ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ και «αγορές» ζητούν αίμα...

Εντείνουν τις πιέσεις τους για ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα οι συνομιλητές της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και τα αρπαχτικά των χρηματαγορών

Σε αγαστή συνεργασία και με μια εντελώς προκλητική ομοφωνία οι συνομιλητές της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και τα διεθνή κερδοσκοπικά ιδρύματα ζητούν την αιματηρή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, με μέτρα που θα προβλέπουν τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στη χώρα και θα κινούνται στα πρότυπα της Ιρλανδίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι της οποίας ήταν οι πρώτοι εμπνευστές της θεωρίας της επικείμενης πτώχευσης, ακολουθώντας τη γραμμή των συμφωνιών που «έκλεισε» με την ΕΕ, στέλνει διαβεβαιώσεις πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην τους απογοητεύσει και να πετύχει την προσαρμογή που αυτοί απαιτούν. Και για να σβήσει τη δίψα τους για αίμα, υπόσχεται ότι «ή θα επιβάλει νέα μέτρα ή θα φέρει μέσα στο 2010 νέο προϋπολογισμό», σκληρότερο και από αυτόν που κατέθεσε. Θα προωθήσει νέες ανατροπές στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Θα αλλάξει τον τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών, με στόχο το μεγαλύτερο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Θα προχωρήσει σε εκ βάθρων ανατροπές του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Είναι ολοφάνερο ότι ΕΕ και κυβέρνηση, στο όνομα της εξασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οδηγούν τη χώρα σε έναν ιδιαίτερα ολισθηρό και άκρως επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τον τόπο δρόμο. Από την αρχή της διακυβέρνησής της δίνει διαβεβαιώσεις στις «αγορές», και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι θα εφαρμόσει ένα ...αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης και ανακοινώνει μέτρα. Μέτρα, τα οποία, κάθε φορά, αξιολογούνται από τις αγορές ως μη επαρκή. Για να τους εξευμενίσει, ανακοινώνει επιπλέον μέτρα, αλλά ούτε και αυτά κρίνονται επαρκή με αποτέλεσμα οι κυβερνώντες να δίνουν σήμερα όρκους πίστης πως θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων... Πρόκειται για έναν εμφανέστατο παραλογισμό, ο οποίος θα ξεσπάσει πάνω στον ελληνικό λαό. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποκαλύπτουν μόνο τον αντιδραστικό χαρακτήρα του διεθνούς κεφαλαίου, που στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» ζητά εκατόμβες θυμάτων. Αναδεικνύουν και πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει να βαδίσει με κάθε τίμημα τον αντιδραστικό δρόμο της περαιτέρω ενσωμάτωσης της χώρας στον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο με εκβιασμούς, πιέσεις, τρομοκρατικά διλήμματα και αχαλίνωτη κερδοσκοπία.

Χτες σημειώθηκαν νέες εξελίξεις στο σίριαλ που ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη του 2009, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπολόγισε εκ νέου και δημοσιοποίησε το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009. Αυτή τη φορά, η σκυτάλη των εκβιασμών πέρασε στα χέρια των διεθνών «οίκων αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας, με τη «Fitch» να ανακοινώνει υποβάθμιση της Ελλάδας στο σχετικό πίνακα αξιολόγησης των χωρών που διατηρεί, ενώ μία ακόμα εταιρεία, η γνωστή «Standard and Poor's», προειδοποιούσε ότι αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - πράγμα για το οποίο η ίδια εκφράζει επιφυλάξεις - θα προχωρήσει και αυτή στην υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας. Προχτές, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε από την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να προχωρήσει σε μείωση μισθών!

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις εξελίξεις αυτές ήταν να δώσει νέες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις στις Βρυξέλλες και στις «αγορές» ότι θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Σε έκτακτες δηλώσεις που έκαναν χτες από κοινού ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επαναβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες «έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να είμαστε συνεπείς στην ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος. Ο οδικός χάρτης, τα συγκεκριμένα μέτρα, θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο». Πέραν τούτου έδωσε και συμπληρωματικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες «αν χρειαστεί, για να τηρηθεί ο Προϋπολογισμός, για να μπορέσουμε να πάμε σε αυτή τη μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει και συμπληρωματικός Προϋπολογισμός το 2010».

Κατά τ' άλλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη «δομική» αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος, προωθεί τη φορολογική μεταρρύθμιση, περιορίζει τις δαπάνες του δημοσίου.

Τη στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση εξέφρασε και ο Γ. Προβόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «η λέξη - κλειδί είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει», συμπληρώνοντας ότι «ξεδιπλώνονται ήδη συγκεκριμένες δράσεις».

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του σκοτσέζικου ντους, του τελευταίου διαστήματος, μετά το θόρυβο των τελευταίων 24ώρων, βγήκε χτες το βράδυ ο επίτροπος Αλμούνια και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας, γιατί έχει, λέει, εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
«Ολα» για την επιχειρηματικότητα

Και «εγκάρδια» συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος

Αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι μεγαλοβιομήχανοι, ειπώθηκαν χτες από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, που προσκλήθηκε στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ. Η υπουργός επαναβεβαίωσε την κυβερνητική πολιτική «άρσης των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας». Και κάτω από αυτόν τον γενικό τίτλο, σκιαγράφησε συνοπτικά μια σειρά από ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, λες και πρόκειται για τους... αδικημένους της «κρίσης» της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το παλαιό παραγωγικό πρότυπο» έχει κλείσει τον κύκλο του, έθεσε θέμα «εθνικού κοινωνικού διαλόγου» προκειμένου οι αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών να μετουσιωθούν σε συλλογικές προτάσεις!!! Ανέδειξε επίσης το ρόλο του ξένου κεφαλαίου στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου, καθώς τα εγχώρια κεφάλαια δεν αρκούν και ζήτησε ενίσχυση «εκείνων που τολμούν».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάλεσε σε: Νέο χωροταξικό, «ανταγωνιστικό» φορολογικό, απαλλαγή από «περιττές» διαδικασίες, επιτάχυνση ΣΔΙΤ, «ορθολογική» αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, απελευθέρωση όλων των αγορών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέες ρυθμίσεις για την έρευνα και τεχνολογία. Τίποτα σχεδόν δεν άφησε «να πέσει κάτω» ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων.

Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν: «Αρση όλων των αντικινήτρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα αναστέλλουν κάθε παραγωγική πρωτοβουλία». Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση το Γενάρη και θα ψηφιστεί άμεσα. Θα προβλέπει μείωση των διαδικασιών σε 3-4 για τις ΑΕ και ΕΠΕ από 14 και 18 αντίστοιχα, με σκοπό να ιδρύεται μια επιχείρηση σε 15 μέρες.

Η υπουργός έκανε λόγο και για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμανιών, προαναγγέλλοντας νέες και περισσότερες παραχωρήσεις προς τα μεγάλα συμφέροντα που ελέγχουν τα λιμάνια στη Μεσόγειο. Υποσχέθηκε αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 και ενημέρωσε ότι στο υπουργείο εκκρεμούν πάνω από 2.000 αναξιολόγητες αιτήσεις και στην κεντρική υπηρεσία έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

Η Λ. Κατσέλη επανάλαβε ότι στο πλαίσιο στήριξης της επενδυτικής ζήτησης, θα προωθηθούν χρηματοδοτήσεις 10,3 δισ. ευρώ για το 2010.

Με την Τ. Μπιρμπίλη

Σε μια «εγκάρδια» - όπως είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος - συζήτηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, η ηγεσία του ΣΕΒ έθεσε τη θεματική «ατζέντα» την οποία ενδιαφέρονται να προωθήσουν οι μεγαλοβιομήχανοι μέσα από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Διαδικασίες αδειοδότησης, χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση αποβλήτων, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, είναι οι τέσσερις άξονες συζήτησης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γενικότερα, προσβλέπουν ριζικό περιορισμό των προϋποθέσεων άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, άρση των χωροταξικών εμποδίων για την εγκατάσταση των επιχειρήσεών τους και μια δέσμη ευνοϊκών ρυθμίσεων στα θέματα των αποβλήτων και της μείωσης των αερίων ρύπων, με στόχο τη μετακύλιση του όποιου κόστους στους εργαζόμενους, αλλά και την προνομιακή ενασχόλησή τους με τους νέους κερδοφόρους τομείς.

Ηδη, από τη χτεσινή συνάντηση, φάνηκε ξεκάθαρα η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για ατιμωρησία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος το κράτος «υστερεί, επεμβαίνει άκαιρα και παρωχημένα και συχνά τιμωρεί τις επιχειρήσεις για εντυπωσιασμό». Σε άλλο σημείο επανήλθε, λέγοντας ότι τα τέσσερα θέματα πρέπει να προσεγγιστούν «με βάση την αρχή της πρόληψης και των καθαρών κανόνων και όχι της καταστολής και των προστίμων».

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι υπάρχουν στους παραπάνω τομείς πολλά προβλήματα που εμποδίζουν «τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέπουν τις επενδύσεις και εκθέτουν τις επιχειρήσεις σε άσκοπα και απρόβλεπτα ρίσκα». Γι' αυτό προσβλέπει σε συνεργασία με το υπουργείο, χωρίς την «τάση δαιμονοποίησης» των επιχειρήσεων και θέτει, μάλιστα, στη διάθεσή του «τα στελέχη, τους επιστήμονες, τους έμπειρους μάνατζερ» του ΣΕΒ που δουλεύουν ήδη από καιρό στα θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στήριγμα στην «πράσινη οικονομία»

Ρόλο στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών της λεγόμενης πράσινης οικονομίας σκοπεύει να αναλάβει η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σύμφωνα με δηλώσεις από τη νέα διοίκηση της τράπεζας, που διορίστηκε από τη κυβέρνηση. Ο επικεφαλής Θ. Πανταλάκης, δίνοντας ένα ακόμη στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσουν, υπογράμμισε ότι θα «δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυγίανση των θυγατρικών εταιρειών της τράπεζας και στη συγκρότηση νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τον Ομιλο». Είναι φανερό δηλαδή ότι σκοπεύουν να ξεμπερδεύουν με δραστηριότητες και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα που χαρακτηρίζουν ως μη κερδοφόρες. Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ ανήκουν, ανάμεσα σε άλλες, οι εταιρείες «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών», «Ροδόπη», «Δωδώνη».

Αρχοντες και τσιράκια

Μπορεί οι μεγαλοβιομήχανοι να εμφανίζουν θέσεις και προτάσεις προς τις κυβερνήσεις, τάχα για να συζητηθούν, αλλά όλοι, μα όλοι, ξέρουν ότι είναι παλιός και πολύ γερός ο δεσμός της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας. Το κεφάλαιο ορίζει και οι πολιτικοί υπηρέτες του υλοποιούν.

Ενδεικτική είναι η, δημόσια, διασύνδεση του Ελληνα βιομήχανου Λ. Λαυρεντιάδη με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, με έδρα την Ουάσιγκτον. Χρηματοδοτώντας τη νέα Εδρα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πήρε και το όνομά του, συνέδεσε την επιχειρηματική του οντότητα με ένα κέντρο - μέλος της διοίκησης του οποίου είναι και ο διαβόητος Κίσινγκερ - που σαφώς θα του ανοίξει «πόρτες», αλλά και που έχει βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο επίσης διαβόητος, Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος για θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, ήρθε στην Ελλάδα για να χαιρετίσει το γεγονός.

Επονται νέες «λαμπρές» σελίδες πολιτικής και οικονομικής επέμβασης εναντίον των λαών της πολύπαθης περιοχής, με τα λεφτά των πλουτοκρατών και με τα μυαλά των «γερακιών» και των πρακτόρων των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ