ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Απαντά με κινητοποίηση στα παιχνίδια των εργοδοτών

Συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας, όπου θα γίνει ο πλειστηριασμός του πτηνοσφαγείου της Τανάγρας

Από συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Αύγουστο
Από συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Αύγουστο
Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 8.30 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» («Λειβαδίτης», «ΒΙΟΚΟΤ», «Ελίζα Αλκότ», «Ζούρας»). Τη μέρα εκείνη αναμένεται να συζητηθεί ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων του πτηνοσφαγείου που βρίσκεται στην περιοχή της Τανάγρας.

Το σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων έξι περίπου μηνών που οφείλει η εργοδοσία. Είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια, για να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις και τα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες τους οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου. Ανάλογη κινητοποίηση είχε γίνει και στις 29 Αυγούστου, με τον πλειστηριασμό να αναβάλλεται για την ερχόμενη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο «έργο» έχει ξαναπαιχτεί στο παρελθόν. Πριν τέσσερα χρόνια, η επιχείρηση «Αφοί Λειβαδίτη» οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε πτώχευση, με τους εργοδότες να αφήνουν χρέη αρκετών εκατομμυρίων σε ΙΚΑ, εργαζόμενους και εφορία, και οι εγκαταστάσεις της Τανάγρας πέρασαν στα χέρια του «Ζούρα». Οπως καταγγέλλει το σωματείο, το «παιχνίδι» που στήθηκε μεταξύ Λειβαδίτη και Ζούρα επιχειρείται να επαναληφθεί ανάμεσα στον Ζούρα και κάποιον άλλο επιχειρηματία αυτή τη φορά.

Την υποστήριξή τους στους εργαζόμενους εκφράζουν το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και το Σωματείο Εργαζομένων του Ομίλου «Νηρέας» στις Ιχθυοκαλλιέργειες Νομού Εύβοιας.

Με ανοιχτή επιστολή, το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στον «Ζούρα» απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε όλα τα σωματεία «να δώσουν μαζί μας την πιο κρίσιμη μάχη. Να υποχρεώσουμε το νέο ιδιοκτήτη να κρατήσει όλο το προσωπικό, με όλα του τα δικαιώματα. Εδώ και ένα χρόνο, έχουν μπει μπροστά σχεδιασμοί της εργοδοσίας προκειμένου να γλιτώσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων, να απαλλαγεί από το σωματείο και από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό το σκοπό έχει απολύσει δεκάδες συναδέλφους από την περιοχή, κυρίως από το σφαγείο στην Τανάγρα (...) Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να εμποδίσει αυτούς τους σχεδιασμούς».

Ερωτήματα για τις συνθήκες στα πτηνοτροφεία

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οδηγώντας στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σε πιθανά προβλήματα στη δημόσια Υγεία, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως επισημαίνει, οι άδειες των πτηνοσφαγείων που έχουν χορηγηθεί σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρονται σε μικρότερη παραγωγή από αυτήν που εκτελούν. Για παράδειγμα, «ένα πτηνοσφαγείο έχει άδεια για 20.000 πουλιά και σφάζει 40.000 πουλιά ημερησίως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα από την προφανή εντατικοποίηση της εργασίας, η Ομοσπονδία θέτει μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα όπως: «Η ποιότητα του τελικού προϊόντος δεν επηρεάζεται από αυτήν τη μεγάλη εντατικοποίηση; Αν δεν την επηρεάζει γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πουλιών στις άδειες; Πώς γίνεται η διαχείριση των αυξημένων υποπροϊόντων (λύματα κ.τ.λ.), αφού οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις διαχείρισης υποπροϊόντων που έχουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί αντίστοιχα με την άδεια σφαγής; Γιατί ορισμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις λειτουργούν κάποια πτηνοσφαγεία με μεγαλύτερη σφαγή από αυτήν για την οποία έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ την ίδια στιγμή έχουν και άλλα πτηνοσφαγεία τα οποία τα κρατάνε κλειστά;».

«Οι βιομήχανοι μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα, εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε άμεσο συμφέρον και υποχρέωση μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα να υπερασπιστούμε και όλες τις πλευρές της ζωής μας που θυσιάζονται για τα κέρδη τους», αναφέρει η Ομοσπονδία και καλεί τα σωματεία του κλάδου να κάνουν αντικείμενο του αγώνα τους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Πεπαλαιωμένος και ασυντήρητος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, που προκαλούνται εξαιτίας του παλιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναδεικνύει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Συχνές βλάβες στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κλινικές και χειρουργεία, μηχανήματα που τίθενται εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη συντήρηση, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου από το κράτος.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει μια σειρά περιστατικών: Στη Γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου πρόσφατα σημειώθηκε βλάβη σε αναπνευστήρα που ήταν συνδεδεμένος και παρείχε αναπνευστική υποστήριξη σε διασωληνωμένο ασθενή. Στα χειρουργεία του νοσοκομείου το καλοκαίρι σταμάτησε να λειτουργεί μηχάνημα παροχής αναισθησίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, ενώ πριν μία βδομάδα παρουσιάστηκε βλάβη σε οθόνη καταγραφής (monitor). Στο Αναισθησιολογικό λειτουργούν οριακά 5 από τα 7 Αναισθησιολογικά μηχανήματα, ενώ είναι χωρίς επίσημο σέρβις από τον Ιούνη 2014. Οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι 6 από τις 8 οθόνες καταγραφής (monitors) της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο καλούν τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν: Συντήρηση και αντικατάσταση, όπου χρειάζεται, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στις λαϊκές οικογένειες. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών και εργολαβικών εργαζομένων.

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο ΚΕΣΕΝ

Τα πρόσθετα προβλήματα σε βάρος των μετεκπαιδευομένων με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ. Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών και ναυτοδιδασκάλων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών, με αποτέλεσμα την ελλιπή παρακολούθηση μαθημάτων, ενώ η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συνεχίζουν να είναι ωρομίσθιοι, χωρίς να γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η διαχρονική αποβολή των ναυτοδιδασκάλων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να μην υπάρχει κανένας στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, σε σχέση με την περσινή περίοδο που εργάζονταν 3 ναυτοδιδάσκαλοι».

Σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει η ΠΕΜΕΝ, δεν πραγματοποιήθηκε η έναρξη των μαθημάτων στο ειδικό σχολείο ERM-ERS. «Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των διπλωμάτων και πιστοποιητικών (τροποποίηση STCW), που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 31-12-2016, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στον οικονομικό και επαγγελματικό προγραμματισμό, σε βάρος των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να βρίσκουν έδαφος τα παράσιτα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Απαιτούμε άμεσα το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση με προσλήψεις εκπαιδευτικών και ναυτοδιδασκάλων, για την αντικατάσταση των διπλωμάτων και πιστοποιητικών των ναυτεργατών, ενάντια στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Εργατικό «ατύχημα» στο Δήμο Φυλής

Την απαρέγκλιτη λήψη και εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στο Δήμο, όταν 58χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα, που απασχολείται μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι και μέχρι σήμερα νοσηλεύεται σε καταστολή, στην Εντατική του Θριάσιου Νοσοκομείου. Με ανακοίνωση που έβγαλε το Σωματείο την περασμένη Δευτέρα, απαιτεί να εξεταστούν οι συνθήκες και οι αιτίες του συμβάντος. Αναφερόμενο στις γενικότερες συνθήκες, σημειώνει ότι στον κλάδο των εργαζομένων στους ΟΤΑ συμβαίνουν συχνά εργατικά «ατυχήματα» και οι αιτίες είναι μεταξύ άλλων: έλλειψη μόνιμου προσωπικού, χρησιμοποίηση συμβασιούχων, χρησιμοποίηση εργατών γενικών καθηκόντων ή άλλης ειδικότητας σε εργασίες που απαιτούν καλή γνώση του αντικειμένου, «γερασμένος» μηχανολογικός εξοπλισμός, εντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ.

Γενική Συνέλευση των Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στη Συνέλευση θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του σωματείου για την ενίσχυση του αγώνα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ανησυχία για φυματίωση σε υγειονομικούς

Θετικοί στην εξέταση Mantoux (μαντού) που γίνεται για τη διάγνωση φυματίωσης, βρέθηκαν περίπου 15 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ. Η πλειονότητα αυτών των εργαζομένων απασχολείται σε συγκεκριμένη κλινική μεγάλου νοσοκομείου της πόλης, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τους επαγγελματικούς κινδύνους στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν είναι σίγουρο αν οι εργαζόμενοι προσβλήθηκαν πρόσφατα από τη νόσο ή κάποιοι είχαν αντισώματα από παλιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ