ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ο λαός δε θα δεχτεί ποτέ αυτό το έκτρωμα
  • Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" ζήτησαν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής
  • Ραντεβού αγώνα την Πέμπτη, στην πλατεία Κάνιγγος

Την αγανάκτηση και αντίδραση του λαού της υπαίθρου στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων και την απόφασή τους να παλέψουν ώστε το επίμαχο νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" να μην κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή, μετέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσαν αιρετούς και κατοίκους στο αγωνιστικό ραντεβού, κατά της ερήμωσης της υπαίθρου και της υποβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πέμπτης, 9 Οκτώβρη, στην πλατεία Κάνιγγος. Εκεί, στις 11 το πρωί, η κυβέρνηση θα εισπράξει την απάντηση στα σχέδιά της, που είναι: "ΟΧΙ στις εξαναγκαστικές συνενώσεις. ΟΧΙ στο μαρασμό των χωριών μας. ΝΑΙ στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων".

Ανάπτυξη, που, όπως σημείωσαν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, δεν εγγυάται το νομοσχέδιο. Αντίθετα, αυτό θα επιφέρει την παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου, τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τη μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Σημείωσαν πως η ελληνική ύπαιθρος έχει ανάγκη από πραγματική ανάπτυξη, με επενδύσεις και κίνητρα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και αναπτυξιακά. Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησαν να αποδοθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα 920 δισ. δραχμές από τους θεσμοθετημένους πόρους που τους παρακρατά η κυβέρνηση από το 1990 και να ενισχυθεί η διακοινοτική, διαδημοτική συνεργασία.

Ακόμη, τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν ως αντιδημοκρατικό, αντιεπιστημονικό και αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", το οποίο εξυπηρετεί το στόχο της κυβέρνησης να αλώσει τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισαν, η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα το χωροταξικό σχεδιασμό. Κατήγγειλαν ακόμα την κομματική πειθαρχία που επέβαλε στους βουλευτές της η κυβέρνηση, καθώς επίσης περιπτώσεις μαγειρεμάτων στη διαδικασία των χωροταξικών προτάσεων από τις ΤΕΔΚ και τις διορισμένες επιτροπές ανά νομό για τις συνενώσεις. Στο σημείο αυτό επανέλαβαν τα αποτελέσματα αποφάσεων κοινοτικών και δημοτικών συμβουλίων, τοπικών δημοψηφισμάτων και λαϊκών συνελεύσεων, που τάσσονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Δεν απέκλεισαν δε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά στην απόφαση υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής σημείωσαν ότι η ΚΕΔΚΕ λειτουργεί ως κομματικό όργανο, κάνοντας φανερή την ανάγκη ανάδειξης των αιρετών και των συλλογικών τους οργάνων με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στη συνέντευξη χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑΝ, εστιάζοντας την κριτική τους στην αντιδημοκρατικότητα του νομοσχεδίου και στη μη πληροφόρηση του λαού. Στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Μαγκάκης, σημειώνοντας το οξύμωρο του συνθήματος της κυβέρνησης "αναγκαστικές συνενώσεις με κοινωνική συναίνεση". Από το ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Στρατής Κόρακας.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δε νομιμοποιούνται

Δε θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού ο "Ι. Καποδίστριας", σημείωσε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Κόμματος. Τόνισε, τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων

"Τέτοια νομοθετήματα δε θα νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού", τόνισε χαρακτηριστικά, στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής,αναφερόμενος στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Για να εκφράσει στη συνέχεια τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των Συντονιστικών Επιτροπών ανά νομούς και στη δράση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων και ερήμωσης της υπαίθρου.

Αναφερόμενος στους στόχους που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: "Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των αγροτών από 22,2 %, που είναι σήμερα, σε 8%. Επιπρόσθετη επιδίωξη είναι, μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις, να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες αντιδράσεις, την κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των δημοτών, την ανταποδοτικότητα, την εκχώρηση έργων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο". Συμπλήρωσε δε πως ο τρόπος, με τον οποίο προωθούνται οι συνενώσεις εξυπηρετεί τη θέληση της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους και τις νομαρχίες στις ερχόμενες εκλογές. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε, εντάσσεται και η πρακτική της κυβέρνησης, να μη δώσει στη δημοσιότητα το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, που περιέχει το χωροταξικό σχεδιασμό.

"Υπάρχει θέμα δημοκρατίας" σημείωσε, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο Σπ. Χαλβατζής. "Με τον τρόπο που θα διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια στους νέους δήμους και με την υποχρεωτικότητα να υπάρχουν υποψήφιοι, εκτός από το κεντρικό ψηφοδέλτιο, απ' όλες τις κοινότητες που θα συγκροτήσουν το νέο δήμο, γίνεται απαγορευτικό για τα μικρότερα κόμματα να έχουν 48 με 49.000 υποψηφίους μόνο για τους δήμους",τόνισε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πλέον αντιδημοκρατικό είναι ότι "από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής" - όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Αναφέρθηκε ακόμη στην κομματική πειθαρχία που έθεσε το ΠΑΣΟΚ: "Η κομματική πειθαρχία είναι ένα ζήτημα που αφορά το κάθε κόμμα. Δεν μπορεί όμως μια κυβέρνηση να λέει: "Αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και πάμε στη Βουλή..." "

"Η ύπαιθρος δεν ερήμωσε από μόνη της, αλλά από τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα", τόνισε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Σπ. Χαλβατζής. Το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής υπαίθρου είναι η ανάπτυξη. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση της υπαίθρου το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" είναι όχι μόνο αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός, αυταρχικός, αλλά και αντιαναπτυξιακός. Δε δίνονται κίνητρα, δεν υπάρχουν κριτήρια αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ψεύδεται ο υπουργός Εσωτερικών, όταν κάνει λόγο για 1 τρισ. δραχμές που θα δοθούν σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας στους δήμους και τις κοινότητες. Από το 1990, οι κυβερνήσεις δεν απέδωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους θεσμοθετημένους πόρους της, που αγγίζουν τα 920 δισ. δραχμές. Και τώρα αυτά που της χρωστούν, θα τα δώσουν σε μια 5ετία. Μα σε πέντε χρόνια θα έπρεπε να της αποδώσουν πρόσθετα άλλα 680 δισ. Τελικά ούτε αυτά θα τα δώσουν;"

ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Και η ΟΚΕ στο παιχνίδι

Κυβέρνηση και Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά, ενόψει του μαζικού ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών

Στον αποπροσανατολισμό της αγροτιάς και στην ωραιοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος αγροτών και καλλιεργειών που προωθούν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, επιστρατεύτηκε όπως δείχνουν τα πράγματα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα κείμενο πρότασης για την "Απασχόληση στον Αγροτικό Τομέα", στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας... που πήρε η ίδια η ΟΚΕ, για την έκδοση γνώμης σχετικά με το θέμα αυτό. Το κείμενο που επεξεργάστηκε ειδική ομάδα εργασίας θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της ΟΚΕ και οι τελικές προτάσεις... θα τεθούν υπόψη της κυβέρνησης. Από το συνολικό αποτέλεσμα της εργασίας, που έγινε για την απασχόληση στο γεωργικό τομέα, όλα δείχνουν ότι έχει στηθεί ένα σκηνικό εμπαιγμού των αγροτών και ψυχολογικής προετοιμασίας, ενόψει του επερχόμενου μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, όταν θα επιβάλει την εφαρμογή των προτάσεων της "Ατζέντα 2000".

Το κείμενο ξεκινά με την πρόβλεψη ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί στο μισό ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το 18,7% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 1991 θα μειωθεί κάτω από το 10%. Επίσης, γίνεται αναφορά ότι στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το αγροτικό εισόδημα στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Πέρα από αυτά, όμως, το κείμενο της ομάδας εργασίας της ΟΚΕ, το μόνο που κάνει είναι να κινείται στα πλαίσια της πολιτικής που χαράζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στις 19 σελίδες της πρότασης αγνοούνται προκλητικά οι μέχρι τώρα καταστροφικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από την εφαρμογή της ΚΑΠ. Απλώς αναφέρεται ότι σε ολόκληρη τη δεκαετία του '80 ο ετήσιος ρυθμός μείωσης του ενεργού πληθυσμού ήταν 2% περίπου και από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ο ρυθμός μείωσης έφτασε το 3% ετησίως. Επίσης, αποσιωπούνται οι αιτίες (Ατζέντα 2000, προσαρμογή στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης) που θα οδηγήσουν σε μαζικό ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες μετά το 2000. Για τα δεινά που περιμένουν τους αγρότες της χώρας μας γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι φταίει η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα πλεονάσματα στα αγροτικά προϊόντα. Μόνο όμως που η ΕΕ πήρε τα πιο καταστροφικά μέτρα για τα προϊόντα που δεν είναι πλεονασματικά, δηλαδή τα μεσογειακά.

Ακόμα η ομάδα εργασίας της ΟΚΕ δέχεται τη μείωση της πολιτικής στήριξης των αγροτικών προϊόντων που επιβάλλει η ΕΕ μέσω της "Ατζέντα 2000" και προτείνει να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και να ενισχυθούν οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο σε εξωγεωργικούς τομείς. Το ίδιο προτείνει όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ίδια δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, και ο επίτροπος γεωργίας της ΕΕ στο τέλος του Σεπτέμβρη κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Δηλαδή υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τα "αφεντικά" των Βρυξελλών.

Οσο για τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΟΚΕ προτείνει ό,τι μέτρα έχουν ανακοινωθεί περιστασιακά μέχρι τώρα από την κυβέρνηση και παρουσιάζονται οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα πλαίσια αυτά εκθειάζεται το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα κίνητρα - φοροαπαλλαγές και την εκπαίδευση των νέων αγροτών και η "διαφήμιση" της κυβερνητικής πολιτικής φτάνει μέχρι τοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" το οποίο παρουσιάζεται ως ένα μέσο για την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών στην επαρχία ώστε να συγκρατηθούν οι αγρότες στην ύπαιθρο. Φρούδες ελπίδες δηλαδή.

Δεν το δέχονται

Αναφορές - αποφάσεις 47 κοινοτήτων, 10 αδελφοτήτων, 10 συνεταιρισμών και 7 Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Ιωαννίνων, με τις οποίες δηλώνουν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων "Ιωάν. Καποδίστριας", κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.

Συγκεκριμένα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ερήμωση της υπαίθρου αντιδρούν οι Κοινότητες Μουσιωτίτσας, Φούρκας, Πλατανούσας, Αγίας Παρασκευής, Παλαιοχωρίου - Σιράκου, Προσήλιου, Πετροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Μαντείου, Δωδώνης, Μελιγγών, Αγίας Αναστασίας, Γρεβενιτίου, Δολιανής, Δραμεσιοίου, Ελατοχωρίου, Καστανώνας, Μακρινού, Τρίστενου, Φλαμπουραρίου, Βρυσοχωρίου, Αετόπετρας, Βρυσούλας, Γρανιτσοπούλας, Δεσποτικού, Εκκλησοχωρίου, Ριζού, Φωτεινού και οικισμού Κορνοράχης, Κτισμάτων, Χαραυγής, Δημοκόρης, Στατίνιστας, Περιστερίου, Κεράσοβου, Αργυροχωρίου, Ανατολής, Ματσουκιού, Μεγάλης Γότιστας, Πέτρας, Μηλιάς Μετσόβου, Παρδαλίτσας, Καταμάχης, Αρτοπούλας, Ζωτικού, Γεροπλάτανου, και Κωστάνιανης.Επίσης, αντιδρούν οι Αδελφότητες Αγίας Παρασκευής Ιωαννίνων, Αγίας Παρασκευής Κιάτου, Αγίας Παρασκευής Αθηνών, Αετόπετρας, Βρυσούλας, Γρανιτσοπούλας, Δεσποτικού, Εκκλησοχωρίου, Ριζού και Φωτεινού. Αντιδρούν, ακόμα, οι δασικοί συνεταιρισμοί Γρεβενιτίου, Δολιάνης, Ελατοχωρίου, Καστανώνος, Μακρινού, Τρίστενου και Φλαμπουραρίου, καθώς και οι Συνεταιρισμοί Χορτονομής Γρεβενιτίου, Ελατοχωρίου, Αγίας Παρασκευής. Τέλος, αντιδρούν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γρεβενιτίου, Δόλιανης, Ελατοχωρίου, Καστανώνος, Μακρινού, Τρίστενου και Φλαμπουραρίου.

Σάμος

Σε πανσαμιώτικο συλλαλητήριο κατά του "Ιωάν. Καποδίστρια", καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σάμου κατά του συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους αιρετούς και το λαό του νησιού.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, το συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη στις 6 μμ στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Η Επιτροπή καλεί σ' αυτό όλο το σαμιώτικο λαό, προκειμένου "να εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ερήμωση της υπαίθρου, στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, στην αποξένωση του πολίτη από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

ΚΚΕ
Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του λαού που έχει κηρύξει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συνέπειες και τους στόχους εφαρμογής του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", αλλά και για τις θέσεις του Κόμματος. Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ στην ύπαιθρο, γίνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

Στη Φωκίδα,αύριο, Τετάρτη, στην Αμυγδαλιά θα μιλήσει ο Γ. Παναγής,μέλος Γραφείου της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας.

Στη Ροδόπη,στελέχη της ΝΕ του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σήμερα, Τρίτη, στα χωριά Φιλαυρά και Μυστακάς.Αύριο και την Πέμπτη θα περιοδεύσουν στην Κομοτηνή.

Στη Σάμο,στελέχη της ΝΕ του ΚΚΕ στο νησί θα μιλήσουν σήμερα, στις 7 μμ, στα χωριά Αμπελο και Μανωλάτες.

Στην Κεφαλονιά,θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Μία σήμερα, στο Ληξούρι,στις 8 μμ, στην αίθουσα του δημαρχείου και αύριο, Τετάρτη,στοΑργοστόλι,στις 7 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή και στις δυο, τον Τ. Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Λέσβος

Στα πλαίσια της εξόρμησης, που πραγματοποιεί η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, για την ενημέρωση του λαού του νησιού σχετικά με τους στόχους που υπηρετεί το σχέδιο "Ιωάν. Καποδίστριας", ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας περιόδευσε στα χωριά Συκούντα, Ιππειος, Κεραμειά, Κάτω Τρίτος και Ασώματος.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του Κόμματος, μιλώντας με τους κατοίκους, ο βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβερνητικής προσπάθειας, να παρουσιάσει τις σχεδιαζόμενες συνενώσεις σαν τετελεσμένο γεγονός. Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε χαρακτηριστικά πως εδώ και ένα χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζει το σχέδιο "Καποδίστριας" σαν κάτι το τετελεσμένο, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει φέρει συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σχετικά με το πρόβλημα κατακερματισμού της διοίκησης που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει το σχέδιο, ο βουλευτής τόνισε πως αυτό καθ' αυτό δεν είναι το κύριο ζήτημα. "Πριν από 40 χρόνια, συμπλήρωσε, είχαμε τον ίδιο αριθμό κοινοτήτων και όμως τα χωριά ήταν γεμάτα κόσμο και ζωή. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα χωριά τους γιατί οι πολιτικές που ακολουθούνται, όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, στοχεύουν στην ερήμωση της υπαίθρου και όχι στην ανάπτυξή της. Το '80, πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας ξεπερνούσε το εκατομμύριο. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, έφτασε τις 700 χιλιάδες και στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις εντολές της οποίας ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, είναι να μειωθεί γύρω στις 300 χιλιάδες".

Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να ενημερωθούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων για τους πραγματικούς στόχους του κυβερνητικού σχεδίου και να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις κοινότητές τους. "Κανένα Κοινοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υπογράψει τη "ληξιαρχική πράξη θανάτου" της κοινότητάς του. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι εκλέχτηκαν για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κοινοτήτων και όχι για να τις διαλύσουν. Μόνο οι ίδιοι οι κάτοικοι, με δημοψήφισμα, μετά από ολόπλευρη ενημέρωση, μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει η κοινότητά τους ή να διαλυθεί", επισήμανε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ραβδούχος του κρατικού μηχανισμού

Σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και δήμαρχος Αθήνας, προωθούν παράλληλα τη συγκρότηση δημοτικών αστυνομικών σωμάτων. Στην Αθήνα η σχετική υπηρεσία, εμφανίστηκε με κάθε επισημότητα το Σάββατο - ελάχιστες μέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης - στο Ζάππειο με περιπολικά και μοτοσικλέτες. Μάνατζερ... της "Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών" προσελήφθη απόστρατος στρατηγός της ΕΛΑΣ.

Το κόστος λειτουργίας της, εν πολλοίς, είναι άγνωστο... Αν και τα πρώτα δείγματα φανερώνουν με σαφήνεια την κατεύθυνση.

Το κονδύλι των δέκα περιπολικών και των τριάντα μοτοσικλετών, ύψους 147.000.000 δραχμών, καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό του Δήμου, παρά τις έντονες καταγγελίες της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και του επικεφαλής της, Λεων. Αυδή,στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι επιβαρύνονται ξανά οι δημότες για τη συγκρότηση μάλιστα ενός παρααστυνομικού σώματος.

"Η τάση να υποκαταστήσει η Ειδική Υπηρεσία των δήμων την κρατική Αστυνομία" - τονίζει σχετικά σε χτεσινή ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" - "οδηγεί σε μετακύληση δαπανών γενικής κρατικής λειτουργίας στους δήμους και επομένως σε υπερφορολόγηση των δημοτών".

Ο δήμαρχος Αθήνας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι "στόχος είναι η συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων εξασφαλίζοντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ευταξία, κυκλοφοριακή ευρυθμία, ησυχία και προστασία των συμφερόντων όλων των νομίμων επαγγελματιών".

Ομως, όπως τονίζεται, στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας "η αρμοδιότητα της δημοτικής Αστυνομίας να εκδίδει κανονιστικές πράξεις περιορίζει την αντίστοιχη κανονιστική αρμοδιότητα των αιρετών οργάνων των δήμων και είναι κατ' εξοχήν απαράδεκτη".

Αλλωστε, η διάταξη του άρθρου 6 παρ. 31 του Ν. 2240/94 κατά την οποία με ΠΔ μπορούν να επεκτείνονται οι αρμοδιότητές της, χωρίς απόφαση της δημοτικής αρχής, περιορίζει στην πραγματικότητα τις αρμοδιότητες των δήμων, τους οποίους τείνει να μεταβάλει σε απλούς διαχειριστές. Τα θέματα στα οποία μπορεί να επεκταθεί η αρμοδιότητά της περιλαμβάνουν παραδοσιακές αρμοδιότητες της ΤΑ (όπως οι άδειες καταστημάτων), οι οποίες αφαιρούνται από τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ.

Επιπλέον, με τη συγκρότησή τους οι δημοτικές αστυνομίες συνεισφέρουν στην υπόθεση της καταστολής, καθώς κατ' αρχήν απελευθερώνουν την ΕΛΑΣ από σειρά καθηκόντων και την αφήνουν απερίσπαστη στις προτεραιότητές της, όπου ως γνωστόν προηγείται η καταστολή των λαϊκών αγώνων, από την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Για να μη γίνει αρωγός της κρατικής καταστολής η δημοτική αστυνομία - προβλέπεται ήδη ότι οι υπάλληλοί της θα φέρουν γκλομπ - "οι αρμοδιότητές της δεν πρέπει να εκτείνονται πέρα από τα θέματα λειτουργίας της πόλης και προστασίας του περιβάλλοντος. Επέκταση των αρμοδιοτήτων της σε θέματα γενικής αστυνόμευσης ή απονομή κανονιστικών εξουσιών ή αποφασιστικών διοικητικών αρμοδιοτήτων πρέπει να αποκλειστεί", τόνισε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδής.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" ζητά να μην καθορίζεται απευθείας από το νόμο υποχρέωση συνεργασίας δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα να τοποθετείται επικεφαλής της αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (αρ. 9 ΠΔ 592/84).

Στον Εβρο ο Ορ. Κολοζώφ

Τον Εβρο επισκέπτεται το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ,στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ για την ενημέρωση του λαού, σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας".

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σήμερα, στις 11 το πρωί, συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών,στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας. Στις 12.30 το μεσημέρι, συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Δημάρχων και Κοινοταρχών κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", στο δημαρχείο Ορεστιάδας. Στις 5.30 το απόγευμα, συνέντευξη. Στις 6.30 το απόγευμα, συνάντηση με φορείς της Παιδείας στα γραφεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ορεστιάδας. Και στις 8.30 το βράδυ, ομιλία στο χωριό Στέρνα με θέμα το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Αύριο, στις 11 το πρωί, σύσκεψη στην κοινότητα Κορνοφωλιάς Σουφλίου, με το κοινοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους των φορέων της περιοχής. Στις 5.30 το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη. Στις 7 το βράδυ, πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Κοινή διάθεση να "τα βρουν"

Ενα βήμα ακόμα έκαναν χτες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στα σενάρια "κεντροαριστερής" συνεργασίας τους, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Χτες, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των ΝΕ Αθήνας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και εξέτασαν την κατάσταση που διαγράφεται στο Δήμο Αθήνας ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς έτους. Παρόλο που, επίσημα, αναφερόταν ότι στη συνάντηση δε συζητήθηκαν πρόσωπα, αλλά τα προβλήματα και οι δυνατότητες προγραμματικής "σύγκλισης" των δύο κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές θεωρούνταν δεδομένη η υποψηφιότητα Δαμανάκη στο όνομα της αντιμετώπισης της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη διάθεση να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα - επιμέρους αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί και από τις δύο πλευρές για τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστικό για το κλίμα είναι ότι συμφώνησαν για νέα συνάντηση σύντομα για να συνεχιστεί η συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι το κλίμα συνεργασίας έχει αναθερμανθεί, την τελευταία βδομάδα, καθώς - μετά την Μ. Δαμανάκη που... ανησυχούσε μήπως το κόμμα της το παρακάνει με την "αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση, χτες βγήκε με δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης για να συμμεριστεί τις ανησυχίες της... - στελέχη του ΣΥΝ πιέζουν την ηγεσία τους να προχωρήσει "χωρίς όρους και προαπαιτούμενα" στη συζήτηση για "προγραμματική" σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, όπως πρόβαλε ο Μ. Παπαγιαννάκης πριν λίγες μέρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ