Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δε νομιμοποιούνται

Δε θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού ο "Ι. Καποδίστριας", σημείωσε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Κόμματος. Τόνισε, τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων

"Τέτοια νομοθετήματα δε θα νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού", τόνισε χαρακτηριστικά, στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής,αναφερόμενος στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Για να εκφράσει στη συνέχεια τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των Συντονιστικών Επιτροπών ανά νομούς και στη δράση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων και ερήμωσης της υπαίθρου.

Αναφερόμενος στους στόχους που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: "Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των αγροτών από 22,2 %, που είναι σήμερα, σε 8%. Επιπρόσθετη επιδίωξη είναι, μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις, να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες αντιδράσεις, την κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των δημοτών, την ανταποδοτικότητα, την εκχώρηση έργων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο". Συμπλήρωσε δε πως ο τρόπος, με τον οποίο προωθούνται οι συνενώσεις εξυπηρετεί τη θέληση της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους και τις νομαρχίες στις ερχόμενες εκλογές. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε, εντάσσεται και η πρακτική της κυβέρνησης, να μη δώσει στη δημοσιότητα το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, που περιέχει το χωροταξικό σχεδιασμό.

"Υπάρχει θέμα δημοκρατίας" σημείωσε, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο Σπ. Χαλβατζής. "Με τον τρόπο που θα διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια στους νέους δήμους και με την υποχρεωτικότητα να υπάρχουν υποψήφιοι, εκτός από το κεντρικό ψηφοδέλτιο, απ' όλες τις κοινότητες που θα συγκροτήσουν το νέο δήμο, γίνεται απαγορευτικό για τα μικρότερα κόμματα να έχουν 48 με 49.000 υποψηφίους μόνο για τους δήμους",τόνισε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πλέον αντιδημοκρατικό είναι ότι "από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής" - όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Αναφέρθηκε ακόμη στην κομματική πειθαρχία που έθεσε το ΠΑΣΟΚ: "Η κομματική πειθαρχία είναι ένα ζήτημα που αφορά το κάθε κόμμα. Δεν μπορεί όμως μια κυβέρνηση να λέει: "Αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και πάμε στη Βουλή..." "

"Η ύπαιθρος δεν ερήμωσε από μόνη της, αλλά από τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα", τόνισε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Σπ. Χαλβατζής. Το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής υπαίθρου είναι η ανάπτυξη. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση της υπαίθρου το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" είναι όχι μόνο αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός, αυταρχικός, αλλά και αντιαναπτυξιακός. Δε δίνονται κίνητρα, δεν υπάρχουν κριτήρια αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ψεύδεται ο υπουργός Εσωτερικών, όταν κάνει λόγο για 1 τρισ. δραχμές που θα δοθούν σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας στους δήμους και τις κοινότητες. Από το 1990, οι κυβερνήσεις δεν απέδωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους θεσμοθετημένους πόρους της, που αγγίζουν τα 920 δισ. δραχμές. Και τώρα αυτά που της χρωστούν, θα τα δώσουν σε μια 5ετία. Μα σε πέντε χρόνια θα έπρεπε να της αποδώσουν πρόσθετα άλλα 680 δισ. Τελικά ούτε αυτά θα τα δώσουν;"


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ