ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ανούσια αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου

Με άλλοθι την έρευνα της Δικαιοσύνης για τις μίζες της «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέρριψε χτες από το βήμα της Βουλής το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παραβλέποντας έτσι τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησής του όσο και των προκατόχων του.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Παπανδρέου για τη ΔΕΗ είπε ότι για την υπόθεση της «Ζήμενς», αλλά και τις άλλες υποθέσεις της επικαιρότητας «έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και οι πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφτεί». Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει» και μετά το πέρας των ερευνών «η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

Βέβαια, τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση και για την υπόθεση των υποκλοπών ότι δηλαδή πρώτα πρέπει να γίνει η έρευνα της Δικαιοσύνης και μετά να ασχοληθεί η Βουλή με εξεταστική επιτροπή. Οπως είναι γνωστό, η έρευνα της Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθούν οι δράστες των υποκλοπών, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ότι δε νοιάζεται για την ουσία των πραγμάτων, αλλά για «τις παραστάσεις εντυπώσεων», στις οποίες, όπως είπε, ο ίδιος δε θα συμπράξει. Στο επίπεδο των εντυπώσεων ενέταξε και την πρόταση να καταθέσει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ανακοινώνοντας επίσημα ότι δε θα προσέλθει στην Επιτροπή είπε: «Σε παιχνίδια εντυπώσεων δε συμμετέχω, δεν παίζω».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για την υπόθεση της «Ζήμενς» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και να κατηγορούν την κυβέρνηση της οποίας μέλος υπήρξε και ο Γ. Παπανδρέου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τακτική αδιαφάνειας στην υπόθεση της «Ζήμενς» και επέκρινε τον Κ. Καραμανλή για την άρνησή του να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», είπε, για έκανε λόγο για τη συγκάλυψη της συγκάλυψης στα θέματα των υποκλοπών, των ομολόγων, του καρτέλ του γάλατος, των κουμπάρων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε θέμα τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα την κατασκευή μονάδων με λιθάνθρακα και την «κάτω από το τραπέζι συμφωνία με τη γερμανική RWE» που είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο «ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» και για την κατασκευή τέτοιων μονάδων θα τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι. Για τη συνεργασία με τη γερμανική RWE είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συνεργασία αλλά απλώς «εξετάζεται το ενδεχόμενο». Υπενθύμισε δε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έβαλαν τη ΔΕΗ στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα το 39% του μετοχικού της κεφαλαίου να ελέγχεται από ξένους επενδυτές.

Ο Κ. Καραμανλής απάντησε και σε Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Αλαβάνου για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και ισχυρίστηκε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι επιβεβλημένη στρατηγική» και αποτελούν «δρόμο προόδου»! Κατά τον πρωθυπουργό, οι ιδιωτικοποιήσεις «ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό, φέρνουν καινούργιες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την εξέλιξη τιμών και υπηρεσιών». Αναφερόμενος στο προωθούμενο ξεπούλημα των Λιμανιών είπε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν εάν το θελήσουν στην εργασία τους ή μπορούν να μεταταγούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή να αποχωρήσουν με «εθελούσια έξοδο με ειδικά κίνητρα». Ανάλογες προβλέψεις, είπε, θα υπάρξουν και για την «Ολυμπιακή».

Φανερά ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ξεπούλημα τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και αναφερόμενος στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις είπε ότι «δεν είναι δικαίωμα κανενός η βία, τα άκρα και η ακρότητα» και δεν μπορεί από κανέναν «να επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές πρακτικές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΟΤΕ»
Αναζητά επίμονα «στρατηγικό επενδυτή»!

Ο ΟΤΕ και άλλες πρώην ΔΕΚΟ πρέπει να παραμένουν στο κράτος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, ώστε - κοινωνικοποιημένες - να υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού

Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μέσω των περίφημων «στρατηγικών συμμαχιών» ξεκαθάρισε χτες στη Βουλή - κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ - ο υφυπουργός Οικονομίας Ν. Λέγκας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «θα εξετάζαμε την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, μόνο σε περίπτωση που βρεθεί ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε καμιά βία γι' αυτό. Είναι ένας οργανισμός ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τον ΟΤΕ, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητες του οργανισμού».

Παρεμβαίνοντας στην Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι «για εμάς οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να ανήκουν στο κράτος, να είναι κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις. Μόνο έτσι μπορούν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό, όμως, προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και προϋποθέτει και αλλαγές στην πολιτική εξουσία. Η θέση του Κόμματός μας είναι σταθερή και θα παλέψουμε κυρίως μέσα στο λαό και μέσα στους εργαζόμενους, με αγώνες, για να μπορέσουν να υπάρξουν τέτοιες προοπτικές».

Παράλληλα - αναφερόμενος στις επιπτώσεις των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - σημείωσε ότι «από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισαν οι προσαρμογές του ΟΤΕ στη λογική της ελεύθερης αγοράς με το ν. 2057/1994 και άρχισε σταδιακά η μετοχοποίησή του μέχρι να φθάσει το 2000 στο 51%. Από το 1996 αρχίζουν οι αλλαγές στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, για να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και να εφαρμοστούν τα προγράμματα των οικειοθελών αποχωρήσεων του προσωπικού. Τα αποτελέσματα αυτών, αλλά και των κατοπινών αλλαγών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μειώθηκαν οι εργαζόμενοι από είκοσι δύο χιλιάδες μόνιμοι το 1996, σε έντεκα χιλιάδες συνολικά αορίστου χρόνου και επινοικιαζόμενοι».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών

«Δεν υπήρξε όχι αγορά, αλλά ούτε καν παραγγελία και έγκριση» της δαπάνης για την αγορά θωρακισμένου αυτοκινήτου και πως το ποσό ήταν αρκετά μικρότερο των 550.000 ευρώ. Αυτά αναφέρονται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση της εγγραφής ποσού 550.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων (ΤΑΧΔΙΚ) για την αγορά θωρακισμένου αυτοκινήτου για χρήση από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την εγγραφή στις 20/12/2007 στον προϋπολογισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων (ΤΑΧΔΙΚ) ποσού 550.000 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί καινούριο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης δε δίνει απάντηση στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να εισηγείται την εγγραφή στον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ των 550.000 ευρώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Γκλέτσος και ποιο ήταν τελικά το ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ.

Δε θέλουν και δεν πρόκειται να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της Ενέργειας και τα σκάνδαλα:

«Η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της Ενέργειας και τα σκάνδαλα ήταν εντελώς αποπροσανατολιστική και ανούσια.

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και υλοποιούν τον "ευρωμονόδρομο" της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας. Η διαφωνία τους αφορά μόνο στο πώς αυτή θα γίνει και στο ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επωφεληθούν περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική τους. Ούτε ξένο ούτε ντόπιο κεφάλαιο πρέπει να κατέχει και να εκμεταλλεύεται τμήμα της Ενέργειας. Φτηνή Ενέργεια, που λειτουργεί υπέρ μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης και προστατεύει το περιβάλλον μπορεί να υπάρξει μόνο με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά κρατικού - κοινωνικού φορέα Ενέργειας.

Σχετικά με τα σκάνδαλα και τα δύο κόμματα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν όχι να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε να περιορίσουν τη διαφθορά που αναβλύζει από το σύστημα που υπηρετούν. Δε θέλουν και ούτε πρόκειται να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπταν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα μέσω του δρόμου της παραπομπής τους σε εξεταστικές επιτροπές. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους μέσω της παραπομπής όλων των θεμάτων στη Δικαιοσύνη.

Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να τους εγκαταλείψουν οριστικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ