ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Σε νέα φάση ο αγώνας του λαϊκού κινήματος

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ λαού και αντίδρασης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ λαού και αντίδρασης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μία εντελώς νέα πτυχή αρχίζει, βάσει τουλάχιστον των εξελίξεων όπως έχουν μέχρι στιγμής στην Ονδούρα: Το τελεσίγραφο του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα έληξε τα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου. Ως απάντηση ο πρόεδρος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, δήλωσε πως θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία δε θα συμμετέχει ο Μανουέλ Σελάγια!

Το τελεσίγραφο αφορούσε την άμεση αποδοχή της συμφωνίας εκ μέρους του Κογκρέσου, του πλήρους μέρους της συμφωνίας και ειδικά του πρώτου όρου, που ήταν η αποκατάσταση του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οργανώσεις και ο λαός είναι σε επιφυλακή και συναγερμό για να αρχίσουν οι ενέργειες που έχουν ήδη αποφασιστεί ούτως ώστε να μποϋκοταριστούν οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους να μην αναγνωριστεί, ενώ καλεί και τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσουν τις εκλογές. Ηδη χτες η Ομάδα του Ρίο ανακοίνωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και το πραξικόπημα στην Ονδούρα κανένα αποτέλεσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 29 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να αναγνωριστεί.

Χτες, ο Μανουέλ Σελάγια δήλωσε πως η συμφωνία «απέτυχε» καθώς το χρονοδιάγραμμα εξέπνευσε και ειδικά μετά την ανακοίνωση από τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, της απόφασης σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Σελάγια επισήμανε επίσης, ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 29ης Νοεμβρίου.

Οι επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες είναι άκρως επικίνδυνες για το λαϊκό κίνημα: Ο στρατός έχει παραταχθεί εκ νέου έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας ενώ με εντολές του στρατού οι τοπικές κοινότητες έχουν διαταχθεί να «καταγράψουν όλα τα στοιχεία των μελών της αντίστασης στις περιοχές τους» και να είναι σε άμεση ενημέρωση για να λάβουν μέτρα «αποτροπής του μποϋκοταρίσματος των εκλογών και της διαταραχής της εκλογικής διαδικασίας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στρατιές ανέργων και νεόπτωχων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επιστροφή στο παρελθόν με τη ανεργία στις ΗΠΑ να έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, αλλά και την κυβέρνηση να επιμένει στη γνωστή δοκιμασμένη συνταγή: Στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι απώλειες των θέσεων εργασίας ήταν μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και η ανεργία αναρριχήθηκε στο 10,2% για το μήνα Οκτώβρη. Είναι η πρώτη φορά από το 1983 που η ανεργία ξεπερνά το 10%, παρά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι απολύσεις τον Οκτώβρη ανήλθαν στις 190.000 και είναι ο 22ος διαδοχικός μήνας απολύσεων και η μακρύτερη περίοδος απολύσεων στα τελευταία 70 χρόνια. Εάν καταμετρηθούν όσοι έχουν βρει μερική απασχόληση ή έχουν διακόψει την αναζήτηση εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 17,5%. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ομπάμα το μόνο που δηλώνει είναι ότι η ανεργία ενδεχομένως διευρυνθεί πριν ανακάμψει η οικονομία και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΡ, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε χθες νομοσχέδιο για πακέτο στήριξης ύψους 24 δισ. των μακροχρόνια ανέργων για παράταση του χρόνου λήψης του επιδόματος ανεργίας και στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών προϊόντων με προβλέψεις για φοροαπαλλαγές.

Αύξηση της ανεργίας και στον Καναδά, καθώς το μήνα Οκτώβρη η ανεργία έφτασε το 8,6% από το 8,4% που ήταν το μήνα Σεπτέμβρη.

Περικοπές επιπλέον 1.200 υπαλλήλων της σχεδιάζει η «British Airways», μέτρο που θεωρεί απαραίτητο για το πρόγραμμα περικοπής κόστους. Με τις απολύσεις των 1.200, το σύνολο των σχεδιαζόμενων περικοπών θέσεων εργασίας έως το 2010 ανέρχεται στις 4.800. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νέο κύμα απολύσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, με κύριο θέμα την εξομάλυνση των ανισομερειών της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί, μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20, προτίθενται να σχεδιάσουν μια ειδική διαδικασία επίβλεψης, με στόχο να κλείσουν τα καταστροφικά «κενά» στο διεθνές εμπόριο, στην κατανάλωση και τους προϋπολογισμούς και είναι πιθανόν επίσης να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση των μέτρων στήριξης των οικονομιών έως ότου διασφαλιστεί η παγκόσμια ανάκαμψη. Εντούτοις, κάποιες χώρες εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν να μελετούν στρατηγικές εξόδου, όπως αποκαλείται η άρση των μέτρων στήριξης, με διακοπή των τεράστιων δαπανών του Δημοσίου, των χαμηλών επιτοκίων και της επέκτασης της διάθεσης χρήματος στις αγορές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη Γαλλία, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διπλασιάστηκε στο πρώτο 9μηνο του έτους, φτάνοντας στα 125,8 δισ. ευρώ, με κύρια αιτία τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων. Ενώ, τέλος, στη Γερμανία σημαντική άνοδο της τάξης του 12,3% παρουσίασε τον Αύγουστο, ετησίως, ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση προστασίας από χρεοκοπία. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εμφανίζεται να έχει εξέλθει από την ύφεση, η κυβέρνηση όσο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, συγκριτικά με το 2008.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για την απόφαση Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε εντός και εκτός παλαιστινιακών εδαφών η ανακοίνωση του Μαχμούντ Αμπάς ότι «δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές» και παρά το ότι αρκετοί εκτιμούσαν πως δεν πρόκειται για μη αναστρέψιμη απόφαση, άρχισαν, ήδη, οι συζητήσεις για τη διαδοχή του. Ως «απειλή για την ειρήνη» χαρακτήρισε την αποχώρηση Αμπάς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ την ελπίδα ότι δεν πρόκειται για «οριστική απόφαση» διατύπωσε ο Τούρκος ομόλογός του. «Ανησυχία» ότι «το κενό Αμπάς μπορεί να καταλάβουν εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις» εξέφραζε, από την άλλη, ο ισραηλινός Τύπος.

Η Ουάσιγκτον απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες Αμπάς, που κατονόμασε ως αιτία της απόφασής του «την απροθυμία των ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ». Σύμφωνα με αναλύσεις Παλαιστινίων και Αράβων σχολιαστών, η στάση της Κλίντον, που χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την ισραηλινή πρόταση για «περιορισμένο και μερικό πάγωμα εποικισμών» μετά από την πίεση που ασκήθηκε στον Αμπάς το Σεπτέμβρη να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ, εκλήφθηκε ως «ύστατο βήμα» εξευτελισμού και η απόφαση Αμπάς αποτέλεσε απάντηση, κυρίως, προς την Ουάσιγκτον.

Ενέκρινε η Γενική Συνέλευση, καταγγέλλει το Τελ Αβίβ

Με 114 ψήφους υπέρ, 18 κατά, 44 αποχές και 16 χώρες που δε συμμετείχαν, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που υιοθετεί την έκθεση Γκόλντστοουν και ζητά την ολοκλήρωση ανεξάρτητων ερευνών εντός τριμήνου για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στη Γάζα κατά την, εκεί, ισραηλινή εισβολή στις αρχές του χρόνου. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την απόφαση ως «εκτός πραγματικότητας», τονίζοντας ότι «ο ισραηλινός στρατός συμπεριφέρθηκε με υψηλό ηθικό και στρατιωτικό φρόνημα, κάτι που οι υποκινητές της απόφασης δεν έχουν».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επικροτεί τη στάση πολλών «δυτικών χωρών» που δε στήριξαν την έκθεση. Ανάλογη ανακοίνωση διανεμήθηκε και από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα. Η απόφαση, που παραπέμπει την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν είναι δεσμευτική.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ζητούν ενίσχυση της κατοχής

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εντείνονται οι πιέσεις για αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στο Αφγανιστάν, τόσο από τον στρατηγό Ντέιβιντ ΜακΚρίσταλ που ζητά 40 και πλέον χιλιάδες ενισχύσεις, όσο και από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ο οποίος ζήτησε επιθετικές κινήσεις προς τη νίκη, ζητώντας ενισχύσεις της τάξης ακόμα και των 65.000 στρατιωτών.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, δεδομένων των οξυμένων αντιδράσεων στη χώρα, λόγω των θανάτων Βρετανών στρατιωτών, χαρακτήρισε τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι διεφθαρμένο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κατοχή εάν η αφγανική κυβέρνηση πάψει να στηρίζει τη διαφθορά...

Εν τω μεταξύ, σε πενθήμερη επιχείρηση του υποταγμένου στις κατοχικές δυνάμεις αφγανικού στρατού και μελών των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν 90 «εξεγερμένοι» στα βόρεια της χώρας, στην επαρχία Κουντούζ και ακόμα εννιά ξένοι μαχητές, ενώ δύο νατοϊκοί στρατιώτες που αγνοούνταν βρέθηκαν νεκροί από πνιγμό, τα αίτια του οποίου αποδίδονται σε ατύχημα.

Στο Πακιστάν, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Νότιο Ουαζιριστάν, με θύματα αμάχους, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούν επιθέσεις από πλευράς ανταρτών, που θεωρούν ότι έτσι αποδυναμώνεται η επιθετικότητα του κυβερνητικού στρατού, με θύμα σε όλες τις περιπτώσεις τον πακιστανικό λαό, που εξακολουθεί να σχηματίζει στρατιές προσφύγων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ