ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυταρχικός κατήφορος σε εξέλιξη

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη αστυνομικού, που παρακολουθούσε με πολιτικά σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει μετά τη σύλληψη επ' αυτοφώρω αστυνομικού, που "διατεταγμένα" παρακολουθούσε συνδικαλιστική σύσκεψη της ΕΣΑΚ, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής: "Το γεγονός της παρακολούθησης σύσκεψης της ΕΣΑΚ από αστυνομικό όργανο με πολιτικά θέτει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας. Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, γιατί παρόμοια συνέβησαν πρόσφατα και σε άλλες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις (της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, της Ομοσπονδίας Λογιστών και Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας), αλλά και γιατί είναι σε εξέλιξη μια αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική απέναντι στο αγροτικό και γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα. Γίνεται, μάλιστα, συστηματική προσπάθεια εθισμού της κοινής γνώμης στην αστυνομοκρατία. Πρόσφατη είναι η παραδοχή του κ. υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι ήταν αστυνομικοί αυτοί που προκάλεσαν το τρομοκρατικό επεισόδιο ελέγχου επιβατών του ΗΣΑΠ στο σταθμό της Πλατείας Βικτωρίας.

Γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ μηχανισμοί παρακολούθησης, πίεσης και εξαγοράς, που συνεργάζονται κατά περίπτωση και με ορισμένους κρίκους κρατικών μηχανισμών. Σύμφωνα μάλιστα με βάσιμες πληροφορίες, στους μηχανισμούς ασφάλειας κυκλοφορούν οδηγίες για την ανάγκη ετοιμότητας των διαφόρων υπηρεσιών καταστολής, επειδή το ΚΚΕ ετοιμάζει τη δημιουργία "εστιών κρίσης".

Και, βέβαια, δεν μπορεί να κατευνάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία της κοινής γνώμης η φραστική καταδίκη φαινομένων παρακολούθησης, δημιουργίας και λειτουργίας μηχανισμών κτλ., η υποβάθμιση και η συσκότισή τους που επιχειρείται. Εξάλλου, για το ΚΚΕ το ζήτημα των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

Εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ουσιαστική και πλήρη αποκάλυψη του συγκεκριμένου και απαράδεκτου φαινομένου παρακολούθησης συνδικαλιστικής εκδήλωσης.

Εάν θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να ξηλωθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που στρέφονται εναντίον όλων των πολιτών και ιδιαίτερα όσων αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.

Εάν, τέλος, θα σταματήσει αυτός ο αυταρχικός κατήφορος που εκδηλώνεται πρώτα και κύρια με την ποινικοποίηση των αγροτικών και γενικότερα των συνδικαλιστικών αγώνων".

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Τοπική Επιτροπή Λάρισας της ΕΣΑΚ καταγγέλθηκε η "διατεταγμένη" παρουσία αστυνομικού σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ στην Αθήνα. Αναφέρθηκαν ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν κατά το παρελθόν και στη Λάρισα και επισημάνθηκε ότι αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας και καθοδηγούνται και εκτρέφονται από την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων - Θυμάτων 1944 - 1967,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη "με άνωθεν εντολή" παρακολούθηση από αστυνομικό με πολιτική περιβολή συνδικαλιστικής σύσκεψης της ΕΣΑΚ. "Η πράξη αυτή - τονίζει - θυμίζει προσπάθεια αναβίωσης καταδικασμένων στο παρελθόν μεθοδεύσεων, που καταπατούν στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και βρίσκει αποφασιστικά αντιμέτωπους όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας"".

Επίσης ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ,με ανακοίνωσή του, επισημαίνει: "Η ενέργεια αυτή θυμίζει άλλες εποχές αστυνομικού κράτους και πολιτικών ανωμαλιών που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ζητάμε απ' την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις απαράδεκτες αυτές μεθόδους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι".

Για τον ανταγωνισμό στον Τύπο

Η αναγγελία μείωσης της τιμής πώλησης της εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής" στις 100 δραχμές, έγινε η αφορμή για διάφορα σχόλια που επί της ουσίας αναδεικνύουν την κατάσταση στην οποία ωθούνται οι εφημερίδες, για να αντεπεξέλθουν στο κυνήγι του ανταγωνισμού. Ενός ανταγωνισμού που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της προσπάθειας εκπλήρωσης της αποστολής του "Τύπου" για αντικειμενική πληροφόρηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού, αφού, πλέον, και αυτή η είδηση θεωρείται είδος προς πώληση, δηλαδή εμπόρευμα, το οποίο, επειδή δεν πουλάει συσκευάζεται με το περιτύλιγμα των κουπονιών. Δεν είναι υπερβολή, άλλωστε έχει αποδειχτεί στη ζωή, ότι η προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης της κυκλοφορίας από το σύνολο σχεδόν του "Τύπου", στηρίζεται στον ανταγωνισμό της πιο "καλής προσφοράς δώρων" αμφιβόλου χρήσης και αξίας, που, σημειωτέον, χρυσοπληρώνονται από τους αναγνώστες. Τόσο πολύ που δεν ξεχωρίζει πλέον το κριτήριο αγοράς εφημερίδας, αν είναι για ενημέρωση ή για τα κουπόνια. Βεβαίως, στην κοινωνία του ελεύθερου ανταγωνισμού τα πάντα μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος, που κάνει τα πάντα για να πουληθεί, ανεξάτρητα από τη χρησιμότητά του. Από τις αμφίβολες προσφορές ως τη μείωση της τιμής, η οποία και προκάλεσε την ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, που σημειώνει ανάμεσα στ' άλλα: "Η μείωση της τιμής των εφημερίδων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς η πώλησή της γίνεται από τα πρακτορεία διανομής του Τύπου. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι τα πρακτορεία που αμείβονται με ποσοστό επί της τιμής πωλήσεως, εξασφαλίζουν από τις ακριβότερα πωλούμενες εφημερίδες τα έσοδα που χρειάζονται, για να λειτουργούν και να πωλούν τις άλλες εφημερίδες σε φθηνότερη τιμή. Το ίδιο ισχύει και για τους εφημεριδοπώλες, τους λιανοπωλητές, τους πράκτορες της επαρχίας και γενικά για όλους τους απασχολούμενους στο μηχανισμό διανομής και πώλησης εφημερίδων. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο τους εκδότες και τους πράκτορες, εφημεριδοπώλες και λιανοπωλητές. Αφορά και όσους έχουν ηθικό συμφέρον ή καθήκον να παρακολουθούν τον τρόπο λειτουργίας των μέσων Ενημέρωσης". Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί στο ξεπέρασμα των ορίων του λειτουργήματος της ενημέρωσης, αφού πλέον έχουμε εμπόριο. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τη ...νύφη την πληρώνουν οι αναγνώστες, γι' αυτό και η στάση τους απέναντι στον "Τύπο", τον έχει οδηγήσει στην κρίση που περνά. Οι αιτίες όμως βρίσκονται σ' όσους τον μετατρέπουν σε εμπόρευμα και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νέα κρούσματα

"Μεμονωμένο περιστατικό", είχε χαρακτηρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαφιεδίστικη παρουσία αστυνομικού σε κλειστή συγκέντρωση της ΕΣΑΚ. Να δούμε τώρα πώς θα δικαιολογήσει τα παρόμοια κρούσματα, που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία. Στο χωριό Ομορφοχώρι εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί, με πολιτικά, οι οποίοι ρώτησαν τον Παύλο Πούλιο - που είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - πόσοι κάτοικοι του χωριού - ίσως θα ήθελαν να μάθουν και ποιοι - θα κατέβουν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, στην πλατεία Κάνιγγος! Εκπληκτος, ο Παύλος Πούλιος ρώτησε τους αστυνομικούς αν είναι υποχρεωτικό να ενημερώνει την Αστυνομία για τέτοια θέματα. Αυτοί χαμογέλασαν, σκεπτόμενοι, ίσως, ότι έπεσαν σε "λάθος άνθρωπο".

Σε "λάθος άνθρωπο" όμως έπεσε και ο διοικητής της Ασφάλειας Τρικάλων αυτοπροσώπως, ο οποίος τηλεφώνησε στον Γιώργο Τεντολούρη, πρόεδρο της Κοινότητας Αρματωλικού και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και τον ρώτησε πόσοι θα κατέβουν στο συλλαλητήριο και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Ο πρόεδρος του απάντησε πως θα κατέβουν χιλιάδες, όλος ο κόσμος. Ανάλογες ερωτήσεις από την Αστυνομία έγιναν και στον πρόεδρο της Κοινότητας Νεραϊδοχωρίου και επίσης μέλος της Συντονιστικής, όταν την περασμένη βδομάδα οι κάτοικοι έκλεισαν συμβολικά το δρόμο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει, εκ των προτέρων, πόσοι και ποιοι εναντιώνονται έμπρακτα στον "Καποδίστρια" για να τους έχει στα υπόψη και να λάβει τα μέτρα της. Γι' αυτό στέλνει αστυνομικούς με πολιτικά που μαζεύουν πληροφορίες και, ταυτόχρονα, με την παρουσία και τις ερωτήσεις τους καλλιεργούν και κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να μην εκφραστεί μαζικά η αποδοκιμασία στον "Καποδίστρια".

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κυβερνώντες - παρά τις επίσημες διαψεύσεις - στήνουν χαφιεδίστικους μηχανισμούς για να ελέγξουν τις αντιδράσεις στην πολιτική τους. Ετσι, όμως, "παίζουν με τη φωτιά", αφού κανείς σήμερα δεν είναι διατεθειμένος να ξαναζήσει παλιότερες εποχές, όταν σε κάθε βήμα του τον ακολουθούσε ο χαφιές.

Σύσκεψη σωματείων κατά της Σένγκεν

Πλατιά πρόσκληση προς όλα τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, απευθύνει η Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, για να πάρουν μέρος στη Σύσκεψη Σωματείων που οργανώνει σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη στις 7.30 μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, Αθήνα, έτσι ώστε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός των αντιδράσεων.

Στην πρόσκλησή της, η Επιτροπή, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει τα εξής:

"Υπογράφτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1997, από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Διακυβερνητική του Αμστερνταμ. Βασικό χαρακτηριστικό της Διακυβερνητικής είναι η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ της Συμφωνίας Σένγκεν.Δηλαδή το φακέλωμα, που προβλέπει η Σένγκεν, γίνεται κοινοτικό Δίκαιο.

Τα τελευταία κρούσματα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας των πολιτών στη χώρα μας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της 1.10.1997 στο Κέντρο Ηπειρωτών, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Σένγκεν και το ν.2472/97 που προβλέπουν ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών. Από το φακέλωμα αυτό, αν δεν αντιδράσουμε, δεν πρόκειται να γλιτώσει κανένας, αρεστός ή μη αρεστός στους εκάστοτε κυβερνήτες".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ