ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Συμπίπτουμε με τη ΝΔ στο... σταυροδρόμι

Το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης για τις σχέσεις της νεολαίας με την Αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή της στην πολιτική γενικότερα, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνδιάσκεψη του κόμματός του για τη νεολαία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στα ζητήματα των πανεπιστημίων και στο επίμαχο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την κυβερνητική θέση περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση... Ωστόσο, ο πολιτικός του λόγος και οι προτάσεις, που διατύπωσε, εκφράζουν πιστά την καπιταλιστική αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας στην Παιδεία και στη ζωή των νέων, ενώ στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε δεν παρέλειψε να μιλήσει για «καταδίκη της δεξιάς» από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.

Αυτό που βρήκε να... κατηγορήσει τη ΝΔ είναι ότι «έχει την παλιά κρατικιστική λογική» και ότι «αδυνατεί να ακολουθήσει και τα θέματα της παιδείας και των εξελίξεων στο χώρο αυτό». Ολα αυτά βέβαια τα λέει για να... εξηγήσει ότι «αν σε ένα σταυροδρόμι μπορεί να συμπίπτουμε προς στιγμήν στο άρθρο 16, έχοντας τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. Είμαστε δύο δρόμοι που τέμνονται, αλλά που πάνε σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις». Και πρόσθεσε: «Για μας, είναι τελείως διαφορετική η πολιτική σε ό,τι αφορά και τη μη κρατική και τη δημόσια παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία θέλει από τη μια ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας παιδείας, πνίξιμο της δημόσιας παιδείας για τους φτωχότερους, για τους λιγότερο προνομιούχους και ασυδοσία από την άλλη στο χώρο της ιδιωτικής παιδείας».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να... αφιερώσει στη νέα γενιά την «αναθεωρητική προσπάθεια για το Σύνταγμα» και εντόπισε τη διαφορά με τη ΝΔ στο ότι «αυτοί θέλουν να χειραγωγήσουν, εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας». Βέβαια, η «απελευθέρωση» αυτή είναι το συνώνυμο της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια, στην ουσία μίλησε, χωρίς να το ονομάζει, για το «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», εντάσσοντάς το στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις διάφορες θεωρίες περί «διά βίου εκπαίδευσης», που είναι το άλλοθι της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

«Βάση, είπε, αποτελούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τον κρατισμό, την πελατειακή αντίληψη και τη γραφειοκρατία». Και συνέχισε: «Να δώσουμε ελευθερία επιλογών στον νέο άνθρωπο. Να μη χρειάζεται στα 16 του ο νέος να εγκλωβίζεται στο δίλημμα ποιο επάγγελμα θα κάνει στα 25 του, αλλά να μπορεί να επιλέγει, να αλλάζει, να δοκιμάζει στη διάρκεια των σπουδών». Ολα αυτά βέβαια «σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας». Αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση «προγραμματικών συμφωνιών» μεταξύ πολιτείας και κάθε πανεπιστημίου ανά κάθε τετραετία. Στα πλαίσια αυτής της λογικής οι σπουδές μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος, όπου το κάθε πανεπιστήμιο γίνεται ο ενδιάμεσος και κατά περίπτωση θα αποφασίζει «πώς θα βοηθά τους φοιτητές να προχωρήσουν στις σπουδές τους».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πιέσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή στις επεμβάσεις
  • Πιο ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ
  • Δεσμεύσεις στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ προβαίνει σε δηλώσεις παρουσία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ προβαίνει σε δηλώσεις παρουσία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ
Πιο ενεργό εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ αξίωσε από την ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ ως μια «επίσκεψη ρουτίνας», χωρίς «συγκεκριμένα αιτήματα», η πραγματικότητα είναι ότι ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος και συγκεκριμένος ήταν και απαιτητικός όσον αφορά στις «συμμαχικές υποχρεώσεις» της χώρας.

«Η συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ ήταν γενικής πολιτικής φύσεως και επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ευ. Αντώναρος, αναφορικά με τη συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, παραπέμποντας για «λεπτομέρειες» στις επαφές που είχε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη.

Ωστόσο από τις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προκύπτει με σαφήνεια ότι τέθηκαν πλήθος συγκεκριμένων θεμάτων και «καθηκόντων» για την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δικαιολογούν την εκτίμησή του για «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στις επεμβάσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Συγκεκριμένα:

-- Παραπέρα ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν: Αν και ο Σέφερ είπε ότι δεν υπέβαλε συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα ελλείψεις και κενά στο Αφγανιστάν και η γενική έκκλησή μου σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ότι όποιος σύμμαχος θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτές τις ελλείψεις, πρέπει να το κάνει». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε με νόημα ότι «σε μένα δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο αίτημα». Ωστόσο, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ζήτησε «βοήθεια» όσον αφορά στις στρατιωτικές αερομεταφορές (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο «C-130»). Οι πληροφορίες από την πλευρά του ΥΕΘΑ κάνουν λόγο για αρνητική απάντηση του υπουργού Αμυνας, «όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για οικονομικούς» (δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας).

-- Συμμετοχή στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά μεγαλύτερη συνεισφορά στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων κατοχής, μέσω των σχολών που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να στείλει Ελληνες εκπαιδευτές στο Ιράκ και συμμετέχει στην εκπαίδευσή τους εκτός Ιράκ (Γερμανία, Βουλγαρία). Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεισφέρει για το σκοπό αυτό τεράστια κονδύλια, περίπου 300 εκατ. ευρώ το χρόνο(!). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σέφερ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμμετοχή της Ελλάδας «σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο, για παράδειγμα, την εκπαίδευση των δυνάμεων στο Ιράκ και την προμήθεια του ιρακινού στρατού». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε περήφανη για τη «συνεισφορά και στις προσπάθειες στήριξης για ένα ανεξάρτητο, ασφαλές, κυρίαρχο, ενιαίο και δημοκρατικό Ιράκ».

-- Στρατεύματα στο Κόσσοβο: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης KFOR στο Κόσσοβο ως την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το «μελλοντικό καθεστώς». Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι ΝΑΤΟικοί ζητούν την παραμονή της στρατιωτικής δύναμης και όταν διαμορφωθεί «το μελλοντικό καθεστώς», αίτημα που αντιμετωπίζει θετικά η ελληνική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του Σέφερ τα λέει όλα: «Το ΝΑΤΟ είναι εκεί (σ.σ. στο Κόσσοβο) με μία ισχυρή δύναμη 17.000 ανδρών, την KFOR. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκεί. Δεν μπορούμε να αμβλύνουμε την επιφυλακή μας. Ετσι η KFOR χρειάζεται να παραμείνει εκεί στη βάση της σημερινής της δύναμης και φυσικά το ΝΑΤΟ δε θα κλείσει την πόρτα πίσω του, όταν σε κάποιο στάδιο - δεν ξέρουμε πότε ακριβώς - θα τελειώσουν οι συνομιλίες για το καθεστώς»...

-- ΝΑΤΟικές αποστολές στη Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει φυσικά έναν κυρίαρχο ρόλο στη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο "Active Endeavor"», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εγκωμιάζοντας τη συνεισφορά της χώρας στις αποστολές και τους ελέγχους που κάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και η αναδιοργάνωση της «Συμμαχίας» βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνομιλιών του Γ. Χ. Σέφερ με την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκρυψε τα σχέδια για επέκταση της δράσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας «πέρα από την παραδοσιακή περιοχή», (δηλαδή σε όλο τον πλανήτη), πράγμα που επιδιώκεται μέσω των «στρατηγικών συμμαχιών» με μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά.

«Είναι σημαντικό για το σημερινό ΝΑΤΟ να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες συνεργασίες, να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με νέους εταίρους. Μπορώ να αναφέρω τη συμμετοχή της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν, της Νέας Ζηλανδίας στο Αφγανιστάν. Ενώ και η Ιαπωνία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για ό,τι συμβαίνει στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Σέφερ.

Επίσης, ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιου χωροφύλακα, θα στηριχτεί, όπως είπε, στις «δυνάμεις και δυνατότητες που χρειάζεται για να διαχειριστεί επιτυχημένα τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του».

Τέλος - και αυτό ήταν φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης με τον υπουργό Αμυνας - είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που χρειάζεται τον 21ο αιώνα για να διαχειριστεί επιτυχημένα τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις δυνατότητές μας, να τις κάνουμε περισσότερο επιχειρησιακές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να τις αναπτύξουμε και πέρα από την παραδοσιακή περιοχή.

Η Ντ. Μπακογιάννη πρόσφερε την «ευλογία» της διαπιστώνοντας την «ανάγκη ορισμένων σημαντικών προσαρμογών και μετασχηματισμού της λειτουργίας και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο «με νέες μορφές απειλών και κινδύνων»(!), δίχως να τις προσδιορίσει...

Φροντιστήριο για ντόπιους χωροφύλακες

Τους «αυριανούς ηγέτες» κατήχησε ο Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, σε ημερίδα στο ΥΠΕΞ

Φροντιστήριο για ντόπιους χωροφύλακες παρέδωσε χτες, ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ΓΓ του ΝΑΤΟ, του παγκόσμιου χωροφύλακα των λαών, διαφημίζοντας με τον πιο προκλητικό τρόπο τη δολοφονική δράση του μεγαλύτερου ιμπεριαλιστικού οργανισμού στον κόσμο. Το μάθημα «σε αυτούς που θα έχουν ηγετικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρα τους, στο μέλλον», όπως χαρακτήρισε το ακροατήριό του, πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η «Ελληνική Ενωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία». Τίτλος του μαθήματος, «Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και η Ελλάδα στον 21ο αιώνα».

Το σκηνικό ήταν άψογα σκηνοθετημένο με ακροατήριο φοιτητές απ' τα ελληνικά πανεπιστήμια - κριτήριο υποτίθεται πως ήταν απλώς το ενδιαφέρον τους για το θέμα - αλλά και από «45 έφηβους από 10 χώρες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πυρήνες του μέλλοντός μας». Σημειώνουμε πως, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της «Ελληνικής Ενωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία», είναι «ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ενήλικες 15-18 ετών με σκοπό να συμβάλλει στην εκπαίδευση για την εξέλιξη των αυριανών "ηγετών"»!

Στη συζήτηση, λοιπόν, με τους «αυριανούς ηγέτες», ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ υποστήριξε πως «η συζήτηση για την ασφάλεια μάς αφορά όλους», ενώ αναφέρθηκε στις τρεις ηπείρους που ασχολείται το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Προκλητικά ξεκίνησε απ' την Ευρώπη και συγκεκριμένα τα Βαλκάνια όπου εκθείασε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Βάφτισε, δηλαδή, παρεμβάσεις τις ματοβαμμένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Μάλιστα... αποφάνθηκε πως «μόνο η ευρωατλαντική ολοκλήρωση μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο τις χώρες των Βαλκανίων»!

Δε λησμόνησε, μάλιστα, να εξάρει, την ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο. Οσον αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν κυνικά μιλούσε για τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για τον εκδημοκρατισμό τους. Επιπλέον, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αεροπλάνα που βοηθούσαν την ασφαλή διεξαγωγή τους, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια προέβη σε ένα κήρυγμα περί τρομοκρατίας και ασφάλειας, ενώ δεν ξέχασε να «ξεσπάσει» σε έναν αντικομμουνισμό εκθειάζοντας τις «αξίες» του καπιταλισμού.

«Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε και μίλησε για «προβολή της σταθερότητας» μέσω «στρατιωτικών δυνάμεων, σε όλο τον κόσμο, που να μπορούν να δράσουν» με «επιχειρήσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα». Παρ' όλα αυτά, θρασύτατα, δε δέχτηκε το ρόλο του διεθνή χωροφύλακα που αποδίδεται στο ΝΑΤΟ!

Στο τέλος της ομιλίας του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, είπε πως «νιώθει τυχερός που μεγάλωσε στη σωστή πλευρά του σιδηρούν παραπετάσματος» και θεωρούσε αυτονόητα τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες! Αυτές τις αξίες κάλεσε να υπερασπιστούν και οι παρευρισκόμενοι.

Μάλιστα, απαντώντας σε... τυχαία ερώτηση Βούλγαρου νεαρού που χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «φάρο ελευθερίας και δικαιωμάτων», είπε πως για τους λαούς των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών το ΝΑΤΟ, πλέον, από απειλή έχει γίνει φίλος. Σε άλλη ερώτηση, επίσης... τυχαία, μίλησε για τη Β. Κορέα όπου και είπε πως το ΝΑΤΟ μπορεί και να αναλάβει μια παρέμβαση, ανεξάρτητα απ' τη γνώμη των διεθνών οργανισμών.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 17.30, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ και του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, αλλά και για το πώς είναι οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες σήμερα, με επίκεντρο τη Ρωσία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει η χρήση χημικών κατά διαδηλωτών

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» αποτελούμενη από τον Δημήτρη Καλτσώνη, λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και Νίκο Κατσαρό, πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, επισκέφτηκε χτες και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον σπουδαστή Νίκο Διακογεωργίου, ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο «Θριάσιο Νοσοκομείο», ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε από τις δυνάμεις καταστολής, κατά την ώρα της διαδήλωσης κατά των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απαιτεί να σταματήσει η χρήση χημικών ουσιών σε βάρος των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Εξάλλου, όπως τονίζει, στην πράξη αποδείχτηκε η αβασιμότητα των κατά καιρούς ισχυρισμών των κυβερνήσεων, ότι δήθεν αυτά τα χημικά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Δυσπιστούν στη διεύρυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολο και πιο αρνητικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι στη Διεύρυνση της ΕΕ, σύμφωνα και με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιοποιήθηκε προχτές στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική, στην ΕΕ των 25, υπέρ της Διεύρυνσης δηλώνει το 45%, ενώ κατά τάσσεται το 42%. Το φθινόπωρο η αναλογία διαμορφωνόταν 49% υπέρ και 39% κατά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Ευρωβαρόμετρο και στη σημαντική μεταστροφή των Ελλήνων. Το ποσοστό των Ελλήνων που αντιτίθενται στη Διεύρυνση αυξήθηκε κατά 18%, αγγίζοντας το 42%, έναντι του 56%, που εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της ένταξης νέων μελών.

Αυτή τη συμπεριφορά των Ελλήνων την αποδίδουν «σε πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προσχώρηση της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, καθώς και στις συζητήσεις γύρω από την Τουρκία που έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη»...

Ωστόσο, αρνητικό κλίμα βάσει των στοιχείων δημιουργείται και στην Τουρκία, με τους υποστηρικτές της ένταξης να έχουν πάψει να αποτελούν την πλειοψηφία. Υπέρ της «Διεύρυνσης της Ενωσης» και επομένως της μελλοντικής εισόδου της χώρας τάσσεται το 45% των Τούρκων, ποσοστό μειωμένο κατά 7%, ενώ κατά της ένταξης δηλώνει το 29% ή 3% περισσότερο από τα στοιχεία του φθινοπώρου. Αυξημένοι κατά 4% εμφανίζονται όσοι αμφιταλαντεύονται και οι οποίοι αποτελούν το 25% των Τούρκων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μάρτη - Απρίλη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 29.220 ατόμων σε όλα τα κράτη - μέλη και τις υποψήφιες χώρες, εκ των οποίων τα 1.000 στην Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ