Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γγ του πρωθυπουργού

ΚΚΕ: Νέα μεγάλα ερωτηματικά από τις παραιτήσεις

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Παρασκευή ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης, με τις δύο υποθέσεις να συνδέονται με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με βάση το κακόβουλο λογισμικό «Predator». Και οι δύο παραιτήσεις έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνται «κύκλους του Μαξίμου», αναφέρουν σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη πως αυτή «κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του που κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και άλλων καταγγελιών για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό "Predator"».

Υποστηρίζουν ακόμα πως μέσα σε αυτό το κλίμα «τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη», ο οποίος, όπως λένε, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Να υπενθυμίσουμε ότι το όνομα του Γρ. Δημητριάδη αναφερόταν σε δημοσιεύματα που του καταλόγισαν επιχειρηματικές συναλλαγές οι οποίες τον συνέδεαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Intellexa» που διακινεί το λογισμικό «Predator», μέσω του οποίου γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης, που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το συγκεκριμένο λογισμικό, κατήγγειλε επίσης στενές σχέσεις ανθρώπων της «Intellexa» με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Τη θέση του γγ του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γ. Μπρατάκος, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Μαξίμου για την παραίτηση του Π. Κοντολέων αναφέρεται ότι αυτή υποβλήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης», ο οποίος «θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιστατικό που στάθηκε αφορμή για την παραίτηση Κοντολέων αφορά «νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση».

Το ζήτημα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις δύο παραιτήσεις «ομολογία ενοχής», που «σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως, τις επιβεβαιώνει». Πρόσθεσε πως «κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» και ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιμένει στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη «νοσηρή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του».

Το απόγευμα της Παρασκευής, με δήλωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε η Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ΚΚΕ: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες

Σε σχόλιό του για τις δύο παραιτήσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org