ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρι Τουρκίας με πολλούς «εταίρους»

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συμπλήρωσε ήδη μισό μήνα

Το δράμα του συριακού λαού αξιοποιείται και στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι (φωτ. προσφυγόπουλο σε καταυλισμό στην τουρκική Σουρούτς)

Copyright 2016 The Associated

Το δράμα του συριακού λαού αξιοποιείται και στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι (φωτ. προσφυγόπουλο σε καταυλισμό στην τουρκική Σουρούτς)
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ ο συριακός λαός μετρά καθημερινά νέους νεκρούς και σακατεμένους από την κόντρα και την επέμβαση πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην πατρίδα του, το παζάρι που έχει στηθεί στις πλάτες του χοντραίνει διαρκώς.

Χτες συμπληρώθηκε η 14η μέρα της επιχείρησης «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη» που ξεκίνησαν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στη βόρεια Συρία και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Ράκα είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ΗΠΑ - Τουρκία συζητούν αυτή την περίοδο», προσπαθώντας να εμφανίσει πιθανή μια νέα ενίσχυση της διμερούς «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας, σε μια περίοδο βέβαια που οι αντιθέσεις τους είναι πολύ καθαρές. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «πρέπει να επιδείξουμε την παρουσία μας. Διαφορετικά, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Ντάες, το ΡΚΚ και η συριακή του πτέρυγα, οι YPG, θα καταλάβουν το κενό». Επανέλαβε, ακόμα, ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στην τουρκική επαρχία Χατάι, όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων.

Ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό αξιοποιείται ως μοχλός προώθησης ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις μείωσαν τη ροή των προσφύγων και ότι «με τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουμε σε ομάδες της μετριοπαθούς (συριακής) αντιπολίτευσης, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως «δε θεωρούμε ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (σ.σ. που η Τουρκία επιμένει να προτείνει) θα έλυνε τα βασικά ζητήματα στο έδαφος γιατί συνεχίζονται οι μάχες στο έδαφος... Εχουμε προβλήματα και βίαιες επιθέσεις σε όλη τη (συριακή) επικράτεια (όχι μόνο ένα μέρος)».

Συνεχίζεται η ρωσική «ανησυχία»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των ρευστών ισορροπιών και διαύλων που έχουν ανοίξει, είναι η νέα τοποθέτηση της ρωσικής κυβέρνησης, που επανέφερε χτες τη «βαθιά ανησυχία» της για τις κινήσεις που γίνονται «χωρίς συντονισμό με τις νόμιμες συριακές αρχές και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (...) αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επαναλαμβάνεται ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να περιπλέξουν επιπλέον την ήδη δύσκολη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Συρία, να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη πλατφόρμας διευθέτησης, που θα διασφαλίζει μια πιο στέρεη φύση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα θέτουν τα θεμέλια για μια στέρεη ειρήνη και την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα». Καταλήγοντας, η Μόσχα καλεί την Αγκυρα να «θέσει αυτά τα καθήκοντα σε προτεραιότητα σε σχέση με τους άμεσους στρατιωτικούς τακτικούς στόχους και να απόσχει από βήματα που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση» στη Συρία.

Συνάντηση στο Λονδίνο

Επίσης, χτες ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, φιλοξένησε στο Λονδίνο διεθνή συνάντηση στην οποία οι βασικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης παρουσίασαν το σχέδιό της για την «πολιτική μετάβαση» στη χώρα. Ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των περισσότερων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης), Ριγιάντ Χιτζάμπ, αναφέρθηκε σε μια περίοδο εξάμηνων διαπραγματεύσεων, μετά την οποία θα αποχωρήσει από την εξουσία ο Ασαντ και θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση (με τη συμμετοχή μελών της αντιπολίτευσης, της σημερινής κυβέρνησης και κοινωνικών «οργανώσεων») που θα οργανώσει εκλογές μετά από 18 μήνες.

Το σχετικό σχέδιο περιλαμβάνει «μηχανισμούς» για να σταματήσει «κάθε μορφή επέμβασης από το εξωτερικό», πρόγραμμα για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη της εξτρεμιστικής ιδεολογίας», έναρξη έργων ανοικοδόμησης των περιοχών που έχουν πληγεί. Ενδεικτικές των πολυεπίπεδων παζαριών είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Επιτροπής, ότι αν υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας «πολύ διαφορετική από αυτή που οι Σύροι προσδοκούν, τότε δεν θα τη δεχτούμε».

Η νέα αυτή συνάντηση ανατροφοδότησε τα σενάρια για μια συμφωνία (προσωρινής;) κατάπαυσης του πυρός, κάτι που ασφαλώς θα δώσει νέα ορμή στις (στρατιωτικές και διπλωματικές) επιχειρήσεις για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατών» (τύπου «Ισλαμικού Κράτους»), με άμεσο αντίκτυπο για τις ισορροπίες στη «μελλοντική Συρία».

Στο μεταξύ, το γύρο του πλανήτη έκαναν και χτες εικόνες από παιδιά του Χαλεπίου και άλλων συριακών περιοχών, που φέρουν βαριά εγκαύματα ή άλλα τραύματα, με ΜΚΟ να μιλούν για αποτελέσματα βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων, και με βόμβες χλωρίου. Η συριακή κυβέρνηση από τη μεριά της απέρριψε τις κατηγορίες. Πάντως, κάθε πλευρά προβάλλει κατά το δοκούν τα εγκλήματα της άλλης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να στρατεύσουν τους λαούς σε σχέδια εχθρικά και επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκκληση Ερντογάν για «ενότητα στους στόχους»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι ενότητα στους στόχους ώστε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της Τουρκίας. Αυτοί που αντιδρούν στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει κάτι όπως αυτά που επιβάλλονταν στο λαό στο παρελθόν, όταν άδειαζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι άνθρωποι αποθήκευαν φαγητό στο σπίτι. Αυτή τη φορά, η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν. Πρόσφατα ζήτησα από μια αντιπροσωπεία της TUSIAD (σ.σ. της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας) αν εντόπισαν τίποτα διαφορετικό στην οικονομία ή τη ζωή τους. Μου είπαν ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι οι μπίζνες προχωρούν καλύτερα από ό,τι προηγουμένως».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Κίνα (όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του G20), αναδεικνύοντας ότι τα γεγονότα της 15ης Ιούλη και οι βαθιές αντιθέσεις που αυτά επιβεβαίωσαν, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πολύμορφα τις ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να «προειδοποιεί τον κόσμο ενάντια στη FETΟ, που έχει πλοκάμια σε 170 χώρες».

Χτες, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ακόμα 73 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απολύθηκαν, στο πλαίσιο των ερευνών για την «εξάρθρωση» της FETΟ (της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα εμφανίζει ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος). Επιπλέον, οι αρχές προσήγαγαν στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που φέρεται να χρηματοδοτούν τη FETO, όπως οι κατασκευαστικοί όμιλοι «Ihlas Holding» και «Akfa Holding».

Στο μεταξύ, στελέχη της κυβέρνησης συντηρούν τις «τριβές» με τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουμλούς, άσκησε νέα κριτική στην Ουάσιγκτον για «καθυστερημένη αντίδραση» στην απόπειρα πραξικοπήματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία επίσημα δεν υποθέτει ούτε και υπέθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται πίσω από αυτή την απόπειρα».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέοι βομβαρδισμοί ανεβάζουν την ένταση

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Επιδεινώνεται και πάλι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ειδικά στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, καθώς ο ουκρανικός στρατός, με τη στήριξη των εθνικιστικών ταγμάτων, βομβάρδισε και πάλι την περιοχή, παρά την κατάπαυση του πυρός που υποτίθεται συμφωνήθηκε την 1η Σεπτέμβρη και με βάση τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πολιτοφυλακές, έγιναν 102 χτυπήματα στα περίχωρα του Ντονέτσκ, με όλμους και βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ καταγγέλλεται ότι τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο στρατιωτικός εξοπλισμός στη γραμμή της αντιπαράθεσης. Οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες ενώ χτυπήθηκαν και ορυχεία που υπάρχουν στην περιοχή, χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινα θύματα. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για έναν τραυματία στρατιώτη από πυρά πολιτοφυλάκων, ενώ αναφέρει και μάχες στη Μαριούπολη.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι στόχος παραμένει η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ, με τη χαρακτηριστική έκφραση ότι «αυτή η πορεία είναι ακλόνητη όπως ο Πολικός Αστέρας στον ουρανό», και περηφανεύτηκε για την ακόμα πιο στενή συνεργασία με την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία, μετά την καταγγελία τον προηγούμενο μήνα για διείσδυση δολιοφθορέων στην Κριμαία, η οποία έχει ενσωματωθεί σε αυτήν, συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή και εντείνει την ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ