για τους εργαζόμενους του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αυτό το τερατούργημα δεν παίρνει «μερεμέτια», αλλά πρέπει να πεταχτεί στο «καλάθι των αχρήστων».

Στο μεταξύ, την έντονη ...ενόχληση της εργοδοσίας στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» προκάλεσαν τα πανό που έχει αναρτήσει το Σωματείο Εργαζομένων, προπαγανδίζοντας την απεργία και τη συγκέντρωση της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό Σωματείο στην Αχαΐα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής του στην απεργία, ανάρτησε πανό έξω από μια σειρά καταστημάτων. Η μεγάλη αποδοχή του καλέσματος συμμετοχής στην απεργία θορύβησε την εργοδοσία, που επιδόθηκε σε εκστρατεία ...αποκαθήλωσης των πανό από χώρους που δεν βρίσκονται καν στην ιδιοκτησία της. «Δεν κάνουμε πίσω!», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι και διαβεβαιώνουν ότι τα πανό θα ξαναμπούν, ενώ αύριο ετοιμάζονται να απεργήσουν και να διαδηλώσουν πίσω από το πανό του Σωματείου τους.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «φαρμάκι» της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως «φάρμακο»

Ο αξονικός του ιδιώτη που εγκαταστάθηκε πριν από χρόνια στον «Ευαγγελισμό» (υπό μορφή leasing), με την «εκσυγχρονιστική» συναίνεση και κάποιων τάχα «αριστερών - προοδευτικών» γιατρών, απέφερε στον επιχειρηματία 40 ευρώ για κάθε αξονική. Με τις χιλιάδες αξονικές που έγιναν σε πέντε χρόνια ο «κύριος» είχε εισπράξει τρεις φορές την αξία του αξονικού. Αφαίμαξε τον «Ευαγγελισμό» και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τον δημόσιο κορβανά. Με τα ίδια χρήματα σταδιακά ο «Ευαγγελισμός» θα είχε σήμερα τρεις σύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς.

Μορφές ΣΔΙΤ δεν είναι εξάλλου οι διευρυμένες εργολαβίες σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, πληροφοριακά - λογισμικά συστήματα κ.λπ. των νοσοκομείων; Μέσω αυτών θησαύρισαν και θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες - εργολάβοι με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνουν τη δυναστεία τους. Πήραν τις εργολαβίες με παχυλά ποσά και έδιναν και δίνουν ξεροκόμματα στους υπαλλήλους.

* * *

Αυτή η περιβόητη «συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, όποια μορφή κι αν πάρει («ισότιμη» όπως λέει η ΝΔ, «συμπληρωματικός ο ιδιωτικός τομέας» όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα), θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η πανδημία έδειξε και στον πιο δύσπιστο την εγκληματική συμπεριφορά των επιχειρήσεων Υγείας προς τον λαό. Η ΝΔ τούς έκανε όλα τα χατίρια: Από τα 140 ιδιωτικά θεραπευτήρια μόνο 7 (!) δέχτηκαν ασθενείς COVID, σχεδόν ασυμπτωματικούς, με διπλάσιο νοσήλιο!

Ούτε μία ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ δεν δέχτηκε ασθενή COVID. Ολες δέχονταν με τις ευλογίες του κράτους, με 1.600 ευρώ (τουλάχιστον!) τη μέρα, μόνο «καθαρούς» ασθενείς. Οι διαγνωστικές αλυσίδες αισχροκερδούσαν με τα τεστ, αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν 300 ή 400 ευρώ! Ακόμα και τώρα θησαυρίζουν, παρά τη διατίμηση.

* * *

Οταν λοιπόν μέσα στην πανδημία, με πάνω από 12.000 θανάτους, δημόσια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μίας νόσου, με πλεονάζουσα θνητότητα από τις παραμελημένες άλλες νόσους στα ύψη, για ποια επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μιλά ο πρωθυπουργός; Με μια εγκληματική συμπεριφορά των επιχειρηματιών Υγείας απέναντι στον λαό, ποια «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα» οραματίζονται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του; Πώς μπορεί να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «άλλη αντίληψη» για την Υγεία όταν οραματίζεται τα δημόσια νοσοκομεία ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα πωλούν υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τα περιβόητα DRGs (diagnostics related grουps);

Είναι ακριβώς η ίδια «κοστολόγηση» με τον δήθεν συμπληρωματικό ιδιωτικό τομέα. Με αυτά τα δεδομένα και πολλά άλλα, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού μόνο οργή μάς προκαλούν. Το φαρμάκι της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως φάρμακο.

* * *

Ο λαός μας οφείλει να συμπαραταχθεί με τους μαχόμενους υγειονομικούς και να αντισταθεί. Να παλέψει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και υγειονομικών. Χωρίς ίχνος επιχειρηματικής δράσης.

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Documento»)


Ηλίας ΣΙΩΡΑΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ