Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εντυπώσεις ... για αγρότες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλη μια συνάντηση δημιουργίας εντυπώσεων στον αγροτικό κόσμο της χώρας είχαν προχτές πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συνάντηση αυτή φαίνεται να έγινε βασικά ενόψει του προσυνεδρίου της ΝΔ για τα Αγροτικά στις 10 του μήνα στη Λάρισα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πάλι το γνωστό τροπάρι του, ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή των επιδοτήσεων και πως δίνονται πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην απορρόφηση των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ με την ΚΑΠ και ο ΠΟΕ - όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επιχειρώντας παράλληλα με τέτοιου είδους συναντήσεις και επικοινωνιακά τερτίπια να επιδείξει φιλοαγροτικό προφίλ, μια και πλησιάζουν και εκλογές.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ωφελήθηκαν σε τίποτα από τη μέχρι τώρα πολιτική της ΝΔ, ούτε πρόκειται να ωφεληθούν.

Προεκλογική «συνάντηση»

Τα συνδικαλιστικά εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) αποφάσισαν για πολλοστή φορά να χρησιμοποιήσουν το όνομα του ΕΚΘ στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ για να του προσδώσουν «κοινωνικό προσωπείο». Ετσι, στο πλαίσιο του σκηνικού δικομματικής αντιπαράθεσης που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρέλαση Καραμανλή και Παπανδρέου από το οικονομικό φόρουμ των βιομηχάνων, εμφάνισαν πως ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΚΘ και συζήτησε για το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας και την ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τα εκλεγμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του ΕΚΘ.

Οπως αποκαλύπτει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δεν έγινε καμία συνάντηση του ΕΚΘ με τον Γ. Παπανδρέου, γιατί ποτέ δε ζητήθηκε. Διευκρινίζει παράλληλα πως το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές (Καραμανλή και Παπανδρέου) για να παίξει στο παιχνίδι της προεκλογικής εξαχρείωσης. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν και με τις ομιλίες τους επιβεβαίωσαν ότι πέρα από προεκλογικούς λαϊκισμούς δε θέλουν και δεν μπορούν να αποκοπούν από το φυσικό τους χώρο, τα φόρουμ των κεφαλαιοκρατών.

Από την Μπίλντεμπεργκ... .

Επιστρέφοντας η υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου από τη διαβόητη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, εκεί που στελέχη πολυεθνικών και πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου σχεδιάζουν μυστικά νέες αντιλαϊκές πολιτικές... έσπευσε να ριχθεί στην επίθεση εναντίον του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ δε φαίνεται στο δημόσιο λόγο του να αντιλαμβάνεται ότι τη χώρα την κυβερνά η ΝΔ. Κατά το ΚΚΕ κυβέρνηση είναι ο δικομματισμός, αλλά αυτό δεν υπάρχει σε καμία χώρα, σε καμία κυβέρνηση». Αυτό ισχυρίστηκε η Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα» και δε δίστασε να χρησιμοποιήσει και ψεύδη για να υποστηρίξει αυτό που «πονάει» το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την εναλλαγή των δυο συνεταίρων του δικομματισμού στην εξουσία, αφού με την πολιτική τους υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και χτυπούν τις λαϊκές κατακτήσεις, χαλάει τη «σούπα» του Γ. Παπανδρέου. «Γκρεμίζει» την επιχείρηση της Χαριλάου Τρικούπη, που επιχειρεί να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ανάμεσα στη δήθεν «πρόοδο» και τη «συντήρηση».

Ενοχλεί πολύ επίσης το ΠΑΣΟΚ η επισήμανση του ΚΚΕ ότι το δικομματικό σύστημα εξουσίας ζει και βασιλεύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), με τα λαϊκά στρώματα των χωρών αυτών να βιώνουν το πετσί τους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική είτε σε «σοσιαλδημοκρατική» είτε σε «δεξιά» εκδοχή. Γι' αυτό και η Αν. Διαμαντοπούλου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι αυτό «δεν υπάρχει σ' άλλη χώρα του κόσμου», προφανώς η ίδια επιχειρεί να ...ξεχάσει για παράδειγμα ότι σήμερα στη Γερμανία «σοσιαλδημοκράτες» και «δεξιοί» συγκυβερνούν, με πρώτη κοινή πολιτική απόφαση την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!

... στην αντιΚΚΕ επίθεση

Αφού λοιπόν το ΚΚΕ δε ...στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ για να ξαναπάρει την «κουτάλα» της εξουσίας και «ποτέ δεν κάνει κριτική στην κυβέρνηση για κάτι συγκεκριμένο, αλλά για ό,τι προκύπτει φταίει ο δικομματισμός», είναι σύμφωνα με την ίδια: «Εξαιρετικά συντηρητική Αριστερά, που δεν μπορεί να συλλάβει τα μηνύματα της εποχής, είναι κλεισμένοι με τοίχους, άρα δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα επικοινωνίας». Αντίθετα ο ΣΥΝ, όπως είπε η Αν. Διαμαντοπούλου, «είναι ένα κόμμα προοδευτικό», που προφανώς αναγνωρίζει διαφορές ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και άρα: «Είναι ένα κόμμα - σ.σ. ο ΣΥΝ - με το οποίο σαφώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα γιατί υπάρχουν κοινές θέσεις και βάσεις»... Ετσι μπράβο, γιατί όταν τα λέμε εμείς, μας λένε ότι τους συκοφαντούμε.

Διαλέξεις...

«Το ΕΣΥ αύριο» θα αναπτύξει σήμερα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε επιστημονική ημερίδα.

Για «Το ΕΣΥ σήμερα» δε χρειάζεται να μιλήσει. Μιλάνε το Τζάνειο, το Μεταξά, το Δρομοκαΐτειο, το Μποδοσάκειο και τόσα άλλα νοσοκομεία που έχουν γονατίσει απ' τις συνεχόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Να που προστίθεται στο δικομματισμό

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στη συνδιάσκεψη της ΝΕ Β' Αθήνας του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Αλέκος Αλαβάνος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει για τις προθέσεις του κόμματός του απέναντι στο δικομματισμό μετά τις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά: «Οσον αφορά στα μετεκλογικά σενάρια και σε σχέση με τους δύο πόλους του δικομματισμού, θα σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς το Συνασπισμό». Εύκολα κατανοεί κανείς την ανάγκη του ΣΥΝ, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, να σηκώσει τις αντιδικομματικές κορόνες, προσπαθώντας να πείσει για τη δήθεν συνεπή στάση του ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Με βεβαιότητα όχι. Ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΝ σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ έχει επιλέξει να δρα σαν «προσθετική» δύναμη, καθαγιάζοντας την πολιτική του και συντελώντας στον εγκλωβισμό δυνάμεων στη δικομματική εναλλαγή.

Ο «Ρ», στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, παρουσίασε μια ενδεικτική λίστα από συνεργασίες της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ. Αυτή τη λίστα έρχονται να συμπληρώσουν οι - ουκ ολίγες - περιπτώσεις συνεργασιών του ΣΥΝ στον Α' γύρο των πρόσφατων τοπικών εκλογών, με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε έξι Νομαρχίες της χώρας. Επιπλέον, στους Δήμους της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραία, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε 12 Δήμους και με τη ΝΔ σε άλλους δύο.

Αναλυτικά, στις Νομαρχίες, είχαμε τις εξής συνεργασίες: Γρεβενών (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Ζακύνθου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Καστοριάς («ανεξάρτητος» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Πρέβεζας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Σάμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Τρικάλων (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ). Στους Δήμους της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε: Αγ. Δημήτριο, Βριλήσσια, Ιλιον (Ν. Λιόσια), Μεταμόρφωση, Νέα Χαλκηδόνα, Χολαργό, Πέραμα και Σαλαμίνα. Στους Δήμους Ζωγράφου, Πετρούπολης και Αγίου Ιωάννη Ρέντη, υπήρχαν συνεργασίες ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, ενώ, στο Δήμο Αλίμου, συνεργασία «ανεξάρτητου» υποψηφίου, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, με τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Επιπλέον, στα Μελίσσια και στο Ψυχικό, ο ΣΥΝ, συνεργάστηκε με τη ΝΔ. Στην Ανατολική Αττική, ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στη Βάρη, υποστηρίζοντας «ανεξάρτητο» υποψήφιο και στην Παλλήνη. Στη Δυτική Αττική, στη γνωστή πλέον συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων, στην Ελευσίνα.

Ακόμα, στη Δράμα, είχαμε συνεργασία «ανεξάρτητου» ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ, στη Ζάκυνθο (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στον Πύργο (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στο Κιλκίς (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στην Κοζάνη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στο Λασίθι (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), στο Βαθύ Σάμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και στην Αμφισσα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Επιπλέον, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο Φλώρινας, συνεργάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ιδιαίτερα η περίπτωση της Κοζάνης είναι αποκαλυπτική, αφού κοινός υποψήφιος, που τελικά επανεκλέχτηκε, ήταν ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ενδεικτική, όμως, είναι και η περίπτωση της Πάτρας, όπου στο Δήμο πραγματοποιήθηκε το... ημιεπίσημο «προξενιό» μεταξύ του ΣΥΝ και του υποψηφίου δημάρχου («αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ) Γ. Δημαρά. Συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υπήρξε και σε όλους σχεδόν τους Δήμους της υπαίθρου στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπως στους Δήμους Χορτιάτη, Αξιού, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Χαλάστρας...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Μεταρρυθμιστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΠΑΣΑ» ή «ΚΑΡΦΩΜΑ» να θεωρήσουμε αυτήν την επιμονή του γγ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, που έρχεται και επανέρχεται, προαναγγέλλοντας αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.α.;

***

Μάλλον και τα δύο, αφού, «κακά τα ψέματα», για να μπορέσει ο καπιταλισμός να υπάρχει και να αναπτύσσεται, χρειάζεται να παίρνει μέτρα που να εξασφαλίζουν και να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αλλιώς τι καπιταλισμός είναι;

***

Αρα, τι να πει ο γγ του ΟΟΣΑ; Είναι σαν να λέει στους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Κάντε αυτά που συμφωνήσαμε για να διασώσουμε το σύστημα...

***

Φυσικά, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν καμιά αντίρρηση σε όλα αυτά. Οταν ο ένας μιλάει για μεταρρυθμίσεις και ο άλλος για «το πρόγραμμά του», αυτά και χειρότερα έχουν στο μυαλό τους. Τα καμουφλάρουν λίγο τώρα προεκλογικά, αλλά η ταξική επιλογή είναι σαν τον βήχα... Δεν κρύβεται...

***

Χώρια ότι μάλλον δε θέλουν να πολυκρύβονται, γιατί πάνω απ' όλα έχουν διαλέξει στην πλουτοκρατία τους εξεταστές τους...

***

ΠΟΛΥΣ ΚΑΗΜΟΣ για το περιβάλλον μπροστά στις κάμερες τόσο από τον Κ. Καραμανλή, όσο και από τον Γ. Παπανδρέου...

***

Φυσικά, μπροστά στις κάμερες άλλες μέρες που δεν είναι «Μέρες Περιβάλλοντος» είναι οι ίδιοι πάλι που αναγγέλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις γης, την παράδοση των Ολυμπιακών έργων στο κεφάλαιο, την εμπορική χρήση στις παραλίες κ.α., που σερβίρονται σαν «βήματα για την ανάπτυξη»...

***

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ οι του ΠΑΣΟΚ πως δεν κυβερνά ο δικομματισμός, αλλά η ΝΔ;;; Οταν δεν κυβερνούσε η ΝΔ, δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και μετά πάλι το αντίθετο;;; Οταν ο ένας φεύγει και ο άλλος έρχεται, έχει αλλάξει σε τίποτα η στρατηγική κατεύθυνση;;; Δε συνεχίζεται αρμονικά η παράδοση - παραλαβή και η παραλαβή - παράδοση;;;


Γρηγοριάδης Κώστας

***

Δεν είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν οι του ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς επειδή το καταλαβαίνουν και επιδιώκουν να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό...

Οι καιροσκόποι του περιβάλλοντος

Γρηγοριάδης Κώστας

«Παναττική εκδήλωση», με θέμα το περιβάλλον, πραγματοποίησαν χτες, από κοινού, η ΤΕΔΚΝΑ, ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Δήμος Αθήνας, στο Σύνταγμα με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, την «ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για το περιβάλλον».

Δε λέμε, καλές είναι οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την «ευαισθητοποίηση των πολιτών». Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένα «μικρό»... ζήτημα: η υποκρισία. Η ΤΕΔΚΝΑ, που τώρα εμφανίζεται ως... προστάτης των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού για δωρεάν είσοδο στις παραλίες, ήταν αυτή που συνέβαλε ενεργά στο ξεπούλημα των παραλιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, υπογράφοντας μνημόνιο με τον «Αθήνα 2004»! Ο ΕΣΔΚΝΑ, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, όχι μόνο συμβάλλει εδώ και μια δεκαετία, μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ, στη διαιώνιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, αλλά επιπλέον, παραδίδει σε ιδιώτες μια σειρά από τις δραστηριότητές του, βάζοντάς τους στο χρυσοφόρο παιχνίδι της διαχείρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με μια κουβέντα, όλοι αυτοί, που τη Μέρα του Περιβάλλοντος... αγωνιούν για την «ευαισθητοποίηση των πολιτών», είναι οι ίδιοι που προωθούν την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο! Και όλοι τους, έχουν ονοματεπώνυμο: Στη διοίκηση της ΤΕΔΚΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, βρίσκονταν και βρίσκονται ηγετικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και μιας και άρχισε η προεκλογική περίοδος, οι εργαζόμενοι καλό θα είναι να βγάλουν και τα συμπεράσματά τους, όσον αφορά αυτούς τους... καιροσκόπους του περιβάλλοντος.

Να πώς βλέπουν το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ είναι ό,τι πιο συντηρητικό, ό,τι πιο αποστεωμένο, πιο οπισθοδρομικό, πιο σταλινικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή Αριστερά και, με την εμμονή του στη διαίρεση της Αριστεράς, διευκολύνει και το σύστημα και τη δεξιά πολιτική και το κατεστημένο. Αν είναι κάτι που φοβάται το κατεστημένο είναι μια Αριστερά που, παρά τις διαφορές της, ενώνεται στους αγώνες. Μια Αριστερά που ξέρει να κερδίζει μικρές καθημερινές νίκες. Γι' αυτό ακριβώς και πολεμούν το ΣΥΝ οι υποστηριχτές της δεξιάς πολιτικής, οι Πολύδωρες, οι Καρατζαφέρηδες και οι Χριστόδουλοι, την ώρα που χαϊδεύουν το ΚΚΕ»...

Το απόσπασμα είναι από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη από τη συχνότητα της δημόσιας ραδιοφωνίας και όχι μόνο, γιατί τις ανάλογες φράσεις τις περιφέρει όπου βρίσκεται το τελευταίο διήμερο. Είναι μια απόδειξη για το πώς στην ηγεσία του ΣΥΝ αντιλαμβάνονται και ασκούν την πολιτική αντιπαράθεση και κριτική με το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι και μόνον απ' αυτό μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Στην υπηρεσία του συστήματος

«Δε μας απασχολεί μέχρι πού θα φτάνει η ιδιωτική εκπαίδευση, των ιδιωτικών σχολείων». Με τη φράση αυτή, πρόσφατα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, φωτογράφισε την ταύτισή του (και σε αυτό το ζήτημα) με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συστηματικά αποφεύγει να μιλά καθαρά, μήπως και συγκαλύψει το αντιλαϊκό των προσανατολισμών του, αλλά είναι σαφές ότι δεν αντιτάσσεται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αντίθετα δε νοιάζεται αν αυτή υπάρχει και γιγαντώνεται σε βάρος της δημόσιας όπως και οι Καραμανλής - Παπανδρέου. Και σε άλλο ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού προπαγανδίζει ότι θα «πάρει» το 15% των θρανίων των ιδιωτικών σχολείων για να τα διαθέσει σε παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Τα ίδια λέει για την Υγεία, στηρίζοντας την ιδιωτικοποιημένη μορφή της και διαδίδοντας ότι θα «δώσει» ανάλογο ποσοστό κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών στους οικονομικά αδύναμους.

Δηλαδή κατά το ΛΑΟΣ από τη μία το μεγάλο κεφάλαιο να λειτουργεί ασύδοτα σε βάρος του λαού, και από την άλλη ο φιλεύσπλαχνος Καρατζαφέρης τάχα θα παρεμβαίνει στην «ελεύθερη αγορά» δήθεν εξασφαλίζοντας τους πτωχούς. Αλήθεια, γιατί δε λέει και πώς θα αναγκάσει τους ιδιώτες να δώσουν το 15% των θρανίων; Μήπως πληρώνοντάς τους από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή πάλι με τα λεφτά του λαού; Μα τότε μιλά για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης. Συμπέρασμα: Αλλος ένας υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου πασχίζει να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο για να τη βάλει ακριβώς στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γεννητούρια

Ενα ακόμα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια του «Ριζοσπάστη». Το υγιέστατο αγοράκι που έφερε στον κόσμο η Αγγελική, σύντροφος του συναδέλφου μας στον «Ρ» Γεράσιμου Λιβιτσάνου, προχτές το βράδυ. Στους ευτυχισμένους γονείς ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Πληρώνουν ... για τα καύσιμα

Αυτό κι αν είναι κρατική μέριμνα και παροχή δημόσιων (υποτίθεται) και δωρεάν (ούτε λόγος να γίνεται) υπηρεσιών Υγείας από το κατ' επίφαση δημόσιο σύστημα υγείας, από τις ανθυγιεινές πολιτικές της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Τα προβλήματα λειτουργίας (μεγάλες ελλείψεις προσωπικού γενικά, υποδομής και εξοπλισμού) του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας είναι γνωστά στους εργαζόμενους και στο λαό της περιοχής, που τα βιώνουν καθημερινά ή τα πληρώνουν και με τη ζωή τους ακόμα. Το ίδιο τα γνωρίζουν και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά, χρόνια τώρα, κωφεύουν. Εκεί, λοιπόν, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχουν εμπεδώσει την κυβερνητική πολιτική. Ετσι, η διοίκηση έχει «κόψει ταρίφα»(!;) Πληρώνουν οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους τα καύσιμα για τη μεταφορά με το ασθενοφόρο, π.χ., στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εάν χρειαστεί, δε, να περάσουν στην απέναντι πλευρά, στην Αρκίτσα (από κει πάνε όλα τα βαριά περιστατικά), υποχρεώνονται να πληρώσουν και τα μεταφορικά του πλοίου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μην τους δώσεις τη δυνατότητα

Οσο προχωράει η γαλαζοπράσινη προεκλογική αντιπαράθεση, τόσο θα επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικό μιας κάλπικης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, από τη μια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη να αποφύγουν τις «κακοτοπιές». Αποτελεί κακοτοπιά για το δικομματισμό, το να στραφεί η προσοχή του λαού στις πολιτικές που πρεσβεύουν και οι δύο, στη μεταξύ τους ταύτιση σε όλες τις στρατηγικές επιλογές για την πορεία της χώρας, στη στρατηγική του κεφαλαίου, όπως την υπαγορεύουν τα εντός και εκτός Ελλάδας κέντρα αποφάσεων της πλουτοκρατίας.

Ομως ό,τι και να κάνουν, στα πλαίσια της προεκλογικής τακτικής τους για να το κρύψουν, η επόμενη μέρα, το μετά τις εκλογές τοπίο έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται. Το «γαλάζιο» κράτος, όπως αναμενόταν, αποδείχτηκε ίδιο με το «πράσινο» κράτος. Ετσι και οι παράλληλοι βίοι των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνουν και τα μελλούμενα. Ο κουρνιαχτός των υποσχέσεων και οι επικείμενοι πλειστηριασμοί εξαγοράς συνειδήσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψουν τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια σειρά αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που θ' αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σε όλη τους την έκταση από την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, όποιος και από τους δύο κι αν είναι ο νικητής, αν ο λαός με την ψήφο του δε βάλει φρένο. Με την ψήφο που θα δυσκολέψει τη δικομματική εναλλαγή. Τα πακέτα μέτρων είναι έτοιμα και τα προανήγγειλε ο ΟΟΣΑ, όπου στο τμήμα της έκθεσής του που αφορά την Ελλάδα, προτείνεται η προώθηση νέων ανατροπών, σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ένταση της επέλασης σε κάθε πτυχή της ζωής των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Η επίθεση αυτή περιλαμβάνει: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις στους μισθούς, «απελευθέρωση» των απολύσεων, παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραπέρα συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών παροχών και αύξηση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων, γενίκευση της εμπορευματοποίησης όλων των πτυχών της ζωής των εργαζομένων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη δεσμευτεί, να εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΣΕΒ. Αυτό μόνο που μένει ανοιχτό είναι το περιτύλιγμα, δηλαδή τι θα επικαλεστούν μετά τις εκλογές για να το κάνουν. Εξάλλου, οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι ξένες προς την πολιτική που εφάρμοζαν επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ολ' αυτά βεβαίως αν τους αφήσουμε λυμένα τα χέρια μετά τις κάλπες να προχωρήσουν στη νέα τους επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα. Στο χέρι μας είναι να τους δέσουμε αν όχι να τους κόψουμε τα χέρια και στις κάλπες. Απαιτείται λοιπόν λαϊκή ενεργοποίηση για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων. Η αποδυνάμωση, και εκλογικά, των δύο πόλων του δικομματισμού, με την παράλληλη κατάκτηση της λαϊκής εμπιστοσύνης για την ουσιαστική διέξοδο και την εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ, αποτελούν τη μόνη εγγύηση και να εκφραστεί αυτό με την αποφασιστική ενίσχυσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ