ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΜΟΙΒΕΣ
Το 30% των μισθωτών με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 393 ευρώ μεικτά!

Συνεχής η μείωση των μισθών, τόσο στη μερική όσο και στην πλήρη απασχόληση

Κατά 10,7% αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση μέσα σε ένα μόνο χρόνο
Κατά 10,7% αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση μέσα σε ένα μόνο χρόνο
Τη σταθερή μείωση των μισθών και τη συνεχώς κλιμακούμενη αύξηση της μερικής απασχόλησης καταγράφουν για ακόμα έναν μήνα τα στοιχεία του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), καθώς χτες δημοσιοποιήθηκαν - ως συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση - τα στατιστικά δεδομένα για τους μισθούς και την απασχόληση τον Μάη του 2016.

Σύμφωνα με αυτά, κοντά 600.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν μέσο μισθό μόλις 393,79 ευρώ μεικτά!

Ο μέσος μισθός στο σύνολο των 2 εκατομμυρίων μισθωτών ανέρχεται στα 949,69 ευρώ μεικτά. Αν αφαιρεθούν, δηλαδή, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο μέσος μισθός των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται κάτω από τα 800 ευρώ.

Ο μέσος μεικτός μισθός των μισθωτών ακολουθεί πτωτική πορεία. Με έτος βάσης το 2011, δηλαδή έναν χρόνο πριν τη γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία το αστικό κράτος παρενέβη απευθείας και με νόμο μείωσε τους μισθούς και κατάργησε Συλλογικές Συμβάσεις, αυτός συρρικνώθηκε από τα 1.253,29 ευρώ μεικτά στα 949,69 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, οι μισθωτοί μέσα σε μια πενταετία (2011 - 2016) έχασαν σχεδόν το 1/4 των αποδοχών τους (24,2%), χώρια την υπόλοιπη επίθεση στο εισόδημά τους, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας και άλλα αντεργατικά μέτρα.

Ο μέσος μισθός, μάλιστα, συνεχίζει να μειώνεται παρά τη σχετική αύξηση της απασχόλησης, αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή ακόμα και τρεις απασχολούμενους, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια «ανάπτυξη» και αύξηση της απασχόλησης υπόσχεται η κυβέρνηση προϋποθέτουν την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών και την επέκταση της ευελιξίας της εργασίας σε όλες τις μορφές της. Χαρακτηριστικά, μεταξύ του Μάη του 2015 και του ίδιου μήνα το 2016, ενώ η απασχόληση μισθωτών αυξήθηκε περίπου κατά 100.000 θέσεις εργασίας (από 1,923 εκατ. μισθωτούς σε 2,019 εκατ. μισθωτούς), ο μέσος μισθός μειώθηκε κι άλλο, από τα 973,14 ευρώ μεικτά στα 949,69 ευρώ μεικτά (μείωση 2,4%).

Αυξάνεται συνεχώς η «ευελιξία», μειώνονται οι αμοιβές

Την ίδια στιγμή, η «ευελιξία» «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης μπήκαν μέσα σε ένα χρόνο (Μάης 2015 - Μάης 2016) ακόμα 56.799 μισθωτοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 587.924 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου των μισθωτών.

Ετσι, στη διάρκεια ενός έτους η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,7%, και πλέον σχεδόν τρεις στους δέκα εργαζόμενους εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Συνολικά, από τον Μάη του 2012, έτος υπογραφής της αντεργατικής ΠΥΣ, η μερική απασχόληση έχει εκτοξευτεί από τους 315.330 εργαζόμενους, στους 587.924 τον Μάη του 2016, δηλαδή αύξηση κατά 86,4%!

Το πραγματικό μέγεθος της υποαπασχόλησης, βέβαια, είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η εκ περιτροπής εργασία δεν καταγράφεται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Ετσι, μισθωτοί, που εργάζονται μόλις δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα, εμφανίζονται στη συγκεκριμένη καταγραφή ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, καθώς έχουν πλήρες ωράριο.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το 15% περίπου των νέων προσλήψεων τα τελευταία χρόνια είναι συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η υποαπασχόληση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Επιπλέον, η πορεία των αμοιβών των εργαζομένων με μερική απασχόληση συμβαδίζει με τη γενική συρρίκνωση των μισθών. Χαρακτηριστικά, το 2011 ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης ήταν 586,25 ευρώ μεικτά, βρισκόταν, δηλαδή, στα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί από το 2012 και μετά οι κατώτερες αμοιβές των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, ενώ τον Μάη του 2016 ο μέσος μισθός των εργαζομένων με μερική απασχόληση συρρικνώθηκε στα 393,79 ευρώ μεικτά...

Ακόμα χειρότερη η θέση των εργαζόμενων γυναικών

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, που αποτυπώνει τη δραματική επιδείνωση της θέσης των μισθωτών και τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου, ακόμα χειρότερη είναι η θέση των εργαζόμενων γυναικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός των εργαζόμενων γυναικών είναι μόλις 836,38 ευρώ μεικτά, όταν ο μέσος μισθός των ανδρών είναι 1.051, 69 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, η αμοιβή των γυναικών είναι κατά 20,45% μικρότερη από αυτήν των ανδρών.

Γι' αυτό τοποθετήσεις όπως αυτή που έκανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την 8η Μάρτη, ότι πρέπει «καμία εργαζόμενη να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα, καμία εργαζόμενη να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης εξαιτίας του φύλου της...» δεν έχουν την παραμικρή αξία. Αντίθετα, ηχούν προκλητικά στα αυτιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, όπως αποτυπώνεται και στα προαναφερθέντα στοιχεία, αλλά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει μαζί με το κουαρτέτο, διασφαλίζει με την πολιτική της τη δυνατότητα του κεφαλαίου να εντείνει συνεχώς την εκμετάλλευση αντρών και γυναικών εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΚΛΩΘΩ»
Επαναφέρει τα ερωτήματα που αφήνει αναπάντητα η κυβέρνηση

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία αντιπροσώπων των υποτιθέμενων νέων «επενδυτών» που ενδιαφέρονται για τα εργοστάσια της πρώην ΕΝΚΛΩ, στο εργοστάσιο Γ' του ομίλου στη Στενήμαχο Ημαθίας, το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας «ΚΛΩΘΩ» καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει εδώ και δύο χρόνια.

Ερωτήματα στα οποία δεν δίνεται απάντηση, αφού στόχος κυβέρνησης και όσων έκλεισαν τα εργοστάσια παραμένει να μπλέξουν τους απολυμένους, να τους χρεώσουν την ευθύνη αποτυχίας, να χαθούν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και δικαιώματα, να ξαναπάρουν πίσω τζάμπα όλα τα εργοστάσια, όλη την περιουσία του ομίλου, αυτοί που τα έκλεισαν και να γλιτώσουν από ποινικές ευθύνες.

Κόντρα σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, το ΔΣ του σωματείου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ), ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας και συναρμόδιους υπουργούς με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απολυμένων, την προστασία των ανέργων και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα. Καλούν, παράλληλα, τους απολυμένους της ΕΝΚΛΩ να μη θεωρήσουν χαμένα τα χρωστούμενα, να κλείσουν τα αυτιά τους σε ψεύτικες υποσχέσεις, να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων το Σωματείο «ΚΛΩΘΩ» επαναφέρει τα ερωτήματα που έχει θέσει:

«Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικράτειας, κ. Φλαμπουράρη, να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να δώσουν στη δημοσιότητα:

Τα Πρακτικά και το Πόρισμα της Επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Επικρατείας με εντολή του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία 3 εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ.

Ολα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με ΕΕ, τράπεζες και κυβερνήσεις.

Πού πήγαν όλα τα δανεικά και αγύριστα, όλα τα θαλασσοδάνεια και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στην ΕΝΚΛΩ και τον "Λαναρά".

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση:

Να προστατευθούν όλοι οι άνεργοι - απολυμένοι της ΕΝΚΛΩ, ο χρόνος ανεργίας τους να υπολογιστεί ως συντάξιμος χρόνος. Να παγώσουν δάνεια - τόκοι για αγορά κατοικίας, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ανέργου. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους απολυμένους 1.500 ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ.

Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τους απολυμένους, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση και σύνδικο:

Να ερευνηθεί τι απέγιναν εργοστάσια - περιουσία του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, που δεν βρέθηκαν στην πτωχευτική διαδικασία.

Να ενημερωθούν οι απολυμένοι τι έχει εκποιηθεί - πουληθεί από τον πτωχευμένο όμιλο, πόσα χρήματα εισπράχτηκαν, γιατί οι απολυμένοι δεν έχουν πάρει δεκάρα.

Γιατί παραβιάστηκαν κλειστά εργοστάσια, ποιοι έκλεψαν εξοπλισμό.

Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία:

Με πολιτική απόφαση, τα 14,5 εκατ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος στην εφορία να δοθούν στους απολυμένους.

Ποια ήταν η απόφαση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την ΕΝΚΛΩ.

Ποιο είναι το σχέδιο αγοράς - επαναλειτουργίας εργοστασίων, πού έχει κατατεθεί και τι προβλέπει».

Τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή, η τροπολογία που είχε δημοσιοποιήσει από το Σάββατο η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, αντί του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία, ύστερα από την όψιμη παραδοχή ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν διαθέτει τις στατιστικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση δείκτη ετήσιας μεταβολής των μισθών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και το 2020 θα γίνεται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως για τον εργασιακό βίο μετά το 2020 ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών - όπως δηλαδή προέβλεπε αρχικά ο νόμος - ο οποίος θα καταρτιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν τους σχετικούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αναπροσαρμογή των μισθών με τον νέο δείκτη, δεν αλλάζει τη βασική ανατροπή που επήλθε, η οποία προβλέπει ότι οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με συντάξιμο μισθό που θα προκύπτει από το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι τον τελευταίο μισθό ή την τελευταία πενταετία που ίσχυε πριν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ