ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Τέσσερις νεκροί, μία αγνοούμενη και μεγάλες καταστροφές

Οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και κατέστρεψαν σπίτια και καλλιέργειες λαϊκών οικογενειών. Εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες αστικών κυβερνήσεων, ΕΕ και τοπικών αρχών

Η φωτογραφία είναι χτεσινή από την Καλαμάτα. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν με ευθύνη των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών αρχών

Eurokinissi

Η φωτογραφία είναι χτεσινή από την Καλαμάτα. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν με ευθύνη των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών αρχών
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Μεσσηνία και Λακωνία και μία γυναίκα αγνοείται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε χτες πολλές περιοχές της χώρας. Για άλλη μια φορά, αναδείχτηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα νεκρούς, κατεστραμμένες λαϊκές κατοικίες, προβλήματα και ζημιές σε οδικά δίκτυα, σε συνοικίες και αγροτικές καλλιέργειες, που έθεσαν σε κίνδυνο την περιουσία, αλλά ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των τοπικών αρχών, που τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων (αναλυτικά σελίδα 24 στήλη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ»). Από την περασμένη Τρίτη, πλημμύρες και καταστροφές σημειώθηκαν σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ηπειρο, Μαγνησία και Θεσσαλονίκη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν χτες το απόγευμα όλες οι πληγείσες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, τη ζωή της έχασε μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που έμενε σε ισόγειο οίκημα, στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας. Νεκρός από παθολογικά αίτια βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 90χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα. Νεκρή, όμως, βρέθηκε και μία 80χρονη γυναίκα που έμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας, ενώ ανασύρθηκε νεκρός άνδρας από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας. Στην πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε πολλά γύρω χωριά, σπίτια και αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχτηκε σχεδόν 350 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Στη Μεσσηνία εφτά χωριά ήταν αποκλεισμένα, ενώ αποκλεισμένοι - αλλά καλά στην υγεία τους - βρίσκονταν και 80 σπουδαστές στην εστία του ΤΕΙ. Ο κάμπος έχει πλημμυρίσει και δεκάδες ζώα έχουν πνιγεί. Ζημιές σημειώθηκαν σε: Οιχαλία, Μεσσήνη, Ανατολική Μάνη, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Χώρα, Στούπα, Θουρία, Εύα, Πήδημα, Κεφαλόβρυσο, Βασιλικό και Ψάρι.

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Το χωριό Πήδημα μετατράπηκε σε βάλτο

Eurokinissi

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Το χωριό Πήδημα μετατράπηκε σε βάλτο
Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα στελέχη του ΚΚΕ και τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας Δ. Οικονομάκο και Τ. Νιάρχο, έκανε περιοδεία χτες από το πρωί στις συνοικίες της Καλαμάτας και στα γύρω χωριά. Σε δηλώσεις τους τόνισαν πως «είναι δίκαιη η αγανάκτηση και η οργή που εκφράζουν οι πληγέντες. Αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στον αστικό ιστό της Καλαμάτας που κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι». Κάλεσαν το λαό σε οργάνωση και σε ετοιμότητα, για να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, την απαίτηση να γίνουν όλα εκείνα τα αντιπλημμυρικά έργα και ό,τι χρειάζεται για να προστατευτεί ο λαός.

Από την κακοκαιρία διακόπηκε η κυκλοφορία στο 232ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας - Τρίπολης - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξαγόταν με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων. Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Καλαμάτας - Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων. Στη Στούπα καταγράφονταν, επίσης, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, καθώς το ρέμα Δράκος κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης προς την παραλιακή περιοχή. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονταν κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή μεταβλήθηκε σε λίμνη. Ατομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε δένδρο διασώθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετείχε και ελικόπτερο. Ολοκληρώθηκε, δε, επιχείρηση απεγκλωβισμού 25 ατόμων από σούπερ μάρκετ στη Σκάλα. Κινδύνευσε το χωριό Ελος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνθηκαν προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λακωνία ενισχύθηκαν με 20 αντλίες και επτά οχήματα από την Αθήνα, δύο ομάδες από την 1η ΕΜΑΚ, ερπυστριοφόρο όχημα και διασωστική λέμβο.

Αμεσα μέτρα για τους πληγέντες

Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης, ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στον αστικό ιστό της Καλαμάτας που κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη μία δίνουν "μεγάλο αγώνα" και τεράστια ποσά, από τα λεφτά του λαού, για την τουριστική προβολή, την πολιτιστική πρωτεύουσα, τις λευκές νύχτες, για αναπλάσεις που θα προσεγγίσουν ακόμα περισσότερους πελάτες για το τουριστικό κεφάλαιο. Από την άλλη, τα απαραίτητα έργα υποδομής που αφορούν το λαό, τα αντιπλημμυρικά, ο καθαρισμός και η βελτίωση των φρεατίων, ο καθαρισμός των καναλιών κ.τ.λ., τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Θερμαϊκού

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Σπίτια λαϊκών οικογενειών καταστράφηκαν. Πακτωλός εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για έργα υποδομής για την προστασία του λαού, μερικά ψίχουλα...

MotionTeam

Σπίτια λαϊκών οικογενειών καταστράφηκαν. Πακτωλός εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για έργα υποδομής για την προστασία του λαού, μερικά ψίχουλα...
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, που είδαν τα σπίτια, τα καταστήματά τους και τις υποδομές του δήμου κυριολεκτικά να πνίγονται με την πρώτη δυνατή βροχή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης - καθαρισμού των ρεμάτων και της απουσίας ενίσχυσης των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών.

Μέχρι και χτες το βράδυ, παρέμεναν άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών, η οποία αγνοείται στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με πεζές περιπολίες και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, επικεντρώνονται στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας, καθώς είναι το τελευταίο στίγμα που έδωσε η γυναίκα στους δύο γιους της. Σύμφωνα με τον σύζυγό της, αργά το βράδυ της Τρίτης, η 53χρονη ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο, αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του.

Οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, της Κερασιάς της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών έδωσαν ολονύχτια μάχη για να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα και ο εξοπλισμός επισιτιστικών επιχειρήσεων παρασύρθηκαν και βρέθηκαν στη θάλασσα, δέντρα ξεριζώθηκαν. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διασώσουν 24 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα σπίτια και στα αυτοκίνητά τους σε ρέματα και κυρίως σε χείμαρρο που υπερχείλισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 550 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, επιχειρήσεις και υπόγεια.

Θερμαϊκός. Στην εικόνα βλέπουμε μία εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Copyright 2016 The Associated

Θερμαϊκός. Στην εικόνα βλέπουμε μία εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Ο Δήμος Θερμαϊκού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που έγινε χτες το απόγευμα. Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν και σε περιοχές του Δήμου Δέλτα (Χαλάστρα) αλλά και στο Δήμο Χαλκηδόνας. Μάλιστα, στην επαρχιακή οδό Χαλκηδόνας - Κουφαλίων, μέσα σε μια λίμνη νερού, ακινητοποιήθηκε ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ και εγκλωβίστηκαν ο οδηγός και 5 επιβαίνοντες, οι οποίοι σώθηκαν με την παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου.

Δίπλα στους πληγέντες το ΚΚΕ

Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού βρέθηκε, χτες το πρωί, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, τα τρία κύρια ρέματα που περνούν από τους οικισμούς και καταλήγουν στη θάλασσα δεν καθαρίστηκαν, άλλα ρέματα έχουν μπαζωθεί, με αποτέλεσμα για δεύτερη φορά μέσα σε 8 χρόνια να επαναλαμβάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, πιο έντονα αυτήν τη φορά.

Ο Σάκης Βαρδαλής κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης που αφήνουν το λαό έρμαιο των όποιων καιρικών φαινομένων, καθώς αρνούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα ζωτικής σημασίας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για την καταστροφή δεν φταίνε τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά η έλλειψη αυτών των αναγκαίων έργων που θα έπρεπε να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς αυτά τα έκτακτα φαινόμενα. Δεσμεύθηκε ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει σε κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών, να δοθεί έκτακτο βοήθημα για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων και για να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε υποβρύχια διαδρομή. Οι επιβάτες κινδύνευσαν και τελικά βγήκαν από την οροφή
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε υποβρύχια διαδρομή. Οι επιβάτες κινδύνευσαν και τελικά βγήκαν από την οροφή
Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που σταθερά και μόνιμα υποβαθμίζουν τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Και ζητά «χωρίς καμία καθυστέρηση οι δήμοι και η περιφέρεια να προχωρήσουν στη συντήρηση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών, να εκπονήσουν σχέδιο ολοκληρωμένης προστασίας του λαού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, την αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού».

  • Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ