Στο Ρέθυμνο μια 56χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της. Στη Ζάκυνθο μια 41χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, λίγη ώρα αφού επέστρεψε από το Αστυνομικό Τμήμα όπου είχε καταγγείλει τη βίαιη συμπεριφορά του σε βάρος της.
Στο Περιστέρι μια 17χρονη κοπέλα σκοτώθηκε, όπως όλα δείχνουν, από τον σύντροφό της που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναζητούνταν ως βασικός ύποπτος από την αστυνομία. Τη νοσηρή εικόνα γύρω από το πρόβλημα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με βάση τα οποία ο αριθμός των σχετικών δικογραφιών ανέρχεται σε 5.140 κατά το πρώτο 6μηνο του 2022.
Είναι ενδεικτικό ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επικαλούνται τις υπάρχουσες δομές ως απαύγασμα της πολιτικής της για την προστασία δήθεν των κακοποιημένων γυναικών, κρύβοντας ότι η λειτουργία 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων φιλοξενίας και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα σε όλη τη χώρα, κι αυτά με λειψό προσωπικό και συχνά προβλήματα στη χρηματοδότηση, είναι ...σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.
Η αντιπαράθεση μένει μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του προβλήματος και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικεντρώνει σε πλευρές που αφορούν την ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων αυτών και των δραστών τους. Στην επαναφορά του αιτήματός του για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», η κυβέρνηση επικαλείται την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές.
Παράλληλα όμως αναγνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν την προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άσχημες συνθήκες εργασίας και ζωής, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στην κοινωνική συνήθεια και πρακτική, στα θρησκευτικά δόγματα, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.
Η προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια, στη συμβίωση, στην ερωτική σχέση απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.