ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Ολοκληρώθηκε στο Βίλνιους, η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους νεοταξικούς τυχοδιωκτισμούς επιβεβαίωσε με την παρουσία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνόδου, συζητήθηκαν θέματα «μετεξέλιξης της Συμμαχίας, όπως η πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF) και η αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας (NRC)». Την προηγούμενη μέρα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα του Αφγανιστάν και στις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς τους ΝΑΤΟικούς εταίρους τους για ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα αυτή.

Ο Ε. Μεϊμαράκης στην τοποθέτησή του για την NRF είπε ότι αποτελεί «το σημαντικότερο οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της συμμαχίας και την ικανότητά της να δρα ταχέως», ενώ αναγνώρισε την πολιτική και επιχειρησιακή σπουδαιότητα της NRF «να διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα και ικανότητα να αναλαμβάνει όλο το φάσμα των αποστολών». Μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου, ο υπουργός Αμυνας αναχώρησε για το Μόναχο της Γερμανίας, όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στην 44η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Παρέμβαση στο νοσηρό κλίμα

Η σύγκρουση μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας βρίσκεται πίσω από τα φαινόμενα διαφθοράς και μαύρου πολιτικού χρήματος, σύμφωνα με τον Κάρολο Παπούλια, που ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι σε διεθνές επίπεδο η «ισχύς» καθορίζει «το δίκαιο».

Σε ομιλία του, με θέμα «η έννοια της διεθνούς κοινωνίας: ισχύς ή δίκαιο;» που εκφώνησε χθες το βράδυ, με αφορμή την ανάδειξή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν και στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων βδομάδων. «Η σύγκρουση ισχύος και δικαίου βρίσκεται πίσω από το διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο της διαφθοράς, είτε πρόκειται για το "μαύρο" πολιτικό χρήμα, είτε πρόκειται για τη συναλλαγή της οικονομικής με την πολιτική ελίτ», είπε, επισημαίνοντας ότι «όταν η οικονομική δύναμη και το συμφέρον υποτάσσει την ευθύνη των εκπροσώπων του λαού να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, τότε η προσπάθεια για μια δίκαιη και ισόνομη κοινωνία ναρκοθετείται».

Την ίδια «αντίθεση» (δικαίου - επιχειρηματικών συμφερόντων) χρησιμοποίησε και για το ζήτημα του περιβάλλοντος. «Το δίκαιο δε δίδει πάντα απαντήσεις και η ισχύς συχνά δίδει λανθασμένες απαντήσεις», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «η στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στη φύση και να επικρατεί η επιδίωξη της κερδοφορίας επί της συλλογικής ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος». Διαπίστωνε ότι «μαίνονται διαρκείς και άνισες μάχες μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων, κρατικών αγκυλώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών για να επιτευχθούν τα ελάχιστα, προκειμένου να σταματήσει η πορεία της ανθρωπότητας προς τον όλεθρο», προτείνοντας ως λύση «πολιτικές πρωτοβουλίες σε υπερεθνικό επίπεδο», καθώς και «ένα πιο αποτελεσματικό διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στη σχέση «ισχύος - δικαίου» στις διεθνείς σχέσεις διαπίστωσε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια τάση υποχώρησης των αρχών του δικαίου που «ενσωματώνονται» στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: Το Κόσσοβο και τον προληπτικό πόλεμο. «Εντονη συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία διεθνούς νομιμότητας στην αποστολή ευρωπαϊκής διοικητικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και πολύ περισσότερο, στην αναγνώριση της κυοφορούμενης ανεξαρτητοποίησής του», είπε αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση. Περισσότερο σαφής ήταν για το δόγμα του προληπτικού πολέμου, λέγοντας «ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη είναι και η ηθική νομιμοποίηση του δόγματος του "προληπτικού πολέμου"». Γενικότερα ως λύση στις αρνητικές πλευρές της «παγκοσμιοποίησης» πρότεινε την αναζήτηση «αποτελεσματικών μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα», ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι συνέπειες «της άδικης μεταχείρισης την οποία υφίστανται ορισμένοι λαοί».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Εξι οι Ελληνες που πήραν μίζες

Την εμπλοκή έξι Ελλήνων που έγιναν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών από τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού «Siemens» αποκάλυψε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ξένες τράπεζες πρώην κορυφαίου στελέχους της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς».

Το ρόλο των έξι Ελλήνων στο σκάνδαλο της «Siemens» ερευνά η γερμανική δικαιοσύνη, η οποία έχει ζητήσει και τη συνδρομή των ελληνικών δικαστικών αρχών. Τα ονόματα των συγκεκριμένων ανθρώπων - σύμφωνα με πληροφορίες - συμπεριλαμβάνονται και στις λίστες των ελβετικών αρχών, οι οποίες άνοιξαν πριν σχεδόν ένα χρόνο τους λογαριασμούς του άλλοτε μεγαλοστελέχους της «Ζήμενς».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών, εκτός από το λαβύρινθο των 33 παράκτιων εταιρειών, που είχαν στηθεί για την ασφαλή διακίνηση του άνομου χρήματος, αποκάλυψε και τρεις συναλλαγές του πρώην κορυφαίου στελέχους της θυγατρικής «Ζήμενς» με έξι Ελληνες οι οποίοι έγιναν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών. Δύο εμφανίζονται στις 12 Νοέμβρη 2002 να λαμβάνουν 100.000 ευρώ μέσω οφσόρ εταιρείας με έδρα τον Παναμά, που ανήκε στο εν λόγω κορυφαίο στέλεχος της «Ζήμενς». Την ίδια μέρα άλλα 100.000 ευρώ καταβλήθηκαν σε δύο ακόμα Ελληνες, ενώ στις 24 Μάρτη 2003 ο ίδιος κατέθεσε 500.000 ευρώ σε λογαριασμό που ανήκει από κοινού σε άλλους δύο. Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, τα ονόματα των έξι Ελλήνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται - σύμφωνα με πληροφορίες - και πρώην διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αποτελούν μια από τις πλέον ισχυρές αποδείξεις των δικαστικών αρχών για τις διαδρομές που ακολούθησαν οι «μίζες» των εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία προς πολιτικά κόμματα που άσκησαν εξουσία στην Ελλάδα, καθώς και κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγαλοστελεχών δημοσίων οργανισμών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ
Αμετροέπεια και ... ανησυχία για το νέο ρόλο

Σε ένα ρεσιτάλ αμετροέπειας, που πίσω της κρύβεται η ...φιλοδοξία του να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην ενδεχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, εξελίσσεται το συνέδριο του Συνασπισμού. Στις χτεσινές ομιλίες των συνέδρων κυριάρχησαν οι κορόνες για το κόμμα το οποίο «έχει φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό» και «είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων». Χαρακτηριστικά τα περί «συνταγής επιτυχίας» για την άνοδο του ΣΥΝ που είπε Δ. Παπαδημούλης. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής ...αποφάσισε πως απ' την κυβερνητική φθορά και την κρίση στο ΠΑΣΟΚ κερδίζει κυρίως ο ΣΥΝ και όχι το ΚΚΕ.

Οσοι σύνεδροι έκαναν κριτική στην πολιτική της ηγεσίας έμειναν σε επιμέρους ζητήματα και δεν ακούμπησαν, επί της ουσίας, τη συμβιβαστική πολιτική του κόμματός τους. Δεν έλειψε η «αγωνία» για το «νέο ρόλο» του ΣΥΝ, αλλά και οι «μπηχτές» στον Αλ. Αλαβάνο. Ο Στ. Μπαγιώργος, μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας, υποστήριξε πως, παρόλο που παρακολούθησε «με συμπάθεια» την ομιλία του απερχόμενου προέδρου, δεν κατάλαβε την εναλλακτική πρόταση πλειοψηφίας. Στο ζήτημα της διακυβέρνησης, είπε, χρειάζεται πρόταση με στόχο που θα λέει με ποιους και πώς θα γίνει. Προφανώς ήθελε να ακούσει και ονοματεπώνυμο...

Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις, έγινε παρουσίαση των προσυνεδριακών κειμένων και της έκθεσης επιτροπής οικονομικού ελέγχου. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες συνέδρων, μεταξύ αυτών και οι υποψήφιοι πρόεδροι Α. Τσίπρας και Φ. Κουβέλης, ενώ θα ψηφιστούν και οι πολιτικές αποφάσεις. Αύριο θα γίνει η εκλογή της νέας ΚΠΕ του ΣΥΝ και του νέου προέδρου.

Στο αρχείο οι καταγγελίες Τριανταφυλλόπουλου

Κατάθεση του Μ. Κεφαλογιάννη στην εισαγγελέα

Λόγω ελλιπών στοιχείων τέθηκαν χτες στο αρχείο από την εισαγγελέα Μαρία Γκανέ, οι καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με την εμπλοκή του Σπύρου Κλαδά σε διακανονισμό της υπόθεσης των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταθέσει ο Θέμος Αναστασιάδης σε γαλλική τράπεζα. Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλόπουλο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος είχε μεσολαβήσει προκειμένου να συναντηθούν ο Κλαδάς με τον Τριανταφυλλόπουλο, γεγονός που δε διαπίστωσε η εισαγγελέας μετά από τη σχετική έρευνα που έκανε.

Στο μεταξύ, χτες κατέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η πρώτη, με αφορμή καταγγελίες του δεύτερου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κεφαλογιάννης είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δημοσιογράφοι του είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ, προκειμένου να αναλάβουν σύμβουλοι επικοινωνίας του και όταν εκείνος είχε αρνηθεί είχαν προχωρήσει σε συκοφαντικά σε βάρος του δημοσιεύματα.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, δήλωσε: «Τα τελευταία γεγονότα στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους: Κόμματα, ΜΜΕ, συνδικαλισμό. Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το μήνυμα στα κόμματα είναι περισσότερη πολιτική, λιγότερη ενημέρωση. Το μήνυμα στα ΜΜΕ είναι κάθαρση, αυτοκάθαρση. Το μήνυμα στο συνδικαλισμό είναι να ανταποκριθούμε στα μηνύματα της νέας εποχής. Η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της. Ο πρωθυπουργός είναι το τελευταίο ανάχωμα στο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός μας κρίνει, μας βλέπει, μας επικρίνει, μας κατακρίνει. Είναι η ώρα των αποφάσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ