Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την αντιπαράθεση γύρω από τις νέες δολοφονίες γυναικών

Οι νέες δολοφονίες τριών γυναικών από τους συντρόφους και πρώην συντρόφους τους τις προηγούμενες μέρες φέρνουν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της οικογένειας και των συντροφικών σχέσεων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος στις γυναίκες - θύματα και τα παιδιά τους.

Στο Ρέθυμνο μια 56χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της. Στη Ζάκυνθο μια 41χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, λίγη ώρα αφού επέστρεψε από το Αστυνομικό Τμήμα όπου είχε καταγγείλει τη βίαιη συμπεριφορά του σε βάρος της.

Στο Περιστέρι μια 17χρονη κοπέλα σκοτώθηκε, όπως όλα δείχνουν, από τον σύντροφό της που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναζητούνταν ως βασικός ύποπτος από την αστυνομία. Τη νοσηρή εικόνα γύρω από το πρόβλημα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με βάση τα οποία ο αριθμός των σχετικών δικογραφιών ανέρχεται σε 5.140 κατά το πρώτο 6μηνο του 2022.

Και ενώ η μελανή επικαιρότητα έχει δεσπόζουσα θέση στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, με επίκεντρο τη νομική αντιμετώπιση των δραστών, τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν αγγίζονται ούτε στο ελάχιστο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επικαλούνται τις υπάρχουσες δομές ως απαύγασμα της πολιτικής της για την προστασία δήθεν των κακοποιημένων γυναικών, κρύβοντας ότι η λειτουργία 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων φιλοξενίας και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα σε όλη τη χώρα, κι αυτά με λειψό προσωπικό και συχνά προβλήματα στη χρηματοδότηση, είναι ...σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.

Η αντιπαράθεση μένει μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του προβλήματος και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικεντρώνει σε πλευρές που αφορούν την ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων αυτών και των δραστών τους. Στην επαναφορά του αιτήματός του για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», η κυβέρνηση επικαλείται την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής το κίνητρο του δράστη και η σχέση του με το θύμα, να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής ενός συγκεκριμένου θύματος.

Παράλληλα όμως αναγνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν την προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άσχημες συνθήκες εργασίας και ζωής, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στην κοινωνική συνήθεια και πρακτική, στα θρησκευτικά δόγματα, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.

Η προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, στη συμβίωση, στην ερωτική σχέση απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, η εξάλειψη αναχρονιστικών επιβιώσεων που αφορούν τη θέση της γυναίκας, η απόκρουση της αντιδραστικοποίησης και οπισθοδρόμησης όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών απαιτούν να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στις αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τις θρέφει και τις αναπαράγει, να δυναμώσει η πάλη για μια κοινωνία που θα παραμερίσει όλους τους παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να ζήσουν χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org