ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις στο νέο έγκλημα των συγχωνεύσεων

Κάλεσμα στους γονείς άμεσα να παρέμβουν, ώστε να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο, απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καθώς έχει αρχίσει να δρομολογείται νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά. Ηδη, η υφυπουργός Παιδείας Ευ. Χριστοφιλοπούλου έχει στείλει σχετική εγκύκλιο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τους Δήμους, προτρέποντας ουσιαστικά σε νέο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και αποθαρρύνοντας παράλληλα τις ιδρύσεις νέων σχολείων.

Με αιτήματα, να μην κλείσει κανένα σχολείο, να μη μείνει ούτε ένα σχολείο, ούτε ένας μαθητής χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, η ΑΣΓΜΕ καλεί Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων στους δήμους να παρέμβουν με μαζικούς όρους στα δημοτικά συμβούλια. Να απαιτήσουν από διευθυντές και διευθύνσεις τις εισηγήσεις τους. Να ενημερώσουν αντίστοιχα την Ενωσή τους, την Ομοσπονδία τους, την ΑΣΓΜΕ.

Για «νέο έγκλημα ενάντια στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, μετά τα 2.000 σχολεία που πέρυσι διαλύθηκαν», κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» σε σχετική διαμαρτυρία. Αφού αναφέρεται στο περιεχόμενο και τις συνέπειες νέων συγχωνεύσεων, ο Σύλλογος καλεί τους διευθυντές και διευθύντριες να μη συναινέσουν σε καμία πρόταση συγχωνεύσεων, τα Δημοτικά Συμβούλια να μην προχωρήσουν σε καμιά θετική εισήγηση για συγχωνεύσεις σχολείων.

Την αντίθεσή τους στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μέσα από ψήφισμα που ενέκριναν στη Γενική τους Συνέλευση. Μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Το δικαίωμα του λαού να μορφώνεται μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη. Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετακινήσεις σε επίπεδο περιφέρειας και χώρας, αύξηση ωραρίου, μηδενικοί διορισμοί, έξι είδη ελαστικών σχέσεων εργασίας συμπληρώνουν το τοπίο της εκπαίδευσης σήμερα. (...) Απαιτούμε τώρα μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων».

Την κάθετη διαφωνία του «σε κάθε κατάργηση - συγχώνευση - υποβάθμιση σχολικών μονάδων που προωθείται για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του σχολείου της αγοράς και του Καλλικράτη στην Παιδεία», εκφράζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Σε επιφυλακή για τα Δημοτικά Συμβούλια και σε παρεμβάσεις από εργαζόμενους, λαϊκές επιτροπές, εκπαιδευτικούς, γονείς μαθητές με μαζικούς όρους καλούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μπροστά στις νέες προσπάθειες συγχωνεύσεων.

Πρωτοβουλίες ενάντια στο επικίνδυνο ναρκω-νομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι πρωτοβουλίες φορέων ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο νομιμοποίησης των ναρκωτικών που έφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Για το νομοσχέδιο συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας, παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε πρόληψη - απεξάρτηση και κατέληξε σε ψήφισμα που το χαρακτηρίζει «επικίνδυνο νομοσχέδιο, που διευκολύνει την πρόσβαση της νεολαίας στα ναρκωτικά». «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά τους χρήστες. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία», τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει. Παράλληλα, ζητάει να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση, βασισμένος στα στοιχεία των διεθνών και ντόπιων οργανισμών, στην κατεύθυνση δημιουργίας Δημόσιου Φορέα που θα παρέχει αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης, με ενιαία φιλοσοφία - αντίληψη και κατεύθυνση σύγκρουσης με το πρόβλημα και τις αιτίες που το παράγουν. Ζητάει ενίσχυση της πρόληψης και απαιτεί τη δημιουργία μονάδας «στεγνού προγράμματος» θεραπείας εξαρτημένων ατόμων στην Κέρκυρα.

Το ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, με ομόφωνη απόφασή του, καταγγέλλει στο φίλαθλο κόσμο την προσπάθεια «για τη νομιμοποίηση της ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών, αδιαφορώντας αν πρόκειται για προσωπική χρήση» και ζητά την απόσυρση της διάταξης. Ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις του με τους φορείς που αντιστέκονται στο νομοσχέδιο και χαρακτηρίζει υποκρισία τα «περί σεβασμού στο δικαίωμα της αυτοπροσβολής του χρήστη». Οπως επισημαίνει το ΔΣ της Ενωσης, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο «μπορεί και πρέπει να αντιταχθεί απέναντι σε πράξεις, ενέργειες, υποκριτικές πρωτοβουλίες που καταπιέζουν τη νεολαία μας και την οδηγούν σε μονοπάτια δύσβατα και σκοτεινά, πολλές φορές χωρίς επιστροφή. Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η συσπείρωση, η συλλογικότητα, ο διάλογος και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να προστατεύσουμε τη νεολαία μας από τις συχνές και άδικες επιθέσεις που δέχεται. Ας μην επαναπαυόμαστε», καταλήγει η Ενωση.

H Ενωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει πικετοφορία, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Δημητρίου. Παράλληλα, συγκεντρώνει υπογραφές γονέων ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο.

Συζήτηση - σύσκεψη, με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο» θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Ν. Ιωνίας του ΕΣΥΝ, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο (Πατριάρχου Ιωακείμ 4 - πλατεία Αγ. Γεωργίου, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).

«Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου»

Motion Team

«Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», είναι η απάντηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας απέναντι στο επικίνδυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. που νομιμοποιεί την κατοχή, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το μήνυμα αυτό της ΚΝΕ έχει απλωθεί μέσα από την πολύμορφη δράση της Οργάνωσης σε όλη τη χώρα και οι δράσεις αυτές συνεχίζονται.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα ενάντια στο επικίνδυνο ναρκω-νομοσχέδιο (φωτ.), ενώ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πικετοφορίες σε Καλαμάτα και Πύργο.

Ιστορικός περίπατος για τον κομματικό Τύπο

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη στην Καλλιθέα

Σε μία γνωριμία με τον κομματικό επαναστατικό Τύπο καλεί τους μαθητές η ΚΝΕ, συνεχίζοντας τους ιστορικούς περιπάτους που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη για μαθητές γυμνασίων κυρίως.

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, οι Οργανώσεις Πειραιά και Νότιων Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν για τους μαθητές γυμνασίων των αντίστοιχων περιοχών ιστορικό περίπατο, αναβιώνοντας στιγμές της παράνομης διαφωτιστικής - προπαγανδιστικής δουλειάς του ΚΚΕ. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην περιοχή της Καλλιθέας, στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί η τιμητική πλακέτα για τον Ν. Βαβούδη, στο παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής, και θα συζητήσουν για τα διδάγματα από την ιστορική διαδρομή του κομματικού Τύπου και την αξία του σήμερα.

Για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του ιστορικού περιπάτου, η ΚΝΕ προτείνει ως βιβλιογραφία την έκδοση «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος» που κυκλοφορεί από τον «Οδηγητή» και τη «Σύγχρονη Εποχή». Στις σελίδες της έκδοσης, που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, υπάρχει αφιέρωμα στο τυπογραφείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα και στον αγώνα που δινόταν για τις παράνομες εκδόσεις: «Από τα τέλη Φλεβάρη - αρχές του Μάρτη του 1942, άρχισαν να τυπώνονται κατά χιλιάδες τα έντυπα και τα υλικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Μέχρι και την απελευθέρωση, στο τυπογραφείο της Σκρα, τυπώνονταν μόνιμα η "Ελεύθερη Ελλάδα" και ο "Απελευθερωτής", όργανο του ΕΛΑΣ, αλλά και μερικά φύλλα του "Ριζοσπάστη", άλλα έντυπα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, προκηρύξεις, τρικ και κουπόνια. Τα μέλη της ομάδας ζούσαν πολλές φορές μέρες και νύχτες κλεισμένοι μέσα στην κατακόμβη, συχνά με λιγοστή τροφή και τύπωναν αδιάκοπα, ενώ παράλληλα μελετούσαν και έκαναν και συστηματικά ιδεολογικά μαθήματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Για πληροφορίες και συμμετοχές στον ιστορικό περίπατο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλέφωνο 210.9578.779.

ΚΝΕ - ΠΑΤΡΑ
Στο πλευρό των μαθητών του μουσικού σχολείου

Στο πλευρό των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πάτρας, για τους οποίους έχει διακοπεί η σίτιση στο σχολείο, βρέθηκαν χτες μέλη της ΚΝΕ. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση έξω από το σχολείο, ενώ ανάρτησαν πανό που έγραφε «Η ΚΝΕ είναι στο πλευρό σας για δωρεάν θέρμανση - σίτιση - μετακίνηση». Παράλληλα έστησαν ψησταριές στο χώρο και έψησαν σουβλάκια. Η κινητοποίηση βρήκε θετική ανταπόκριση από μαθητές του σχολείου, με τους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ