ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εριξαν τα κάγκελα της καταπάτησης στο Πεδίον του Αρεως

Χτες το πρωί μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γκρέμισαν τα κάγκελα γύρω από τις παράνομες εγκαταστάσεις του Πανελληνίου και έδωσαν τη δυνατότητα να μπαίνει ελεύθερα ο κόσμος στο χώρο

Κομμουνιστές γκρεμίζουν την παράνομη περίφραξη
Κομμουνιστές γκρεμίζουν την παράνομη περίφραξη
Με κεντρικό αίτημα «Το Πεδίο του Αρεως ανήκει στο λαό έξω ο Κυριακού από τους ελεύθερους χώρους» εκατοντάδες μέλη, στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, γκρέμισαν χτες, νωρίς το πρωί, τα υψωμένα κάγκελα γύρω από τις παράνομες εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου του Μ. Κυριακού, στο Αλσος του Πεδίου του Αρεως, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να μπαίνει ελεύθερα στο χώρο.

Η δυναμική αυτή πρωτοβουλία έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων της Αττικής, όπως η έλλειψη ελεύθερων χώρων και η παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Γύρω στις 6 το πρωί δεκάδες κομμουνιστές εισήλθαν στην καταπατημένη έκταση των 5 στρεμμάτων από τον μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Κυριακού και άρχισαν να ξηλώνουν τα κάγκελα επί της οδού Μαυροματαίων, δημιουργώντας μια τεράστια είσοδο με ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα. Κόκκινες σημαίες ανέμιζαν στο χώρο, ένα τεράστιο πανό ενημέρωνε «Το Αλσος ανήκει στο λαό» και τα συνθήματα - σε απόλυτη αρμονία με τον καιρό - έπεφταν «βροχή»: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Κυριακού κλέβουν τα άλση του λαού», «Τέρμα πια στον εμπαιγμό ή με το κεφάλαιο ή με το λαό». Η ενέργεια αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από κατοίκους της περιοχής και από περαστικούς, που είδαν μια καταπατημένη και περιφραγμένη έκταση να παραδίνεται στο λαό.

Υπενθυμίζουμε πως, μόλις πριν από δύο μήνες, αναίτια και απρόκλητα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ προπηλάκισαν, απώθησαν και ξυλοφόρτωσαν κατοίκους της περιοχής, γιατί τόλμησαν να προχωρήσουν σε συμβολική ...δεντροφύτευση, διαμαρτυρόμενοι για την καταπάτηση δημόσιου χώρου.

Αναφερόμενος στη συμβολική αυτή ενέργεια για να ξηλωθούν τα κάγκελα στο άλσος και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: «Μέρα του Περιβάλλοντος σήμερα (σ.σ. χτες) και η συμβολική αυτή κίνηση να πέσουν κάποια κάγκελα δίνει μια κατεύθυνση: Να πέσουν όλα τα κάγκελα που ύψωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και να καταδικαστούν όλες οι αυθαιρεσίες, όλες αυτές οι δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου που καταπατούν δημόσιο και δημοτικό χώρο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των ελεύθερων χώρων. Να ανοίξει ο δρόμος για να ανασάνει ο λαός».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Αρβανιτάκης και Κώστας Παρασκευάς και ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του Κόμματος. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί με πορεία από το Αλσος έως τα γραφεία της ΚΟΑ μέσω της Πατησίων.

Εμπαιγμός από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να «ανακαλύψει» ο ελληνικός λαός ότι οι δύο ηγέτες του δικομματισμού διαθέτουν και... οικολογικές ευαισθησίες! Μάλιστα. Καλά διαβάσατε. Τόσο ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μπορεί όλο το υπόλοιπο διάστημα να εργάζονται σκληρά για την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά κάθε 5 Ιούνη τους επιτρέπεται να δημαγωγούν ασύστολα φορώντας το οικολογικό τους προσωπείο!

«

Εφαρμόζουμε μια συνολική πολιτική για το περιβάλλον, όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά πολύ περισσότερο διότι αντιλαμβανόμαστε ως αυτονόητο χρέος μας απέναντι σ' αυτή τη γενιά και στις επόμενες», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. «Ημέρα Περιβάλλοντος για μας σημαίνει να κάνουμε προσβάσιμη τη φύση, την ομορφιά, την ποιότητα ζωής σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, να μην υπάρχει "περιβαλλοντικό απαρχάιντ"», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Αλήθεια, πού ήταν κρυμμένος αυτός ο οικολογικός οίστρος τους, όταν τα δύο κόμματα σε διάστημα μόλις 5 χρόνων ψήφιζαν τις δασοκτόνες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, που στερούν από το λαό χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Πού ήταν, όταν το ένα κόμμα μετά το άλλο μετέτρεπαν το Εθνικό Κτηματολόγιο σε... «Εθνικό Καταπατολόγιο»;

Ποιο υπέρτατο χρέος επέτασσε να σιωπούν, όταν με αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δόθηκε το «πράσινο φως» να τσιμεντοποιούνται ή οικοπεδοποιούνται, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και ορεινοί όγκοι της Αττικής (Υμηττός, Ελαιώνας, Ελληνικό, Κτήμα Θων κ.ά.), να μετατρέπονται οι κοινόχρηστες ακτές σε σιδερόφραχτα επιχειρηματικά τσιφλίκια; Πώς και δεν έχουν προσέξει ότι στη χώρα μας υπάρχουν 3.500 ενεργές ή ανενεργές παράνομες χωματερές που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον; Πώς και δεν τους πήρε η «μπόχα» από τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας, όταν ολόκληρος ο Πειραιάς στενάζει;

Είναι τελικά τόσο υποκριτές και Φαρισαίοι ή μήπως απλά και μόνο αθεράπευτοι «Μαυρογιαλούροι»; Οπως κι αν είναι, ο λαός θα τους καταδικάσει και τους δυο. Οχι μόνο επειδή είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά επειδή έχουν και το θράσος να τον εμπαίζουν!


Ν. Π.

Πώς έγινε η καταπάτηση

Ο χώρος των 5 στρεμμάτων έχει καταπατηθεί σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο με ευθύνη της Υπερνομαρχίας (ΠΑΣΟΚ), αλλά και της διοίκησης του Δήμου Αθήνας (ΝΔ). Οι παράνομες εγκαταστάσεις του «Πανελλήνιου», έχουν κηρυχτεί πέντε φορές κατεδαφιστέες από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας. Απόφαση, που, καμιά από τις διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια δεν υλοποίησε, επιτρέποντας σιωπηρά το συνεχές έγκλημα. Απόδειξη αυτής της πρακτικής αποτελεί η δήλωση του δημάρχου Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, προ διμήνου στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο στο οποίο αθλούνται 15.000 παιδιά, ακόμα και εάν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα»!!!

«Γιόρτασαν» με ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα

Με ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα και τους οδηγούς να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, δεκάδες συγκρούσεις αυτοκινήτων λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων και τους εκατοντάδες επιβάτες των αστικών λεωφορείων να ταλαιπωρούνται στις στάσεις των αστικών λεωφορείων, «γιόρτασαν» χθες οι Θεσσαλονικείς τη Μέρα του Περιβάλλοντος.

Τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα υπήρχαν στις εισόδους της πόλης τόσο στη Μοναστηρίου και τη Νέα Εγνατίας, όσο και στην περιφερειακή, ενώ όλοι σχεδόν οι δρόμοι στο κέντρο ήταν για αρκετές ώρες μποτιλιαρισμένοι. Στην ανεπάρκεια του οδικού δικτύου μέσα στην πόλη, στην ανυπαρξία χώρων στάθμευσης και την «προβληματική» αστική συγκοινωνία, προστέθηκε χθες και το πρόβλημα της συνεχούς βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα την παράλυση της πόλης. Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την απελπιστική κατάσταση που καταταλαιπωρεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους που διοικούν τους δήμους, δήλωναν υποκριτικά για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org