Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΚΛΩΘΩ»
Επαναφέρει τα ερωτήματα που αφήνει αναπάντητα η κυβέρνηση

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία αντιπροσώπων των υποτιθέμενων νέων «επενδυτών» που ενδιαφέρονται για τα εργοστάσια της πρώην ΕΝΚΛΩ, στο εργοστάσιο Γ' του ομίλου στη Στενήμαχο Ημαθίας, το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας «ΚΛΩΘΩ» καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει εδώ και δύο χρόνια.

Ερωτήματα στα οποία δεν δίνεται απάντηση, αφού στόχος κυβέρνησης και όσων έκλεισαν τα εργοστάσια παραμένει να μπλέξουν τους απολυμένους, να τους χρεώσουν την ευθύνη αποτυχίας, να χαθούν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και δικαιώματα, να ξαναπάρουν πίσω τζάμπα όλα τα εργοστάσια, όλη την περιουσία του ομίλου, αυτοί που τα έκλεισαν και να γλιτώσουν από ποινικές ευθύνες.

Κόντρα σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, το ΔΣ του σωματείου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ), ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας και συναρμόδιους υπουργούς με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απολυμένων, την προστασία των ανέργων και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα. Καλούν, παράλληλα, τους απολυμένους της ΕΝΚΛΩ να μη θεωρήσουν χαμένα τα χρωστούμενα, να κλείσουν τα αυτιά τους σε ψεύτικες υποσχέσεις, να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων το Σωματείο «ΚΛΩΘΩ» επαναφέρει τα ερωτήματα που έχει θέσει:

«Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικράτειας, κ. Φλαμπουράρη, να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να δώσουν στη δημοσιότητα:

Τα Πρακτικά και το Πόρισμα της Επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Επικρατείας με εντολή του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία 3 εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ.

Ολα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με ΕΕ, τράπεζες και κυβερνήσεις.

Πού πήγαν όλα τα δανεικά και αγύριστα, όλα τα θαλασσοδάνεια και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στην ΕΝΚΛΩ και τον "Λαναρά".

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση:

Να προστατευθούν όλοι οι άνεργοι - απολυμένοι της ΕΝΚΛΩ, ο χρόνος ανεργίας τους να υπολογιστεί ως συντάξιμος χρόνος. Να παγώσουν δάνεια - τόκοι για αγορά κατοικίας, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ανέργου. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους απολυμένους 1.500 ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ.

Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τους απολυμένους, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση και σύνδικο:

Να ερευνηθεί τι απέγιναν εργοστάσια - περιουσία του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, που δεν βρέθηκαν στην πτωχευτική διαδικασία.

Να ενημερωθούν οι απολυμένοι τι έχει εκποιηθεί - πουληθεί από τον πτωχευμένο όμιλο, πόσα χρήματα εισπράχτηκαν, γιατί οι απολυμένοι δεν έχουν πάρει δεκάρα.

Γιατί παραβιάστηκαν κλειστά εργοστάσια, ποιοι έκλεψαν εξοπλισμό.

Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία:

Με πολιτική απόφαση, τα 14,5 εκατ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος στην εφορία να δοθούν στους απολυμένους.

Ποια ήταν η απόφαση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την ΕΝΚΛΩ.

Ποιο είναι το σχέδιο αγοράς - επαναλειτουργίας εργοστασίων, πού έχει κατατεθεί και τι προβλέπει».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org