ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Νέα «απογείωση» για την υποαπασχόληση και τις απολύσεις

Μόνο 37,22% των νέων συμβάσεων τον Οκτώβρη αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

MotionTeam

Το ολοένα και μεγαλύτερο χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και την παραπέρα ενίσχυση της μερικής και της προσωρινής έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον Οκτώβρη του 2019.

Σύμφωνα με αυτά, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, μόνο το 37,22% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση. Μία στις δύο προσλήψεις, το 49,26%, ήταν με μερική απασχόληση, ενώ το 13,52% ήταν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Να σημειωθεί ότι και σε αυτό το μικρό ποσοστό συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ένα μέρος αφορά συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία για το σύνολο του πρώτου δεκαμήνου του 2019. Συγκεκριμένα, το 42,29% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης, το 12,16% εκ περιτροπής εργασίας και μόνο το 45,55% ήταν με πλήρες ωράριο.

Με «λυμένα τα χέρια» η εργοδοσία απολύει όσους και όποτε θέλει...

Ταυτόχρονα, αν και πάντοτε ο Οκτώβρης παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο καθώς δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην ανεργία, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για τα τελευταία 18 χρόνια! Συγκεκριμένα, χάθηκαν 125.668 θέσεις, καθώς ο αριθμός των νέων προσλήψεων ανήλθε σε 248.592 και οι απολύσεις έφτασαν τις 374.260 σε ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 το αρνητικό ισοζύγιο του συγκεκριμένου μήνα ήταν μόλις 8.915 θέσεις εργασίας, το 2011 (εν μέσω κρίσης) πήγε στις 55.360 και κάθε χρόνο αυξάνεται, για να φτάσει πέρσι στις 120.087 και να ανέβει φέτος ακόμα πιο ψηλά.

Η τεράστια «ευελιξία» και κινητικότητα στην αγορά εργασίας, που παίρνει όλο και πιο διογκούμενα και μόνιμα χαρακτηριστικά, αποτυπώνεται και στον συνολικό αριθμό προσλήψεων και απολύσεων το πρώτο δεκάμηνο του έτους. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα αυτό έγιναν 2.422.059 νέες προσλήψεις και 2.260.190 απολύσεις. Μάλιστα, οι 1.375.826 ήταν απολύσεις λόγω καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, μόλις στους πρώτους 10 μήνες του έτους έγιναν τόσες απολύσεις, όσος είναι περίπου και ο συνολικός αριθμός των μισθωτών!

Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διασφάλισαν στην εργοδοσία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λύνοντάς τους τα χέρια να προσλαμβάνουν με «ευέλικτες» μορφές εργασίας και να απολύουν όποτε θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους...

Προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης... «ποιεί την νήσσαν»!

Σε σχετική δήλωσή του, κάνοντας γαργάρα τα παραπάνω στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», επιλέγει βολικά να στήσει ακόμα έναν διθυραμβικό με αφορμή την παράλληλη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία το επίσημο ποσοστό της μειώθηκε στο 16,7% από 18,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς των προκατόχων του από τον ΣΥΡΙΖΑ περί «καταπολέμησης της ανεργίας» και «ενίσχυσης της συνολικής απασχόλησης», πρόβαλε το σχηματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και τα πρώτα αντεργατικά μέτρα που πήρε μες στο κατακαλόκαιρο ως στοιχεία που «υποκίνησαν και ένα ευρύ κύμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».

Αυτό που δεν λέει βέβαια ο Γ. Βρούτσης, είναι ότι η στατιστική μείωση της επίσημης ανεργίας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και στην ένταση της «ευελιξίας» (πλευρές αυτής της πραγματικότητας αποτυπώνονται και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που αποσιώπησε), που σημαίνουν μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους, εργασιακή «περιπλάνηση», μόνιμη ανασφάλεια...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΔΑΠ
«Σύγκρουση συμφερόντων» η συμμετοχή εργαζομένων σε συνδικάτα και κόμματα

Στο φόντο του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης από το κράτος και την εργοδοσία, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έβαλε τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως εσωτερικοί ελεγκτές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία χαρακτηρίζεται ...«σύγκρουση συμφερόντων» το αντικείμενο εργασίας τους με μια πιθανή συμμετοχή τους σε συνδικάτο ή και πολιτικό κόμμα.

Την ίδια ώρα, εργολάβος, που δραστηριοποιείται επίσης στην ΕΥΔΑΠ, βάζει εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις μέσω των οποίων απαιτεί να του δηλώνουν αν είναι συνδικαλιστές (!), ενώ και με τους υπόλοιπους όρους τους επιτρέπεται στους εργαζόμενους... «μόνο να ανασαίνουν»!

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς ελεγκτές, το κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης που κλήθηκαν να υπογράψουν σημειώνει μεταξύ άλλων: «(...) Δηλώνω με την ιδιότητα του εσωτερικού ελεγκτή (...) Β) δεν συντρέχουν περιστάσεις που με φέρουν ή ενδέχεται να με φέρουν σε φαινομενική/δυνητική/πραγματική σύγκρουση με τα συμφέροντα της εταιρείας και να με επηρεάσουν στην άσκηση των καθηκόντων μου. Η σύγκρουση συμφερόντων αφορά μία κατάσταση κατά την οποία ο εσωτερικός ελεγκτής, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του οργανισμού, έχει ένα αντικρουόμενο επαγγελματικό ή προσωπικό συμφέρον. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων του/της. Σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται ακόμη κι αν δεν προκύψουν αντιδεοντολογικές ή ανάρμοστες πράξεις. (...) Ενδεικτικές - αλλά όχι περιοριστικές - καταστάσεις που δημιουργούν ή φαίνεται να δημιουργούν συγκρούσεις συμφερόντων είναι ο έλεγχος μιας περιοχής όπου εργαζόταν πρόσφατα ένας εσωτερικός ελεγκτής, ή ένα μέλος της οικογένειάς του ή ένα φιλικό του πρόσωπο, η συμμετοχή σε διοικήσεις σωματείων, συνδέσμων και οργανώσεων (...)».

Αντίστοιχα, στις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν εργολαβικοί εργαζόμενοι, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο εργαζόμενος υποχρεούται να γνωστοποιεί στον εργοδότη κάθε γεγονός που γεννά δικαιώματα υπέρ αυτού (π.χ. ιδιότητα συνδικαλιστή κ.λπ.)»!

Στην ίδια σύμβαση γίνεται λόγος για: Δυνατότητα του εργοδότη να αλλάζει τον τόπο εργασίας ορίζοντας ως περιοχή δράσης του το σύνολο της χώρας (!), απαιτώντας από τον εργαζόμενο «να παράσχει τις εργασίες του όποτε του ζητηθεί χωρίς αντίρρηση». Σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δήθεν επιβάλλονται από αντικειμενικούς λόγους και ο εργαζόμενος «ρητώς αναγνωρίζει και δεν αμφισβητεί». Τα «καθήκοντα» του εργαζόμενου μπορεί να αλλάζουν από τον εργοδότη και «υποχρεώνεται να τα εκτελεί (...) πρόθυμα και με πνεύμα απόλυτης πειθαρχίας» κ.ά.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Να αποσυρθούν άμεσα οι απαράδεκτες δηλώσεις και συμβάσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καταγγέλλει τις ενέργειες της επιχείρησης. Εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως υπάρχουν παρόμοιες προβλέψεις και στις νέες συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων, ζητά «την άμεση απόσυρση και καταστροφή των υπεύθυνων δηλώσεων, ειδάλλως θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Ακόμα, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της διοίκησης του Συλλόγου Προσωπικού, του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του.

Σε αυτήν η ΕΣΚ πρόβαλε το αίτημα να μην εφαρμοστούν οι συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων και να ενταχθούν στο τακτικό προσωπικό. Επίσης, έθεσε τα θέματα των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού κ.ά.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση, επισημαίνει: «Οσα ειπώθηκαν σε αυτή μάς κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους για την πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ (που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία), το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, της υγειονομικής υπηρεσίας και τη συνέχιση και αποκατάσταση μιας σειράς κατακτήσεων (...) Δείχνουν ξεκάθαρα τη στόχευση της κυβέρνησης και του Υπερταμείου για την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσληφθούν στο εξής στην ΕΥΔΑΠ και την πλήρη επικράτηση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης. Για τους σημερινούς εργαζόμενους το σχέδιο φαίνεται να προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων "εθελούσιας εξόδου" και "εσωτερικής κινητικότητας" των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή κινήτρων για την "προσέλκυση στελεχών" από τον ιδιωτικό τομέα (συμβούλους), με συμβάσεις και αμοιβές που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Παράλληλα, θα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την ΕΥΔΑΠ και με την πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα».

Αποτυπώνεται δηλαδή η στόχευση για την εφαρμογή και στην ΕΥΔΑΠ ενός «μοντέλου» ανάλογου με αυτό που προκρίθηκε για την προώθηση των νέων αντεργατικών ανατροπών στη ΔΕΗ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Την Τετάρτη η κινητοποίηση ενάντια στην «ευελιξία»

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σωματεία της Αττικής που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της Βιομηχανίας προετοιμάζουν την κινητοποίηση που οργανώνουν ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων, την Τετάρτη 13/11, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 μ.μ., και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους, έχουν ήδη προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις «ενοικίασης» εργαζομένων, ενώ σήμερα σχεδιάζουν παρόμοια παρέμβαση.

Καθημερινά προχωρούν επίσης σε εξορμήσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς στους οποίους οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Μεταξύ άλλων, εξορμήσεις προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 11/11 στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «Boeringher». Την Τρίτη 12/11 στο εργοστάσιο της «Elbisco».

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση στην «ΠΑΣΣΙΑΣ ΑΒΕΕ»

Εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «ΠΑΣΣΙΑΣ ΑΒΕΕ» στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει, ο εργάτης που απολύθηκε μπήκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας «επειδή ζήτησε να δηλωθεί το εργατικό ατύχημα το οποίο υπέστη πριν λίγο διάστημα. Ενοχλούσε με τη στάση του, καθώς επισήμαινε συνεχώς την κακή κατάσταση ορισμένων μηχανών στην παραγωγή και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρωτοστατούσε στις συζητήσεις με τους συναδέλφους του για να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας με την απλήρωτη εργασία τα Σάββατα».

«Η αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης βασίζεται στους μισθούς πείνας, στην εντατικοποίηση, στις απλήρωτες υπερωρίες. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, συνάδελφοι έφυγαν από το εργοστάσιο με ασθενοφόρο, μην αντέχοντας αυτές τις συνθήκες», επισημαίνει το Σωματείο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι συνολικά οι βιομήχανοι του κλάδου είδαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τα κέρδη τους να απογειώνονται, τσακίζοντας εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και αξιοποιώντας την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Μετά την παρέμβαση του Σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας, ορίστηκε τριμερής συνάντηση στις 21/11.

Το Σωματείο απαιτεί: Αμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς με την απλήρωτη εργασία τα Σάββατα. Τήρηση του ωραρίου που προβλέπεται στη σύμβαση κάθε εργαζόμενου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org