ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Σφοδρές αντιδράσεις για τη φανέλα της Ουκρανίας

Οπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ο χώρος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου καθώς και οι διεθνείς διοργανώσεις του χώρου αποτελούν πρόσφορο έδαφος όχι μόνο για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών ανταγωνισμών, αλλά και για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και ενόψει του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιούνη.

Ετσι, λίγο πριν τη σέντρα έχει ξεσπάσει διπλωματική κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή τη φανέλα που θα χρησιμοποιήσει η δεύτερη στους αγώνες της διοργάνωσης. Αιτία αποτελεί η «πρωτοβουλία» της Ουκρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UAF) να απεικονίζεται στην εμφάνιση της ομάδας χάρτης της χώρας ο οποίος περιλαμβάνει και τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η παρουσίαση της φανέλας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής Ουκρανίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη ρωσική πλευρά. Με κάθε επίσημο τρόπο η Ρωσία έκανε λόγο για «πολιτική πρόκληση», υποστηρίζοντας ότι παρανόμως απεικονίζεται στον χάρτη αυτό της Ουκρανίας μια ρωσική επικράτεια. Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε και για εθνικιστικά συνθήματα που συμπλέουν με ναζιστικά πρότυπα, ζητώντας από τη διοργανώτρια UEFA να παρέμβει για το ζήτημα.

Η ίδια η UEFA, προκειμένου να προστατεύσει φυσικά και το «εμπόρευμά» της από μια πολιτική αντιπαράθεση, κατά την κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης - όπου συμμετέχουν και οι δύο χώρες - είχε βάλει κλειδάριθμο προκειμένου τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά να μην κοντραριστούν οι δύο Εθνικές. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, έχει νέο πονοκέφαλο από την ενέργεια των Ουκρανών.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κόντρα Ομοσπονδίας - κυβέρνησης για τον εμβολιασμό

Κόντρα μεταξύ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας και της κυβέρνησης της χώρας έχει ξεσπάσει μετά την ύπαρξη κρούσματος κορονοϊού στην αποστολή της Εθνικής που προετοιμάζεται για το Euro. Σημειώνεται πως σε έλεγχο μετά το φιλικό με την Πορτογαλία ο Σέρχιο Μπουσκέτς βρέθηκε θετικός προκαλώντας αναστάτωση κυρίως στην ισπανική αποστολή ενώ... πονοκεφάλους προκάλεσε στην αντίστοιχη των Πορτογάλων. Για το περιστατικό η Ομοσπονδία επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην υπουργό Υγείας αφού, όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση, δεν συναίνεσε στον κατ' εξαίρεση εμβολιασμό της αποστολής, διευκρινίζοντας πως το αίτημα έχει κατατεθεί εδώ και δύο μήνες. Αυτό μάλιστα σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με την αποστολή της χώρας που θα μετάσχει στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον ισπανικό Τύπο με τους κυβερνητικούς αρμοδίους να επικαλούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες ως αιτία για τον μη εμβολιασμό, ανακοινώνοντας πως σήμερα Τετάρτη αυτός θα πραγματοποιηθεί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εξηγήσεις του Νεντελτσιάρου για τη στάση του

Αναστάτωση προκάλεσε η κίνηση του Ρουμάνου διεθνούς αμυντικού και παίκτη της ΑΕΚ, Ιονούτς Νεντελτσιάρου, να μη γονατίσει πριν την έναρξη του φιλικού της Ρουμανίας με την Αγγλία, στη γνωστή κίνηση - μήνυμα κατά του ρατσισμού. Το θέμα πήρε διαστάσεις, με τον Νεντελτσιάρου να τίθεται στο στόχαστρο των ΜΜΕ τόσο στην πατρίδα του όσο και διεθνώς. Από πλευράς ΑΕΚ επικοινώνησε μαζί του για τις σχετικές εξηγήσεις ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Παναγιώτης Κονέ. Ο παίκτης φέρεται να εξήγησε - κάτι που αναμένεται να κάνει και με δημόσια διευκρινιστική δήλωση - ότι η στάση του δεν είχε να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα, όπως κατηγορήθηκε, αλλά ότι δεν γονάτισε επειδή δεν θεωρεί πως η κίνηση αυτή είναι χτύπημα προς τον ρατσισμό. Διαχώρισε έτσι τη θέση του από τον συμπαίκτη του στην Εθνική, Στάντσιου, ο οποίος επίσης δεν γονάτισε, αλλά ως ένδειξη συμπαράστασης σε συμπαίκτη του από τη Σλάβια Πράγας, ο οποίος τιμωρήθηκε για ρατσιστική επίθεση σε άλλο παίκτη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αισιόδοξος ο Σάντος

Αισιόδοξος ότι η Εθνική Πορτογαλίας μπορεί να επαναλάβει το επίτευγμα του 2016 και να αναδειχθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης εμφανίστηκε ο τεχνικός της, Φερνάντο Σάντος. Ο γνώριμος και από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) Πορτογάλος κόουτς σε δηλώσεις του για την πορεία της ομάδας στο προσεχές Euro εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ...τραβήξει σε μάκρος. Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε στους δημοσιογράφους ότι πήρε μαζί του «πολλά ρούχα και τσιγάρα για έναν μήνα».

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Με στόχο την υπέρβαση η Σάκκαρη

Associated Press

Μπροστά σε μία ακόμα μεγάλη πρόκληση στο διεθνές τουρνουά τένις του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι βρίσκεται η Μαρία Σάκκαρη, αντιμετωπίζοντας σήμερα την Πολωνή Ιγκνα Σβιόντεκ για τα προημιτελικά της διοργάνωσης (14.00 - ΕΡΤ3). Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και Νο 18 στην παγκόσμια κατάταξη για πρώτη φορά στην καριέρα της φιγουράρει στα προημιτελικά του φημισμένου γαλλικού τουρνουά, αλλά και ενός τουρνουά κατηγορίας Grand Slam, επιδιώκοντας πλέον μία ακόμα υπέρβαση και την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με εφαλτήριο τη σπουδαία μέχρι τώρα πορεία της στο τουρνουά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις που την έφεραν έως εδώ.

Το έργο της δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η Σβιόντεκ διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, όπως έδειξε και η επικράτησή της στο περσινό Ρολάν Γκαρός, τον περασμένο Οκτώβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 19χρονη Πολωνή μόλις οκτώ μήνες πριν αγωνιζόταν σε επίπεδο νεανίδων, και από το Νο 54 της παγκόσμιας κατάταξης έχει βρεθεί τώρα στο Νο 9.

Σημειωτέον, για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα έχει διπλή εκπροσώπηση στην οκτάδα σε Grand Slam, καθώς αργά χτες το βράδυ ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνιζόταν με αντίπαλο τον Ρώσο Μεντβέντεφ για τα προημιτελικά των ανδρών στο Ρολάν Γκαρός.

BASKET LEAGUE
Προβάδισμα τίτλου για τον Παναθηναϊκό

Προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Basket League πήρε ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη του επί του Λαυρίου με 103-74 στο ΟΑΚΑ για το τρίτο παιχνίδι της σειράς των τελικών. Προηγείται έτσι με 2-1 στις νίκες και χρειάζεται άλλη μία για να στεφθεί πρωταθλητής, την οποία θα κυνηγήσει αύριο στον τέταρτο αγώνα, στην έδρα του Λαυρίου. Από την πλευρά του το εκπληκτικό φέτος Λαύριο θα επιχειρήσει να κάνει ξανά την έκπληξη, όπως στον δεύτερο αγώνα, όπου νίκησε και ισοφάρισε σε 1-1, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανό το όνειρο του τίτλου.

Στον τρίτο τελικό οι «πράσινοι» έδειξαν να έχουν πάρει το μάθημά τους από την ήττα στον δεύτερο αγώνα και παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο. Οι παίκτες του Οντέντ Κάτας έκαναν την πιο πειστική εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα, επιβάλλοντας πλήρως τον ρυθμό τους ιδιαίτερα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, όταν μετέτρεψαν το ρευστό 47-41 υπέρ τους σε 60-46. Στο ίδιο διάστημα το Λαύριο, παρά τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση στον Παναθηναϊκό, «έβγαλε» κούραση που του στοίχισε. Από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Τι Τζέι Μπρέι (21 πόντοι, 9 τρίποντα) και Μπεν Μπέντιλ (28 π.) και από το Λαύριο ο Κάρτερ (14 π.).

«Πράξη 4η» για ΑΕΚ - Προμηθέα

Εχοντας πάρει κεφάλι στη διεκδίκηση της 3ης θέσης μετά την εκτός έδρας νίκη της στην Πάτρα, η ΑΕΚ φιλοξενεί σήμερα στο ΟΑΚΑ τον Προμηθέα στον τέταρτο αγώνα της σειράς των μικρών τελικών (20.00 - ΕΡΤ3). Η «Ενωση» προηγείται με 2-1 νίκες και επιδιώκει σήμερα να οριστικοποιήσει την κατάκτηση της 3ης θέσης. Την απάντηση ψάχνουν οι Πατρινοί, προκειμένου να οδηγήσουν τη σειρά σε πέμπτο αγώνα στην έδρα τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Αυτοκτονία μέλους της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Αίσθηση και ερωτήματα προκάλεσε η αυτοκτονία σημαίνοντος μέλους της Ολυμπιακής Επιτροπής του Τόκιο λίγες βδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως μετέδωσε ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός «Nippon», ο Γιασούρι Μορίγια, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ράγες του Μετρό λίγο πριν την έλευση του τρένου. Ο 52χρονος αξιωματούχος ήταν επικεφαλής του λογιστικού τμήματος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ