ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Οταν μιλάμε για το δήμο αναφερόμαστε στη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων που κρατούν την πόλη όρθια»

Συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Eurokinissi

Επιλέγοντας συμβολικά το χώρο των γραφείων της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ), στο αμαξοστάσιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας στην Ιερά Οδό, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πάνο Χαρίτο, για την εκπομπή «FOCUS».

Η συνέντευξη προβλήθηκε την Πέμπτη 7/2 και αναδημοσιεύεται ολόκληρη στο πόρταλ «902.gr».

Με αυτήν τη συμβολική επιλογή του χώρου, από όπου έδωσε τη συνέντευξη, ο Ν. Σοφιανός εξέφρασε τη στήριξή του στους χιλιάδες εργαζόμενους και το μήνυμα ότι «δεν μπορείς να διοικήσεις ένα δήμο αν δεν στηρίξεις τους εργαζομένους του, που δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν την πόλη όρθια». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ειδικά στην καθαριότητα, στους δήμους πανελλαδικά, μιλάμε για 40 νεκρούς εν ώρα εργασίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε εφ' όλης της ύλης, ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Τοπική Διοίκηση, για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φορτώνουν περισσότερα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Σχετικά με την καθαριότητα π.χ. υπογράμμισε ότι υπάρχει συρρίκνωση και υποβάθμιση, ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, με λειψή υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που το εισπράττει ο Αθηναίος, τόσο με τις ελλείψεις όσο και με το κόστος που πληρώνει για υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερασπίζεται την αποκλειστικά και συνολικά δημόσια λειτουργία όλου του συστήματος καθαριότητας, με εργαζόμενους με μόνιμες σταθερές εργασιακές σχέσεις, που θα αμείβονται για αυτήν τη σκληρή δουλειά.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη βαριά φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω του δήμου της Αθήνας, για ανταποδοτικά τέλη και άλλα χαράτσια, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση. Τονίζοντας ότι η ανταποδοτικότητα πρέπει να καταργηθεί, είπε ότι πρόκειται για «μια πολιτική στην οποία έχουμε εναντιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο», απαιτώντας να «υπάρχουν κλίμακες, για να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στις λαϊκές γειτονιές. Και φυσικά επειδή η Αθήνα πλέον έχει ομογενοποιηθεί κοινωνικοταξικά - είναι λίγες οι αστικές ή μεσοαστικές περιοχές - θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη δραστική μείωση αυτών των συντελεστών, αφήνοντας στην τσέπη του Αθηναίου εκατοντάδες ευρώ το χρόνο.

Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί σε αυτή την πόλη η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει, υπάρχει ανέχεια. Το 20% και παραπάνω του πληθυσμού είναι μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες στις οποίες ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια των Αθηναίων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι στον προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική φορολογία και μόλις τα 120 εκατ. ευρώ από τους συνταγματικά θεσμοθετημένους πόρους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προηγούμενων δεν αποδίδει στους δήμους.

Απαντώντας για τις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στάθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχτούν οι κοινωνικές δομές του δήμου, τα σχολεία, το Βρεφοκομείο κ.ά., χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, που, όπως είπε, κάνουν πάρτι σε αυτές τις δομές, που θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους. Επίσης, αναφέρθηκε στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών, που στον αντίποδα των θέσεων όλων των άλλων υποψηφίων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί τη στήριξη της πρόληψης, εναντιώνεται στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης.

Καλώντας σε υπερψήφιση του ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να δυναμώσει το ρεύμα ενός κόσμου που δεν το βάζει κάτω, ενός κόσμου που έχει βγάλει συμπεράσματα από τις αυταπάτες, που μπορεί σήμερα να επαναπροσεγγίσει το ΚΚΕ και να το βγάλει πιο ενισχυμένο, γιατί αυτό τον συμφέρει την επομένη των εκλογών. Οπως είπε, το δίλημμα για τις δημοτικές εκλογές για το λαό είναι το «τι δήμαρχο θέλει;»: «Υπηρέτη κυβερνήσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων ή υπηρέτη του λαού, της καθημερινότητάς του, των δυσκολιών του, που οργανώνει, που πιέζει, που μπαίνει μπροστά, που αποσπά μέτρα, καλυτερεύει επιμέρους πλευρές της ζωής του, του δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να τα βάλουμε με τους δυνατούς...».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κάλεσμα σε απόστρατους να στηρίξουν το ΚΚΕ

Σε συσκέψεις με πυροσβέστες και αστυνομικούς ε.α. μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Σε συσκέψεις απόστρατων αστυνομικών και πυροσβεστών μίλησε την Τετάρτη και την Πέμπτη 6 και 7 Φλεβάρη ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα λαϊκά στρώματα. Βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό, ως συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, και η θέση τους είναι κοντά στον αγωνιζόμενο λαό και όχι απέναντί του, με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Εκανε εκτενή αναφορά στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Ζήτησε από τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες να απομονώσουν μαζικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και γενικότερα τους εκφραστές του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο χώρο τους. Αναφέρθηκε στο δικαίωμά τους να αγωνίζονται και να διεκδικούν οι ίδιοι τα δικαιώματά τους, να προβάλλουν αιτήματα και να επιζητούν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς και στη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το ΚΚΕ και στη Βουλή για τα θεσμικά, οικονομικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα. Τέλος, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το Κόμμα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.


Από την πλευρά τους οι απόστρατοι δήλωσαν την αγωνιστική συμπόρευση και τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, μιας και είναι το μόνο κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ο δήμος πρέπει να ενδιαφέρεται για τα νοσοκομεία της πόλης

Περιοδεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο πραγματοποίησε η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Στο Τζάνειο Νοσοκομείο περιόδευσε την Παρασκευή 8/2 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτή και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μίλησε με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς για τα προβλήματα και τις ανάγκες του νοσοκομείου, ειδικά σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι το νοσοκομείο προσπαθεί να ανταποκριθεί χάρη στο φιλότιμο και την εντατική δουλειά του προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΜΕΘ αναπνευστικού, με 12 κρεβάτια, απασχολούνται μόνο 23 εργαζόμενοι αν και προβλέπονται 43, που δείχνει και την ένταση του προβλήματος. Οπως τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι μείωση των πόρων κατά 65 εκατ. ευρώ για τα κρατικά νοσοκομεία για το 2019». «Για τα νοσοκομεία της πόλης μας πρέπει να ενδιαφέρεται και ο δήμος αφού το θέμα Υγείας για τους κατοίκους της είναι πρωτεύον». Η υποψήφια δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη φωνή τους στις επερχόμενες εκλογές, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Διαμάντω Μανωλάκου τις επόμενες μέρες θα περιοδεύσει στους εξής χώρους:

-- Τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, στις 9.30 π.μ., στο δημαρχείο Πειραιά.

-- Την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο ΝΑΤ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org