ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας!

Ανακοίνωση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας», με αφορμή τη λεγόμενη «συνάντηση του Νότου»

Σε ανακοίνωσή της μπροστά στην επικείμενη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου», που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση αύριο Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, η Γραμματεία της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» τονίζει τα εξής:

«Στις 9 Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία της "αριστερής" κυβέρνησης των νέων μνημονίων και των δεκάδων αντεργατικών μέτρων, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα διεξαχθεί στην Αθήνα διάσκεψη των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, του αποκαλούμενου και "Νότου" της ΕΕ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ΕΕ, στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, την περιβόητη "ανάπτυξη".

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνεύρεση παλιάς και "νέας" σοσιαλδημοκρατίας στο Παρίσι.

Οι δύο πρωτοβουλίες, όπως κι άλλες ανάλογες, έχουν ως "κοινό παρονομαστή" την επιδίωξη σποράς μάταιων ελπίδων στους λαούς, πως το καπιταλιστικό σύστημα και το αντιδραστικό του διακρατικό "οικοδόμημα" στην ευρωπαϊκή ήπειρο - η ΕΕ - μπορούν να καλυτερεύσουν και να "εξανθρωπιστούν". Επιδιώκουν να πείσουν πως ένας άλλος συσχετισμός στις ευρωπαϊκές "κορυφές", υπέρ του "Νότου" σε βάρος του "Βορρά", ή υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας έναντι των φιλελεύθερων, θα φέρει στους λαούς το "τέλος της λιτότητας", την "ισοτιμία", την "αλληλεγγύη", την "ανάπτυξη" στην ΕΕ.

Οι λαοί όμως της Ευρώπης γνωρίζουν στο πετσί τους εδώ και δεκαετίες πως η ΕΕ και κάθε είδους αστικές κυβερνήσεις (φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές), στοχεύουν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην ανάκαμψή του με ενίσχυση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η "ανάπτυξη", που υπόσχονται, δεν ήταν, δεν μπορεί να είναι "δίκαιη", "πατάει" στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στην ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν από την πείρα τους πως είναι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις καπιταλιστικές χώρες (Νότου και Βορρά, σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων), που εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, που φέρνουν νέα δεινά, κατατρεγμούς και προσφυγιά για τους λαούς.

Οι λαοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως μηχανισμοί όπως το ISIS και η αποκρουστική δράση τους, που χρηματοδοτήθηκε και στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν το πρόσχημα για την ένταση των μέτρων καταστολής από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Στις μέρες μας, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ έχει βγάλει στην επιφάνεια αντιθέσεις ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα σχετικά με το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ. Κυρίαρχο ζήτημα στην αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ παραμένει το μείγμα αστικής διαχείρισης, ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και έλεγχο των κρατών - μελών από τους μηχανισμούς της ΕΕ από τη μία και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να απελευθερωθούν κρατικοί πόροι για τη στήριξη των μονοπωλίων από την άλλη. Αυτή η αντιπαράθεση είναι ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί και στις δύο εκδοχές ζημιωμένοι είναι η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού ως προϋπόθεση έχουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι κυβερνήσεις της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη χρησιμοποιούν αποπροσανατολιστικά το σύνθημα "όχι στη λιτότητα". Το σύνθημα αυτό δεν έχει σχέση με την ανάσχεση ή ανατροπή των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων, την ανακούφιση του λαού, αντίθετα, αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με επιπλέον ζεστό χρήμα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι αυτές οι κυβερνήσεις, όπως και οι φιλελεύθερες, προωθούν νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρηματοδότηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Οσες Σύνοδοι και συνάξεις Κορυφής, ανάμεσα στους "επικεφαλής των χωρών του Νότου" κι αν γίνουν, όσες μεγαλοστομίες για "επανεκκίνηση της ΕΕ" κι αν ειπωθούν, η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, μόνο χειρότερη για τους λαούς γίνεται, ούτε άλλωστε εξανθρωπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα, που αυτή υπηρετεί.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή τους!»

  • Θυμίζουμε ότι η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», ή «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους», όπως είναι ολοκληρωμένα η ονομασία της, αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας 29 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, που έχουν δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο πάλης ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον καπιταλισμό. Ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2013 και η ιστοσελίδα της στα Αγγλικά έχει ως εξής: http://www.initiative-cwpe.org

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προχωρά το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το φλερτ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, διοργανώνει το Σάββατο στην Αθήνα συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Οπως διαχέεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ».

«Με την πρόταση για ένα διαρκές διάλογο Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Πρέπει να ξαναδώσουμε μια καινούργια πίστη στους ανθρώπους. Οτι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που καταστρέφει την ευημερία», ανέφερε σχετικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σε μια δήλωση χαρακτηριστική τόσο για το επιχειρούμενο «ξέπλυμα» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και για το ρόλο που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την επιχείρηση.

Από το ΥΠΕΞ σημειώνεται με νόημα ότι «η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Ελληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης, ενώ διεξάγεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση: Την 9η Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και στις 8 - 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», ο Ν. Ξυδάκης έλεγε: «Η Ελλάδα εδώ και καιρό καλείται μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται ως παρατηρητής σε παρόμοιες συναντήσεις κορυφής. Αυτό έχει μια ευρωπαϊκή σημασία, κατ' αρχάς. Οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες έρχονται σε ένα γόνιμο διάλογο με την Αριστερά, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία, όπου έχει σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Αριστεράς. Η Σοσιαλδημοκρατία έχει προβλήματα φυσιογνωμίας μεγάλων διαστάσεων. Η συζήτηση με τις νέες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως διαμορφώνονται κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, είναι γόνιμη και ελπιδοφόρα».

Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την Ελλάδα (...) δεν μπορεί να είναι μόνη της. Χρειάζεται συμμαχίες για την εθνική υπόθεση. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο: Οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή μας αυτή την ιδιαίτερη πολιτική δυναμική».

Για την ηγεμονία στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία

Σε ερώτηση, δε, αν η άρνηση των ελληνικών κομμάτων που ανήκουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι) να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση, «είναι πρόβλημα για την εμβάθυνση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», έσπευσε να το αποκλείσει:

«Οχι. Μπορούν από την πλευρά τους να έχουν όποια στάση και συμπεριφορά θέλουν, αλλά όταν μιλάνε οι άλλοι μαζί σου και σε προσκαλούν, πρέπει να ανταποκρίνεσαι. Δεν είναι μόνο λόγοι πολιτικής ηγεμονίας στο εσωτερικό, που είναι κι αυτό μια θεμιτή επιδίωξη. Δηλαδή, ποιος δεν θέλει να ηγεμονεύσει; Αλλά είναι και για λόγους εθνικού συμφέροντος (σ.σ. το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης). Οταν τις κρίσιμες στιγμές χρειαστεί να αναζητήσεις στήριξη από τον Ολάντ ή τον Ρέντσι ή τον Κόστα ή τη γερμανική, αυστριακή και σουηδική Σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορείς εκ των προτέρων να πεις δογματικά "δεν σας μιλάμε". Κατά δεύτερον, η πολιτική ηγεμονία μιας νέας Αριστεράς του 21ου αιώνα είναι εκφρασμένη ανάγκη μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού και διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ»...

Θεματολογία και παρουσίες

Θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης στην Αθήνα είναι «η ΕΕ μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική, καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ».

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Γάλλος υπουργός Επικρατείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Α. Ντεζίρ, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ, Σ. Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Μαργκαρίτα Μάρκες, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ι. Κόρτσοκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Λ. Γκρες και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Από την πλευρά του ΕΣΚ, θα συμμετάσχουν επίσης οι αντιπρόεδροι της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Ζ. Ροντρίγκεζ και Ε. Γκερέρο Σαλόμ, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης και ο αναπληρωτής γγ του ΕΣΚ, Γ. Πολέ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org