ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φανατική υποστήριξη των συμφερόντων της εργοδοσίας

Επιτίθεται στο ΠΑΜΕ που κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια σε μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και απολύσεις

Μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ «Ο ΑΞΙΟΣ», στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι θυσίες των εργαζομένων διασφάλισαν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Μάλιστα, το Σωματείο αισθάνεται την ανάγκη «να εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για την εξόφληση όλων των παλαιών οφειλομένων δεδουλευμένων», που επί της ουσίας πληρώθηκαν από τις μειώσεις των μισθών που υπέγραψε με τη ΣΣΕ του 2016!

Σε άλλο σημείο διαβεβαιώνει ότι μοιράζεται τους ίδιους στόχους και τις αγωνίες με την εργοδοσία: «Η ΜΕΒΓΑΛ έμεινε και θα μείνει όρθια συνεχίζοντας το όραμα των ιδρυτών της. Αυτό αποτελεί κοινό στόχο των εργαζομένων και των μετόχων (...) Είμαστε στο πλευρό της νέας διοίκησης για την άμεση επιτυχή έκβαση των διεργασιών που συντελούνται με τα τραπεζικά ιδρύματα, που θα συμβάλουν ώστε να προχωρήσει η εταιρεία μας σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Δεν παραλείπει, επίσης, να ευχαριστήσει και όσους έβαλαν πλάτη να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης και απολύσεις, δηλαδή την πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ. Μετά από αυτά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η επίθεση που εξαπολύουν οι εργοδοτικοί στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γράφοντας επί λέξει:

«Οι εργαζόμενοι υπέστησαν θυσίες, είχαν όμως πίστη στην εταιρεία και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν από πλευράς τους να την κρατήσουν ζωντανή. Πολλοί, όπως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΓΣΕΕ και η τοπική κοινωνία, μας συμπαραστάθηκαν στην προσπάθειά μας αυτή και τους ευχαριστούμε! Κάποιοι άλλοι, επιδιώκοντας άλλους σκοπούς, μας χλεύασαν, μας λοιδόρησαν, μας κατασυκοφάντησαν, κρυμμένοι πίσω από ηχηρά συνθήματα και επαναστατικούς αλαλαγμούς που προφανέστατα εξυπηρετούσαν κομματικές και άλλες επιδιώξεις, αλλά όχι το όραμα των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ».

Η πλειοψηφία του σωματείου διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν αδιαμαρτύρητα και το επόμενο κύμα της επίθεσης. Οπως σημειώνει, «δεν τρέφουμε αυταπάτες και γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της εταιρείας είναι μακρύς και επίπονος».

Απάντηση - κάλεσμα στους εργαζόμενους

Απάντηση δίνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή του, την οποία μοίρασε μαζικά στους εργαζόμενους έξω από το εργοστάσιο, σημειώνει: «Είναι φανερό ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει έναν και μόνο στόχο: Να υπονομεύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να το ενσωματώσει στην πολιτική και στις ανάγκες του κεφαλαίου».

Καλεί τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ να δυναμώσουν το κλαδικό σωματείο και να παλέψουν για: Οργάνωση του αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών. Υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου. Ενάντια στις μειώσεις μισθών, στις απολύσεις, για την εφαρμογή κλαδικών Συμβάσεων, επιδομάτων, παροχών και γενικότερα όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων του κλάδου. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Εργοστασιακές επιτροπές σε όλους τους χώρους όπου δεν υπάρχουν σωματεία.

«Αυτή η δράση είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί απέναντι στην περιχαράκωση κάθε χώρου που καλλιεργεί ο ξεπουλημένος εργοδοτικός συνδικαλισμός, που υπογράφει μειώσεις στο όνομα των κοινών συμφερόντων εργοδοσίας - εργαζομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάνει προτάσεις ανάπτυξης της επιχείρησης όπως η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ», σημειώνει το κλαδικό σωματείο.

Καταστολή σε βάρος παραγωγών από την Κρήτη

Την επίθεση που δέχτηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταδικάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Copyright 2017 The Associated

Αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθαν χτες το πρωί παραγωγοί από την Κρήτη, που διαδήλωσαν στην Αθήνα, για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το υψηλό κόστος παραγωγής. Η ένταση επαναλήφθηκε όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους με διάφορα προσχήματα. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ έγιναν και δυο συλλήψεις.

Αργότερα, η πορεία των αγροτών προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διακόπηκε από κλούβες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην πλατεία Βάθης και να ολοκληρώσουν την κινητοποίηση.

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης «που χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ ενάντια στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα αγρότες από την Κρήτη» καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είτε με τον διάλογο, είτε με τον αυταρχισμό είναι αποφασισμένη να επιβάλει στους μικρομεσαίους αγρότες και στο λαό όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως κι αυτά που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ.

Ουσιαστική βοήθεια στην κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση δίνουν οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια, στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και στέκονται απέναντι στους αγώνες επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Απάντηση σ' αυτήν την πολιτική μπορεί να δώσει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό κίνημα των μικρών ΕΒΕ, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων που δημιουργούν και οξύνουν τα αγροτικά - λαϊκά προβλήματα, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κατά των μονοπωλιακών ομίλων και προς όφελος του λαού μας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης Επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 19 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Στέλνουμε μήνυμα: Κολίγοι στα νέα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας διοργανώνει σήμερα Παρασκευή η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην Πάτρα (Φώκαιας 26, πλατεία Ελευθερίας). Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Συρίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Jamal Khadri, και τους Adnan Azouz, υπεύθυνο του Γραφείου Μέσης Ανατολής της ΠΣΟ, και την Ramia Rustom, εκτελεστική διευθύντρια.

Κινητοποιήσεις συνταξιούχων

Σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιείται επίσης σήμερα, από τους συνταξιούχους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 16/3, στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310), καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

ΠΑΣΕΒΕ
Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία

Συνεχίζεται η δραστηριότητα των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ, των συλλόγων και ενώσεων αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στις γραμμές της, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, την ερχόμενη Τρίτη 14/3, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Στο υπουργείο Οικονομικών, στις 9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση που διοργανώνει η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ κινητοποιήσεις σε τοπικές εφορίες θα πραγματοποιηθούν στη Ν. Ιωνία, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέας και την Ηλιούπολη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org