Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαύρο...

Απ' αυτή τη συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) πήραμε το 110% αυτών που μπορούσαμε να πάρουμε, λέει και ξαναλέει ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή διαφωνεί μαζί του στα ...ποσοστά. Γι' αυτό ο Παναγιώταρος βγήκε την Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητούνταν το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ, να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ο διακαής πόθος του ΝΑΤΟ για διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια «ήταν η ευκαιρία της ζωής σας προκειμένου να κλείσει το μακεδονικό ή σκοπιανό ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε και να είμαστε κερδισμένοι 100%». Εκανε μάλιστα και σεμινάρια διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ήταν στο χέρι σας αν διαπραγματευόσασταν - που δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ γιατί δεν μπορείτε και δεν ξέρετε - και το ονοματολογικό να κλείσει, όχι βέβαια με "Δημοκρατία του Ιλιντεν" και διάφορες άλλες τέτοιες αλυτρωτικές βλακείες, αλλά με μια άλλη ονομασία, όπως υπήρχε Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων ή Βαρντάρσκα ή οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να έχουν τα οφέλη του ΝΑΤΟ οι Σκοπιανοί, όπως έτσι νομίζουν ότι θα έχουν και σιγά μην έχουν τίποτα απ' όλα αυτά».

... δάκρυ

Ποιο είναι επομένως το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής με τη συμφωνία; Οχι βέβαια ο ΝΑΤΟικός χαρακτήρας της, αλλά το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από την κυβέρνηση για να αποσπάσει η ελληνική αστική τάξη περισσότερα εντός του ΝΑΤΟ! Γι' αυτό ο Παναγιώταρος κατέληξε να λέει με δάκρυα στην κυβέρνηση: «Αντί να διεκδικούμε και να επιζητούμε, όπως κάνουν όλοι οι γείτονές μας, για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι περισσότερο, δεν θα έχουμε τίποτα, αλλά, αντιθέτως, θα δώσουμε και άλλα πράγματα στο μέλλον».

Πρόκληση

«Διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος μιας ακόμη Οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ. Σύμφωνα με δήλωση της επιτρόπου Απασχόλησης, με την Οδηγία «όλοι οι εργαζόμενοι - ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασής τους και τις ώρες εργασίας τους - θα γνωρίζουν από την αρχή της απασχόλησης ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους». Στην προκειμένη περίπτωση, όλη αυτή η φιλολογία περί «διαφάνειας» και «προβλέψιμων όρων εργασίας» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δικολαβικό νεφέλωμα για να συνεχίσουν να ισχύουν και να λειτουργούν προς όφελος του κεφαλαίου όλες οι μορφές «ευελιξίας». Δείτε ένα παράδειγμα: Με τη νέα Οδηγία, σύμφωνα με την επίτροπο, «οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να απολυθούν εάν αρνηθούν να εργαστούν εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος», ενώ «οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να εμποδίζουν τους εργαζομένους με σύμβαση μηδενικών ωρών εργασίας να απασχολούνται και σε άλλον εργοδότη»! Πάλι καλά που τους αφήνουν να ...αναπνέουν στα διαλείμματα και δεν τους βάζουν να κάθονται τιμωρία κουτσό στον τοίχο! Η πρόκληση αυτή έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η εργασιακή ζούγκλα και μία στις τέσσερις συμβάσεις στην ΕΕ να αφορά «άτυπες» μορφές απασχόλησης, από την «κλασική» εργασία μερικής απασχόλησης, έως την κατά παραγγελία εργασία, χωρίς διασφαλισμένο ωράριο... Η εργασιακή ζούγκλα δεν αλλάζει, όσα φτιασιδώματα και αν επινοήσουν. Παραμένει κόλαση για την εργατική τάξη και παράδεισος κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Είναι λίγο

Απ' την προσπάθεια να στηθούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να ενισχυθεί η πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν θα μπορούσε να λείπει η αντιπαράθεση για την Υγεία, όπου τα δύο κόμματα ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος διέλυσε τα νοσοκομεία και ποιος νοιάζεται λιγότερο για την Υγεία του λαού. Ωστόσο, αν ψάξει κανείς τα νούμερα, ακόμα και πρόχειρα, θα διαπιστώσει τα εξής: Επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγιναν περίπου 15.000 απολύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, εκατοντάδες κρεβάτια έμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, εφτά νοσοκομεία έκλεισαν ανεπιστρεπτί, οι εργολάβοι έκαναν πάρτι σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Τι άλλαξε όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι απολύσεις συνεχίζονται στα νοσοκομεία (μόνο σ' έναν χρόνο έγιναν πάνω από 2.000), εκατοντάδες κρεβάτια παραμένουν κλειστά, τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν, οι ελαστικές σχέσεις οργιάζουν και οι εργολάβοι (απ' όπου έφυγαν...) αντικαταστάθηκαν από τον εργολάβο - νοσοκομείο. Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και τα νοσοκομεία δουλεύουν ολοένα και περισσότερο ως «αυτοχρηματοδοτούμενες» μονάδες, πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι συνέπειες από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία προστίθενται σ' αυτές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για ασθενείς και εργαζόμενους που κάνει το «δεν πάει άλλο» να φαντάζει λίγο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 9 Φλεβάρη

1857 Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός.

1909 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Η έκδοσή της σταματά το 1911, για να επανεκδοθεί το 1917 από τον Γιάννη Πετσόπουλο ως «εφημερίδα δημοκρατικών αρχών». Το Μάη του 1919 ο Πετσόπουλος γίνεται μέλος του ΣΕΚΕ και στις 15 Σεπτέμβρη 1919 ο υπότιτλος της εφημερίδας αλλάζει σε «Εφημερίς σοσιαλιστική». Τον Απρίλη του 1920, το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ αποφασίζει να θέσει τον «Ριζοσπάστη» υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που επισημοποιείται στις 2 Ιούνη 1920, όταν στην προμετωπίδα της εφημερίδας προστίθεται η ένδειξη «Υπό τον πολιτικόν έλεγχον της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος». Τελικά, τον Ιούλη του 1921, ο Πετσόπουλος θα παραδώσει οριστικά την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο Κόμμα και έτσι από την 1η Αυγούστου 1921 ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται ως «Επίσημον Οργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος».

1932 Οι φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ιτζεδίν κάνουν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης.

1944 Χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν στην Καλαμάτα 300 πατριώτες.

1975 Μεταγωγικό σκάφος της «Λουφτβάφε», που μεταφέρει άνδρες και υλικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης, συντρίβεται στα Λευκά Ορη λίγο πριν από την προσγείωσή του στη Σούδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 43 επιβαίνοντες σ' αυτό.

1978 Ο Τζίμι Κάρτερ παρεμβαίνει προσωπικά, καθώς η, για 72η μέρα, συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων τείνει να παραλύσει τη χώρα. Στις 25 Μάρτη 1978 οι ανθρακωρύχοι πετυχαίνουν μεγάλη νίκη και επιστρέφουν στην εργασία τους, έχοντας πετύχει την υπογραφή τριετών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στο μέσο ωρομίσθιό τους κατά 30%.

1984 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ. Στη θέση του ΓΓ τον διαδέχτηκε ο Κ. Τσερνιένκο.

2005 Αρχίζει τις εργασίες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Κυριακή 10 Φλεβάρη

1519 Ο Ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το τότε άγνωστο Μεξικό, με τον πανάρχαιο πολιτισμό των Αζτέκων, που έμελλε να καταστρέψει.

1755 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1837 Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

1890 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πάστερνακ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1958).

1898 Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

1947 Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1956 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, πολιτευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1931 - 1939). Διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 21/4/1941 (στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής) έπειτα από πρόταση του βασιλιά και κατόπιν της κυβέρνησης του Καΐρου.

1975 Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ