ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε η Ολομέλεια της Βουλής

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε χτες η Ολομέλεια της Β' Τακτικής Συνόδου της Βουλής, μετά τη λήξη των εργασιών και του Τρίτου Θερινού Τμήματος της Βουλής. Σήμερα θα γίνει η εκλογή κοσμητόρων και γραμματέα και από αύριο αρχίζουν κανονικά οι εργασίες της Ολομέλειας.

Η Βουλή χτες απότισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βουλής Α. Τσαλδάρη τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Μιλώντας για τον Α. Τσαλδάρη, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Σήμερα που ο Α. Τσαλδάρης είναι νεκρός αισθανόμαστε την ανάγκη να επαναλάβουμε ορισμένες από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει όταν ήταν ζωντανός. Πραγματικά διακρίθηκε ιδιαίτερα ως πρόεδρος της Βουλής σε περίοδο μάλιστα - τα τελευταία χρόνια - που οι αντιπαραθέσεις εντός του Κοινοβουλίου ήταν ιδιαίτερα οξυμένες. Ηταν δίκαιος, ήταν αντικειμενικός, αυστηρός με βουλευτές ή υπουργούς ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη. Δεν έκανε διακρίσεις και ακριβώς έτσι θα τον θυμόμαστε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας".Για τη ζωή και την προσφορά του Α. Τσαλδάρη μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.


Κηδεύτηκε με τιμές πρώην πρωθυπουργού

Κηδεύτηκε χτες με τιμές πρώην πρωθυπουργού, στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αθ. Τσαλδάρης. Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων, συγγενείς και πλήθος κόσμου.

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Στρ. Κόρακας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Στη διάρκεια της μακράς πολιτικής σου πορείας οι δρόμοι μας υπήρξαν διαμετρικά αντίθετοι. Ωστόσο, η στάση σου, η συμπεριφορά σου η πολιτική δε χαρακτηρίστηκαν ποτέ από εμπάθεια και αυτό το έδειξες συχνά με συγκεκριμένες χειρονομίες. Παρά την αδιάλλακτη, θα λέγαμε, προσήλωσή σου στην ιδεολογία σου και στο καθήκον, όπως εσύ ο ίδιος το εννοούσες, σε διέκρινε, ως Πολιτικό άνδρα, βουλευτή, υπουργό, αλλά κυρίως ως πρόεδρο της Βουλής, μια εντυπωσιακή ευρύτητα πνεύματος".

Ο Αθ. Τσαλδάρης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Γεννήθηκε πριν από 76 χρόνια στην Αθήνα και καταγόταν από γνωστή οικογένεια πολιτικών, αφού ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο θείος του Παναγής, διατέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας. Εκλέχτηκε βουλευτής Β' Αθήνας με την ΕΡΕ στις εκλογές του 1963 και του 1964, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής της ΝΔ. Διατέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών το 1974 και στη συνέχεια υφυπουργός Συγκοινωνιών (1976) και Προεδρίας (1977 - 1981), καθώς και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόεδρος της Βουλής διατέλεσε από τον Ιούλη του 1989 μέχρι τον Οκτώβρη του 1993, ενώ προτάθηκε το Φλεβάρη και το Μάρτη του 1995 υποψήφιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το κόμμα του.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, οι πρώην πρόεδροι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Εβερτ και στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς και οι πρόεδροι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛ.ΑΝ.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατο του Αθανάσιου Τσαλδάρη με συλλυπητήρια τηλεγραφήματα που έστειλαν στην οικογένειά του. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Αθ. Τσαλδάρη έστειλε επίσης ο Ν. Καλούδης.

Στην κηδεία του Αθ. Τσαλδάρη παρευρέθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης και ο σ. Νίκος Καλούδης.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Δεν έχουμε πρόβλημα ταυτότητας"

Τα χιλιοειπωμένα και ανούσια επιχειρήματα και διλήμματα επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη γιορτή της ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να πείσει ότι το κόμμα του είναι το αυθεντικό νεοφιλελεύθερο κόμμα και άρα αυτό που πρέπει να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Απαντώντας στα στελέχη του κόμματός του που ζητούν τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι "το μόνο πολιτικό κόμμα που δεν έχει πρόβλημα ταυτότητας και ιδεολογικής φυσιογνωμίας στην Ελλάδα είναι η ΝΔ". Στη συνέχεια, ωστόσο, επιδόθηκε σε μια εναγώνια προσπάθεια να δείξει... σε ποια σημεία διαφέρει από την κυβερνητική πολιτική. Ετσι, ανέφερε ως διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα δεν επιβάλει λιτότητα στο κράτος - δημαγωγώντας ταυτόχρονα με τη λιτότητα που επιβάλλει στους εργαζόμενους και τους... επιχειρηματίες - και το χρησιμοποιεί ως "εκτροφείο μιας κρατικοδίαιτης κομματικής νομενκλατούρας", την οποία ονόμασε "άρχουσα τάξη"! Αντίθετα, η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που "έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να κάνει εγχείρηση στα κακώς κείμενα".

Επιχειρώντας να πείσει τα στελέχη του να κάνουν ένα άνοιγμα στην κοινωνία, υποστήριξε ότι "η μεγάλη μειοψηφία των Ελλήνων είναι δυνάμει σύμμαχοί μας". Την εκτίμησή του αυτή τη στήριξε σε αυθαίρετους και ανιστόρητους ισχυρισμούς: "Τώρα που πέθανε ο σοσιαλισμός, τώρα που οι διαχωρισμοί μεταξύ δεξιάς και αριστεράς μοιάζουν με ψέματα ενός μουσείου αρχαίας ιστορίας, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε νέες μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες". Στο πλαίσιο αυτό δεν απέφυγε την επίθεση κατά του ΚΚΕ, λέγοντας: "σήμερα όλοι πλέον με εξαίρεση μόνο γραφικές μειοψηφίες, αποδέχονται τη δυτικού τύπου Δημοκρατία, αποδέχονται την οικονομία της αγοράς, αποδέχονται τον βασικό προσανατολισμό της χώρας, αποδέχονται την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και πορεία".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ