ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γγ του πρωθυπουργού

ΚΚΕ: Νέα μεγάλα ερωτηματικά από τις παραιτήσεις

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Παρασκευή ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης, με τις δύο υποθέσεις να συνδέονται με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με βάση το κακόβουλο λογισμικό «Predator». Και οι δύο παραιτήσεις έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνται «κύκλους του Μαξίμου», αναφέρουν σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη πως αυτή «κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του που κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και άλλων καταγγελιών για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό "Predator"».

Υποστηρίζουν ακόμα πως μέσα σε αυτό το κλίμα «τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη», ο οποίος, όπως λένε, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Να υπενθυμίσουμε ότι το όνομα του Γρ. Δημητριάδη αναφερόταν σε δημοσιεύματα που του καταλόγισαν επιχειρηματικές συναλλαγές οι οποίες τον συνέδεαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Intellexa» που διακινεί το λογισμικό «Predator», μέσω του οποίου γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης, που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το συγκεκριμένο λογισμικό, κατήγγειλε επίσης στενές σχέσεις ανθρώπων της «Intellexa» με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Τη θέση του γγ του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γ. Μπρατάκος, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Μαξίμου για την παραίτηση του Π. Κοντολέων αναφέρεται ότι αυτή υποβλήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης», ο οποίος «θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιστατικό που στάθηκε αφορμή για την παραίτηση Κοντολέων αφορά «νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση».

Το ζήτημα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις δύο παραιτήσεις «ομολογία ενοχής», που «σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως, τις επιβεβαιώνει». Πρόσθεσε πως «κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» και ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιμένει στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη «νοσηρή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του».

Το απόγευμα της Παρασκευής, με δήλωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε η Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ΚΚΕ: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες

Σε σχόλιό του για τις δύο παραιτήσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Αντιδρούν στην τοποθέτηση τουρνικέ στο κτίριο της διοίκησης

Παράσταση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 11 το πρωί, στην Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) στο κτίριο διοίκησης.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, πρόκειται για ακόμα μια πτυχή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. «Για ακόμη μια φορά η Πρυτανεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση, ενισχύει το πλαίσιο καταστολής που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου ΑΕ. Μια τέτοια απόφαση στόχο έχει να απομακρύνει τους εκπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν στα όργανα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τους όρους σπουδών τους, τη λειτουργία των Τμημάτων, της μέριμνας», τονίζουν.

Οι φοιτητές απαιτούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά. Καμία σκέψη για την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο! Οχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας στα Ιδρύματά μας! Ούτε σκέψη για τοποθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στις σχολές μας. Να απομακρυνθεί - να μην τοποθετηθεί κάθε είδους εξοπλισμός που αφορά τον έλεγχο εισόδου στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Για την αντιπαράθεση γύρω από τις νέες δολοφονίες γυναικών

Οι νέες δολοφονίες τριών γυναικών από τους συντρόφους και πρώην συντρόφους τους τις προηγούμενες μέρες φέρνουν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της οικογένειας και των συντροφικών σχέσεων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος στις γυναίκες - θύματα και τα παιδιά τους.

Στο Ρέθυμνο μια 56χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της. Στη Ζάκυνθο μια 41χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, λίγη ώρα αφού επέστρεψε από το Αστυνομικό Τμήμα όπου είχε καταγγείλει τη βίαιη συμπεριφορά του σε βάρος της.

Στο Περιστέρι μια 17χρονη κοπέλα σκοτώθηκε, όπως όλα δείχνουν, από τον σύντροφό της που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναζητούνταν ως βασικός ύποπτος από την αστυνομία. Τη νοσηρή εικόνα γύρω από το πρόβλημα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με βάση τα οποία ο αριθμός των σχετικών δικογραφιών ανέρχεται σε 5.140 κατά το πρώτο 6μηνο του 2022.

Και ενώ η μελανή επικαιρότητα έχει δεσπόζουσα θέση στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, με επίκεντρο τη νομική αντιμετώπιση των δραστών, τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν αγγίζονται ούτε στο ελάχιστο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επικαλούνται τις υπάρχουσες δομές ως απαύγασμα της πολιτικής της για την προστασία δήθεν των κακοποιημένων γυναικών, κρύβοντας ότι η λειτουργία 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων φιλοξενίας και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα σε όλη τη χώρα, κι αυτά με λειψό προσωπικό και συχνά προβλήματα στη χρηματοδότηση, είναι ...σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.

Η αντιπαράθεση μένει μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του προβλήματος και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικεντρώνει σε πλευρές που αφορούν την ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων αυτών και των δραστών τους. Στην επαναφορά του αιτήματός του για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», η κυβέρνηση επικαλείται την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής το κίνητρο του δράστη και η σχέση του με το θύμα, να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής ενός συγκεκριμένου θύματος.

Παράλληλα όμως αναγνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν την προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άσχημες συνθήκες εργασίας και ζωής, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στην κοινωνική συνήθεια και πρακτική, στα θρησκευτικά δόγματα, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.

Η προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, στη συμβίωση, στην ερωτική σχέση απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, η εξάλειψη αναχρονιστικών επιβιώσεων που αφορούν τη θέση της γυναίκας, η απόκρουση της αντιδραστικοποίησης και οπισθοδρόμησης όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών απαιτούν να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στις αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τις θρέφει και τις αναπαράγει, να δυναμώσει η πάλη για μια κοινωνία που θα παραμερίσει όλους τους παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να ζήσουν χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.


Ευ. Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org