ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανεργατικός αγωνιστικός συναγερμός!

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες της απεργίας που θα γίνει την Τρίτη, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου»

Σε κρίσιμη και συνολική αναμέτρηση των εργαζομένων, με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας αναδεικνύεται η 24ωρη Πανεργατική Πανυπαλληλική απεργία της Τρίτης. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και στηρίζουν το αγωνιστικό του πρόγραμμα καλούν σε λαϊκό συναγερμό. Η απεργία της Τρίτης μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας αγωνιστικής πορείας ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, που θα πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ του «εκσυγχρονισμού» τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τρεις ημέρες πριν την πανελλαδική απεργία εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία. Σ' αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ και σε άλλες ΔΕΚΟ, στην ενέργεια, στα ναυπηγεία, στην οικοδομή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους όλης της χώρας, στη βιομηχανία.

Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα γίνεται στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ η κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως στις 11 π.μ. έξω από τη ΓΣΕΕ. Στον Πειραιά η συγκέντρωση που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις, καθώς η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο αρνήθηκε να αναλάβει αυτή την ευθύνη, θα γίνει στις 10 πμ στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς το Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, με αποφάσεις εργατικών κέντρων και πρωτοβουλίες Συντονιστικών Επιτροπών πραγματοποιούνται τοπικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι προετοιμασίες για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης κορυφώνονται. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ με συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, δίνουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας. Για τη Δευτέρα, την παραμονή της απεργίας, στελέχη του θα πραγματοποιήσουν περιοδείες, σε χώρους της «Ολυμπιακής», στους εργαζόμενους των δήμων Παπάγου, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Πετρούπολης, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε υποκαταστήματα του ΟΤΕ στην Αθήνα στο υπουργείο Γεωργίας κλπ. Για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να ενισχυθεί το αγωνιστικό μέτωπο, να ενισχυθεί η αγωνιστική προοπτική και γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του Πανεργατικού Μετώπου να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις. Ηδη το ΠΑΜΕ, για τις 21 Οκτώβρη, ημέρα Σάββατο, δίνει συνέχεια στον αγώνα, κλιμακώνει την αντιπαράθεση διοργανώνοντας παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στη 1 το μεσημέρι.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία

Στο μεταξύ όλο και περισσότερα συνδικάτα καλούν στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χέρι με χέρι με όλους τους άλλους εργαζόμενους, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες» σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στις πανελλαδικές στάσεις εργασίας που κήρυξε για την Τρίτη. Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ οι συντάκτες που εργάζονται στις εφημερίδες δε θα εργαστούν από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ., στον περιοδικό Τύπο η στάση εργασίας θα γίνει από τις 9 π.μ. - 12 το μεσημέρι, στο κρατικό, δημοτικό και ιδιωτικό ραδιόφωνο από τις 3 μ.μ. -5 μ.μ. και στην κρατική, δημοτική και ιδιωτική τηλεόραση από τις 12 το μεσημέρι έως στις 2 μ.μ.

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης καταγγέλλει και η ΠΟΣΠΕΡΤ που συμμετέχοντας στην απεργία κήρυξε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 6 μ.μ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν με την εταιρία να δώσουν απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) διαμαρτυρόμενη για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας τη λύση των ιδιαίτερων κλαδικών αιτημάτων. Την ημέρα της απεργίας δε θα γίνουν παραστάσεις, πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, μεταγλωττίσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.

«Κανένα θέατρο να μη λειτουργήσει την Τρίτη, να μη γίνει κανένα γύρισμα»... Με αυτό τον τρόπο και με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καλεί τα μέλη του να δείξουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και ν' απαιτήσουν: Να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, να δοθούν αμέσως τα χρήματα από το ΥΠΠΟ στα επιχορηγούμενα θέατρα, να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του ηθοποιού και ν' αναβαθμιστεί η θεατρική παιδεία κλπ. Η προσυγκέντρωση γίνεται στα γραφεία του Σωματείου στις 9.30 το πρωί.

Αφετηρία μεγάλης αγωνιστικής πορείας απεργιών και συλλαλητηρίων θεωρεί την 24ωρη απεργία της Τρίτης το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10.30 το πρωί. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με τους εργαζόμενους, καλεί και όλους τους μικρούς και φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού να παλέψουν για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά.

Στην απεργία και στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων του νομού Λέσβου, διεκδικώντας και τα τοπικά κλαδικά αιτήματα.

«Η αντεργατική επέλαση που σήμερα αποκτά τη μορφή χιονοστιβάδας, δεν αντιμετωπίζεται με "διαλόγους", με συναίνεση και ταξική συνεργασία. Αντιμετωπίζεται με την οργανωμένη αντίδραση και αντεπίθεση, τη σύγκρουση και τη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου». Αυτό υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου και καλεί τους οικοδόμους του νησιού στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9.30 το πρωί.

«Ναι σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μορφές πάλης με ταξικό περιεχόμενο που στόχο έχουν, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ολοι στην 24ωρη απεργία»! Το μήνυμα αυτό απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλώντας τους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και ν' αναπτύξουν τη συλλογική, αγωνιστική δράση και συναδελφική αλληλεγγύη.

Σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους συναδέλφους τους στην ενέργεια η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία πήρε και το Σωματείο Οδοντοτεχνιτών Αθήνα - Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αφετηρία συντονισμένης πάλης

Στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου η απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψη Σημίτη στη ΔΕΘ
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψη Σημίτη στη ΔΕΘ
Στις επάλξεις του αγώνα για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 10 Οκτώβρη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, που με μπροστάρηδες τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μετατρέπουν την απεργία σε αφετηρία αγώνων σε ταξική κατεύθυνση για την αποτελεσματική απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ ενάντια σε βασικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη είναι στις 10 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, απ' όπου οι εργαζόμενοι θα πορευτούν στο Εργατικό Κέντρο στην κεντρική συγκέντρωση.

«Η πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη είναι μια σημαντική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις προσπάθειες κυβέρνησης - εργοδοτών να επιβάλουν στους εργαζόμενους συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας και να μετατρέψουμε την απεργία σε αφετηρία συντονισμένου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα παραπάνω τόνισε στους χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων ο Θεόδωρος Κυριακίδης, Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στους χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς, υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης, δε θεωρούμε την απεργία μια απλή ντουφεκιά για να σώσουμε τα προσχήματα, όπως προσπαθεί να κάνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Εμείς τη θεωρούμε σαν αφετηρία και σταθμό αγώνων στην κατεύθυνση του ταξικού συνδικαλισμού για την αποτροπή εφαρμογής των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων και παραπέρα δυνάμωμα και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και πρωτοστατούμε στην κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας».

Οι δεκάδες χειριστές που πήραν μέρος στη συζήτηση με τον Γραμματέα του ΕΚΘ, δήλωσαν ότι η καθολική συμμετοχή του σωματείου τους στην απεργία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα είναι αισθητή η παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, είχε μιλήσει για την απεργία σε συγκέντρωση λιμενεργατών στη μεγάλη καντίνα του λιμανιού. Κλιμάκιο εξάλλου του ΕΚΘ πραγματοποίησε επίσης περιοδεία στις επιχειρήσεις ΤΙΤΑΝ, ΜΑΞΙΜ κ.α., όπου οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Τα μηνύματα που έρχονται από τα εργοστασιακά σωματεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, όπως ΤΙΤΑΝ, ΑΓΝΟ, ΕΛΒΟ, Λιπάσματα, Χαλυβουργείο, ΒΑΛΚΑΝ, θα κλείσουν την Τρίτη και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να κατέβουν με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στο μεταξύ η νέα διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ με στάση εργασίας από 12.00 ως τις 4μ.μ. το μεσημέρι της Τρίτης και τονίζει ότι υπερασπίζεται τη συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας. Στην ανακοίνωση απαιτεί επίσης τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και τον δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία στις ΔΕΚΟ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δήλωση αντίστασης

Απεργιακές συγκεντρώσεις και στους 4 νομούς

Με εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας και στους 4 νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Στο Βόλο, η συγκέντρωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. έχουν δώσει το αγωνιστικό ραντεβού και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων. Τη συγκέντρωση διοργανώνει το ΕΚΤ, ενώ στις 9.30 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 π.μ. το ΕΚ, θα γίνει στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Στις περιοδείες

«Ολοι στην απεργία», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν στους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στις περιοδείες που πραγματοποιούνται στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες και στους άλλους χώρους δουλιάς, στη Θεσσαλία. Ολες αυτές τις ημέρες οι αγωνιστές συνδικαλιστές δεν αφήνουν ούτε λεπτό ανεκμετάλλευτο, προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες σε πάνω από 70 εργασιακούς χώρους. Σε εργοστάσια όπως ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΕΞΤΙΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΡΑΠΤΕΞ, ΛΙΓΚΕΡΑΣ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΣΚΙΦΤ, ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ΕΞΑΛΚΟ κ.ά. στο Περιφερειακό Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΥΑΛ, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και σε άλλες υπηρεσίες.

Χτες αντιπροσωπείες μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, περιόδευσαν στις επιχειρήσεις STAFF, STEEL, ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ, ΡΟΛΟΧΑΡΤΙΚΗ, ΒΙΟΜΕΤΑΛΚΟ, ΑΥΓΟ, σε τράπεζες της πόλης κ.ά. Ιδιαίτερες γνωριμίες με τους εργαζόμενους δε χρειάστηκε να γίνουν. Οι εργαζόμενοι ξέρουν για την πρωτοπόρα δράση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, έχουν ξαναδεί και έχουν ξανακούσει, πολλές φορές εκεί στο μετερίζι της δουλιάς τους συνδικαλιστές του, να μιλούν για την αναγκαιότητα της πάλης και της απόκρουσης στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία.

Στα πλαίσια των περιοδειών στους εργασιακούς χώρους, αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος. Πολλοί εργαζόμενοι έλεγαν ότι "δεν πάει άλλο" αυτή η κατάσταση και ότι δεν πρόκειται να μείνουν με "σταυρωμένα" τα χέρια. Οσοι δεν έπαιρναν το λόγο, εξέφραζαν τη συμφωνία τους με τα λεγόμενα των συναδέλφων τους, κουνώντας με νόημα το κεφάλι. Και οι ερωτήσεις που έθεταν στους συνδικαλιστές, όπως τι θα γίνει με το 8ωρο, το ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κ.α., αποτύπωναν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των εργασιακών σχέσεών τους, που με τα νέα κυβερνητικά μέτρα, προωθείται η πλήρης ανατροπή τους.

Μιλώντας στους εργαζόμενους τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση, επιχειρεί, μέσα από τα νέα αντεργατικά μέτρα να καταργήσει τα εργατικά δικαιώματα που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν. Τόνιζαν, δε, ότι όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλιάς, πρέπει να συμμετάσχουν μαχητικά στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονίζοντας τη δράση τους με τ' άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Επισήμαναν ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, συμμετέχει στην απεργία προβάλλοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και κατήγγειλαν τη συναινετική στάση της ΓΣΕΕ, που συμμετέχει στους "διαλόγους" απάτη.

Περιοδείες σε υπηρεσίες της Λάρισας πραγματοποίησαν χτες και συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Και στο Βόλο, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών έχουν δώσει το «παρών» τους σε δεκάδες εργασιακούς χώρους, όπως ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΙΜΑΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΒΙΕΣΚ, ΒΙΣ, ΟΣΕ, ΔΕΗ κ.ά. Μάλιστα, σε πολλά εργοστάσια έχουν συγκροτηθεί απεργιακές επιτροπές.

Ανάλογες προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας, γίνονται και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Να απαντήσουμε ενωμένοι

Τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κάλεσαν στην απεργία της Τρίτης συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

«Να κάνουμε την απεργία στις 10 Οκτώβρη και το συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη, "δικό μας", να βάλουμε το δικό μας περιεχόμενο ενάντια στη "μερική" ζωή που μας επιφυλάσσουν κυβέρνηση - βιομήχανοι», τόνισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Πρέπει όλοι μαζί, χιλιάδες, ν' απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση, να κάνουμε το δικό μας Μέτωπο», να κλιμακώσουμε τους αγώνες».

Στα μαγειρεία, στα ραφτάδικα, στην ιματιοθήκη, στα εργαστήρια, στις τεχνικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, οι συνδικαλιστές συζήτησαν με το προσωπικό, που τους άκουγε με προσοχή. Πολλά τα ερωτήματα και οι επισημάνσεις: «Κανένας δεν ακούει τα προβλήματά μας», «Τι γίνεται με το ασφαλιστικό;», «Θα πάρουμε σύνταξη;», «Χρειάζεται ένα άλλο σωματείο», «Εμείς παλιότερα, με τους αγώνες μας, αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων».

«Σήμερα μειώνεται το εισόδημά σας και το βιοτικό σας επίπεδο, μέσα από την ιδιωτικοποίηση Παιδείας, Υγείας, μέσα από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Παρ' όλ' αυτά, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κυβέρνηση και βιομήχανοι, μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο", συζητούν με τον συνδικαλιστή, για το πόσο θα χάσει ο εργαζόμενος. Σωστός διάλογος, λοιπόν, είναι μόνο ο διάλογος των αγώνων», τόνισε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης.

Απαντώντας στις αγωνιώδεις ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, τόνισε: «Αν δε θέλετε αλλαγή στην αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλαγή τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, επίδομα επαιτείας αντί για σύνταξη, δεν πρέπει να περιορίσετε στα υπόγεια την αγανάκτησή σας, αλλά να βγείτε στους δρόμους».

Στα νέα παιδιά που δεν είναι μόνιμα στο νοσοκομείο και δουλεύουν σε διάφορες ειδικότητες, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, με συμβάσεις και με το φόβο της ανεργίας, ο Μ. Βαρδαβάκης, συνδικαλιστής από το νοσηλευτικό χώρο, σημείωσε την αναγκαιότητα ν' αγωνιστούν ακόμη περισσότερο.

Τέλος, υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη για ένα διαφορετικό σωματείο, οργανωμένο, μαζικό. Γιατί, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, «εμείς όλοι είμαστε το σωματείο».

Ακινητοποιημένα τα μέσα συγκοινωνίας

«Φρένο» σε όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου και του μετρό, βάζουν την ερχόμενη Τρίτη, 10 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία.

Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη δε θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα, τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος» και τα «πράσινα» λεωφορεία, ενώ ακίνητοι θα παραμείνουν, για πρώτη φορά από τη λειτουργία του και οι συρμοί του μετρό. Στην απεργία θα πάρουν, επίσης, μέρος οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τις ξένες αεροπορικές εταιρίες, τον ΟΣΕ καθώς και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε να συμμετάσχει ο Σύλλογος Φοιτητών Θεολογικής του ΑΠΘ και καλεί τους φοιτητές της σχολής να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το άγαλμα του Βενιζέλου. «Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στα νέα αντεργατικά μέτρα και απαιτούμε να σταματήσει ο "κοινωνικός διάλογος" που δε διασφαλίζει ούτε τις μέχρι τώρα κατακτήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος», αναφέρει στη σχετική απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου. Και καταλήγει: «Οι φοιτητές αγωνίζονται στο πλευρό του λαού μας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που προωθεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και έρχεται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες, σηματοδοτώντας γυρισμό σε εργασιακό μεσαίωνα με κατάργηση του 8ωρου, με δουλιά χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ