ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»
Ξεκινά με βασικό στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ντόπιου κεφαλαίου

Στο επίκεντρο οι «προκλήσεις» για τα μονοπώλια σε «μια νευραλγική περιοχή γεωπολιτικής σημασίας»...

Ενταγμένη στην επιδίωξη γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης η Διάσκεψη που ξεκινά σήμερα στη Ρόδο

Eurokinissi

Ενταγμένη στην επιδίωξη γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης η Διάσκεψη που ξεκινά σήμερα στη Ρόδο
Ξεκινά σήμερα στη Ρόδο η διήμερη Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλη μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Αναβάθμιση που στην πραγματικότητα περνάει μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενόσω μάλιστα οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις.

Στη Διάσκεψη της Ρόδου προγραμματίζεται να παραβρεθούν υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβακία, Αίγυπτο, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία.

Το «στόρι» της κυβέρνησης

Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, που δίνουν και το «στόρι» που πουλά η κυβέρνηση, διαφημίζοντας εαυτόν στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ως ικανότερη να προωθήσει τις θέσεις τους στους διεθνείς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, με την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, «για πρώτη φορά κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής θα συναντηθούν για να συζητήσουν για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μιας νευραλγικής περιοχής γεωπολιτικής σημασίας, που χειμάζεται από πολέμους και μακραίωνες διαμάχες».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Οι 3 αυτές περιφέρειες, λόγω της γεωγραφικής τους συνέχειας, είναι "συγκοινωνούντα δοχεία", αφού το ξέσπασμα μιας κρίσης σε μία από αυτές τις περιφέρειες επιδρά και επιβαρύνει τις υπόλοιπες. Με άλλα λόγια, μία κρίση δημιουργεί αυτόματα παρενέργειες και επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής (πόλεμος, πρόσφυγες, φτώχεια, οικονομικοί μετανάστες, εμπόριο, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον).

Η πρωτοβουλία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών εδράζεται στην πεποίθηση πως ο εύθραυστος γεωπολιτικά χώρος της Μεσογείου χρειάζεται να σταθεροποιηθεί. Αυτό προϋποθέτει συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική».

Στα παραπάνω αντανακλάται η συνολικότερη προσπάθεια να βρεθούν ενδοκαπιταλιστικοί συμβιβασμοί για «σταθερότητα» και «ομαλή» ανάπτυξη των μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή, όταν βέβαια είναι οι ίδιοι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για αυτές τις μπίζνες αυτοί που οδηγούν στις «κρίσεις» για τις οποίες γίνεται λόγος...

Αναπαράγοντας, εξάλλου, όλη την γκάμα των προσχημάτων των ιμπεριαλιστών για κλιμάκωση των επεμβάσεών τους στην περιοχή, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα - από το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού - προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες - κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή».

Και συμπληρώνουν, σκιαγραφώντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που θέλει να παίξει η κυβέρνηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που διατρέχουν την περιοχή, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων: «Η Ελλάδα, χώρα ευρισκόμενη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, κράτος - μέλος της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, ξεπερνά την οικονομική της κρίση, αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μια περιφερειακή συγκυρία αστάθειας και προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας. Εχοντας αποκαταστήσει την παρουσία της στα Βαλκάνια, η Ελλάδα επιδιώκει να συνδέσει το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις αραβικές χώρες».

Θεματολογία και τοποθετήσεις

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν σχετικά με τη θεματολογία της Διάσκεψης: «Βασικά θέματα που θα συζητηθούν:Περιφερειακές προκλήσεις για ασφάλεια ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συνέργειες και πρωτοβουλίες (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές) που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή».

Κατά τις ίδιες πηγές, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σήμερα, κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του στη Διάσκεψη, αναμένεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Θα αναφερθεί στη σημασία συνάντησης αυτών των χωρών και θα εξηγήσει τα σημεία επαφής τους. Θα μιλήσει για τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει ακανθώδη προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνονται. Θα τονίσει την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης, καθώς μονομερώς δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία λύση. Θα ορίσει τον όρο "ασφάλεια στη Μεσόγειο" και τις πτυχές που αυτός περικλείει. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών που θα επιφέρουν την εποικοδομητική αλληλεπίδραση και την αμοιβαία επωφελή αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών. Θα επισημάνει την ανάγκη καλλιέργειας δικτύων επικοινωνίας, συναλλαγών μεταφορών, ενέργειας, εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Θα αναφερθεί στη σημασία σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας. Θα αναπτύξει την ιδέα θεσμοθέτησης ενός Φόρουμ διαλόγου μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Συνεχίζονται τα παζάρια...

Συνεχίζονται οι επαφές και τα «παζάρια» μεταξύ παλιών και νέων καναλαρχών. Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για «συναντήσεις σε θετικό κλίμα» μεταξύ Χρ. Καλογρίτσα και Δ. Κοντομηνά, με σκοπό τη συνεργασία τους, αφού ο πρώτος διαθέτει τηλεοπτική άδεια και ο άλλος τηλεοπτικό σταθμό. Επαφές του νεοεισερχόμενου στο χώρο της τηλεόρασης Χρ. Καλογρίτσα αναφέρονται και με τους άλλους ιδιοκτήτες καναλιών που δεν εξασφάλισαν άδεια, την πλευρά Βαρδινογιάννη (STAR) και Βρυώνη (Ε-TV), δίχως όμως, όπως λέγεται, αυτές να δείχνουν ότι μπορεί να καταλήξουν σε συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στους τρεις μήνες που απομένουν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διορία, για τη σύσταση του περιβόητου «νέου» τηλεοπτικού τοπίου, κι ενώ θολό αφήνει η κυβέρνηση το ζήτημα των περιφερειακών και θεματικών αδειών...

Στο μεταξύ, δεκτό έγινε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρ. Λάλη το αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA να του χορηγηθούν λόγω έννομου συμφέροντος οι κασέτες από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν επί 66 ώρες όσα έγιναν κατά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Η εισαγγελέας, κάνοντας δεκτό το αίτημα, δίνει εντολή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αλλά και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μην καταστραφεί το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας (θα έπρεπε να γίνει μέχρι την Παρασκευή) και να παραδοθεί άμεσα στον τηλεοπτικό σταθμό λόγω έννομου συμφέροντος.

Επιπρόσθετα, ο τηλεοπτικός σταθμός προσέφυγε και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας επίσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να λάβει γνώση όλων όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών με στόχο «να θεμελιώσει την αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρείας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη», την οποία ο σταθμός έχει ήδη καταγγείλει στα αρμόδια όργανα, ζητώντας να αποβληθεί από το διαγωνισμό ως πρώτη επιλαχούσα και να ακυρωθεί εξ αυτού του λόγου όλη η δημοπρασία.

Την ίδια ώρα, αντανακλώντας και τα επιχειρηματικά παζάρια, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων γύρω από το θέμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε: «Εχει σηκωθεί βοή στην κοινωνία για το θέμα του πόθεν έσχες των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες. Βοή, που υπογραμμίστηκε από την δημόσια καταγγελία ανώτατου κυβερνητικού στελέχους που έκανε λόγο για "μαύρα χρήματα"».

Παρέπεμψε και στις σχετικές Ερωτήσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου, ασαφής κατά την άποψή μας, σύμφωνα με την οποία όσοι συμμετείχαν οφείλουν να καταθέσουν τα πόθεν έσχες τους. Εμείς αυτό το οποίο ζητάμε, όπως ζητούν όλοι οι Ελληνες, είναι, μέσα στην ημέρα, αφού κατατεθούν, όλα αυτά τα στοιχεία να δημοσιοποιηθούν».

Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», είπε για το ίδιο θέμα: «Δεν καταλαβαίνω τι είδους εξυγίανση είναι αυτή. Οταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο. Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτου προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι».

Εβαλε, επίσης, ζήτημα «γιατί υπήρξε τόση βιασύνη και δεν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως τελικά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να αποκτήσουν ένα δικό τους κανάλι και γρήγορα; Και ταυτόχρονα να κάνουν και ένα σόου στη ΔΕΘ ότι εισέπραξαν κάποια χρήματα που θα δώσουν δήθεν στους φτωχούς που αυτοί δημιούργησαν;».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο υπουργείο Εργασίας, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, στέλεχος του Κόμματος.

Αύριο, Παρασκευή

-- Σε συγκέντρωση του Κόμματος, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καθενών Εύβοιας, θα μιλήσει η Γεωργία Πύθουλα, Γραμματέας του ΣΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ και δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων.

Το Σάββατο 10/9

-- Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι, στην ταβέρνα «Αίγειρος» στη σκάλα Μυστεγνών. Θα έχει ζωντανή μουσική, θα κληρωθούν πλούσια δώρα και θα γίνει η κλήρωση του λαχνού που έχει κυκλοφορήσει, εδώ και αρκετό καιρό, για πενθήμερο ταξίδι στη Ρώμη.

Διενέργεια προκαταρκτικής για τη «μη υποβοηθούμενη ευθανασία»

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, διέταξε, χτες, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση του ενδεχομένου να βοήθησε κάποιος τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλλιο, που «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να θέσει τέρμα στη ζωή του με ευθανασία.

Ο Αλ. Βέλλιος έπασχε από τον καρκίνο, που τον κατέβαλε σωματικά, και είχε δηλώσει δημόσια πως επιθυμούσε να κάνει ο ίδιος ευθανασία λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του. Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα αποτέλεσε δημοσίευμα όπου γίνεται αναφορά σε γιατρό, ο οποίος αρχικά είχε υποσχεθεί στον εκλιπόντα να τον βοηθήσει με ειδική ένεση για την ευθανασία που επιθυμούσε. Στο κείμενο σημειώνεται πως αν και ο 63χρονος δημοσιογράφος εισήχθη σε νοσοκομείο, τελικά ο γιατρός δεν υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ