Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή, η τροπολογία που είχε δημοσιοποιήσει από το Σάββατο η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, αντί του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία, ύστερα από την όψιμη παραδοχή ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν διαθέτει τις στατιστικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση δείκτη ετήσιας μεταβολής των μισθών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και το 2020 θα γίνεται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως για τον εργασιακό βίο μετά το 2020 ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών - όπως δηλαδή προέβλεπε αρχικά ο νόμος - ο οποίος θα καταρτιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν τους σχετικούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αναπροσαρμογή των μισθών με τον νέο δείκτη, δεν αλλάζει τη βασική ανατροπή που επήλθε, η οποία προβλέπει ότι οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με συντάξιμο μισθό που θα προκύπτει από το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι τον τελευταίο μισθό ή την τελευταία πενταετία που ίσχυε πριν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org