Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ιστορικός περίπατος για τον κομματικό Τύπο

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη στην Καλλιθέα

Σε μία γνωριμία με τον κομματικό επαναστατικό Τύπο καλεί τους μαθητές η ΚΝΕ, συνεχίζοντας τους ιστορικούς περιπάτους που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη για μαθητές γυμνασίων κυρίως.

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, οι Οργανώσεις Πειραιά και Νότιων Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν για τους μαθητές γυμνασίων των αντίστοιχων περιοχών ιστορικό περίπατο, αναβιώνοντας στιγμές της παράνομης διαφωτιστικής - προπαγανδιστικής δουλειάς του ΚΚΕ. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην περιοχή της Καλλιθέας, στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί η τιμητική πλακέτα για τον Ν. Βαβούδη, στο παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής, και θα συζητήσουν για τα διδάγματα από την ιστορική διαδρομή του κομματικού Τύπου και την αξία του σήμερα.

Για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του ιστορικού περιπάτου, η ΚΝΕ προτείνει ως βιβλιογραφία την έκδοση «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος» που κυκλοφορεί από τον «Οδηγητή» και τη «Σύγχρονη Εποχή». Στις σελίδες της έκδοσης, που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, υπάρχει αφιέρωμα στο τυπογραφείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα και στον αγώνα που δινόταν για τις παράνομες εκδόσεις: «Από τα τέλη Φλεβάρη - αρχές του Μάρτη του 1942, άρχισαν να τυπώνονται κατά χιλιάδες τα έντυπα και τα υλικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Μέχρι και την απελευθέρωση, στο τυπογραφείο της Σκρα, τυπώνονταν μόνιμα η "Ελεύθερη Ελλάδα" και ο "Απελευθερωτής", όργανο του ΕΛΑΣ, αλλά και μερικά φύλλα του "Ριζοσπάστη", άλλα έντυπα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, προκηρύξεις, τρικ και κουπόνια. Τα μέλη της ομάδας ζούσαν πολλές φορές μέρες και νύχτες κλεισμένοι μέσα στην κατακόμβη, συχνά με λιγοστή τροφή και τύπωναν αδιάκοπα, ενώ παράλληλα μελετούσαν και έκαναν και συστηματικά ιδεολογικά μαθήματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Για πληροφορίες και συμμετοχές στον ιστορικό περίπατο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλέφωνο 210.9578.779.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ