Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαύρο...

Απ' αυτή τη συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) πήραμε το 110% αυτών που μπορούσαμε να πάρουμε, λέει και ξαναλέει ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή διαφωνεί μαζί του στα ...ποσοστά. Γι' αυτό ο Παναγιώταρος βγήκε την Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητούνταν το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ, να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ο διακαής πόθος του ΝΑΤΟ για διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια «ήταν η ευκαιρία της ζωής σας προκειμένου να κλείσει το μακεδονικό ή σκοπιανό ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε και να είμαστε κερδισμένοι 100%». Εκανε μάλιστα και σεμινάρια διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ήταν στο χέρι σας αν διαπραγματευόσασταν - που δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ γιατί δεν μπορείτε και δεν ξέρετε - και το ονοματολογικό να κλείσει, όχι βέβαια με "Δημοκρατία του Ιλιντεν" και διάφορες άλλες τέτοιες αλυτρωτικές βλακείες, αλλά με μια άλλη ονομασία, όπως υπήρχε Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων ή Βαρντάρσκα ή οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να έχουν τα οφέλη του ΝΑΤΟ οι Σκοπιανοί, όπως έτσι νομίζουν ότι θα έχουν και σιγά μην έχουν τίποτα απ' όλα αυτά».

... δάκρυ

Ποιο είναι επομένως το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής με τη συμφωνία; Οχι βέβαια ο ΝΑΤΟικός χαρακτήρας της, αλλά το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από την κυβέρνηση για να αποσπάσει η ελληνική αστική τάξη περισσότερα εντός του ΝΑΤΟ! Γι' αυτό ο Παναγιώταρος κατέληξε να λέει με δάκρυα στην κυβέρνηση: «Αντί να διεκδικούμε και να επιζητούμε, όπως κάνουν όλοι οι γείτονές μας, για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι περισσότερο, δεν θα έχουμε τίποτα, αλλά, αντιθέτως, θα δώσουμε και άλλα πράγματα στο μέλλον».

Πρόκληση

«Διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος μιας ακόμη Οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ. Σύμφωνα με δήλωση της επιτρόπου Απασχόλησης, με την Οδηγία «όλοι οι εργαζόμενοι - ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασής τους και τις ώρες εργασίας τους - θα γνωρίζουν από την αρχή της απασχόλησης ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους». Στην προκειμένη περίπτωση, όλη αυτή η φιλολογία περί «διαφάνειας» και «προβλέψιμων όρων εργασίας» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δικολαβικό νεφέλωμα για να συνεχίσουν να ισχύουν και να λειτουργούν προς όφελος του κεφαλαίου όλες οι μορφές «ευελιξίας». Δείτε ένα παράδειγμα: Με τη νέα Οδηγία, σύμφωνα με την επίτροπο, «οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να απολυθούν εάν αρνηθούν να εργαστούν εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος», ενώ «οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να εμποδίζουν τους εργαζομένους με σύμβαση μηδενικών ωρών εργασίας να απασχολούνται και σε άλλον εργοδότη»! Πάλι καλά που τους αφήνουν να ...αναπνέουν στα διαλείμματα και δεν τους βάζουν να κάθονται τιμωρία κουτσό στον τοίχο! Η πρόκληση αυτή έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η εργασιακή ζούγκλα και μία στις τέσσερις συμβάσεις στην ΕΕ να αφορά «άτυπες» μορφές απασχόλησης, από την «κλασική» εργασία μερικής απασχόλησης, έως την κατά παραγγελία εργασία, χωρίς διασφαλισμένο ωράριο... Η εργασιακή ζούγκλα δεν αλλάζει, όσα φτιασιδώματα και αν επινοήσουν. Παραμένει κόλαση για την εργατική τάξη και παράδεισος κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Είναι λίγο

Απ' την προσπάθεια να στηθούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να ενισχυθεί η πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν θα μπορούσε να λείπει η αντιπαράθεση για την Υγεία, όπου τα δύο κόμματα ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος διέλυσε τα νοσοκομεία και ποιος νοιάζεται λιγότερο για την Υγεία του λαού. Ωστόσο, αν ψάξει κανείς τα νούμερα, ακόμα και πρόχειρα, θα διαπιστώσει τα εξής: Επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγιναν περίπου 15.000 απολύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, εκατοντάδες κρεβάτια έμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, εφτά νοσοκομεία έκλεισαν ανεπιστρεπτί, οι εργολάβοι έκαναν πάρτι σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Τι άλλαξε όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι απολύσεις συνεχίζονται στα νοσοκομεία (μόνο σ' έναν χρόνο έγιναν πάνω από 2.000), εκατοντάδες κρεβάτια παραμένουν κλειστά, τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν, οι ελαστικές σχέσεις οργιάζουν και οι εργολάβοι (απ' όπου έφυγαν...) αντικαταστάθηκαν από τον εργολάβο - νοσοκομείο. Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και τα νοσοκομεία δουλεύουν ολοένα και περισσότερο ως «αυτοχρηματοδοτούμενες» μονάδες, πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι συνέπειες από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία προστίθενται σ' αυτές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για ασθενείς και εργαζόμενους που κάνει το «δεν πάει άλλο» να φαντάζει λίγο...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org