ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέο δάνειο που θα βαρύνει τους εργαζόμενους

Για το οικονομικό αδιέξοδο ευθύνεται η πολιτική που θέλει το δήμο επιχείρηση, «ομήρους» τους εργαζόμενους και χαράτσια για το λαό, τόνισε η Ελ. Παντελάκη, επικεφαλής της παράταξης Πειραιάς - Αναγέννηση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά η πρόταση της δημοτικής αρχής για λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Την απόφαση αυτή καταψήφισε και η παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση», η οποία παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για διέξοδο από τη σημερινή οικονομική κατάσταση.

Η αιτία για το οικονομικό αδιέξοδο του δήμου, τόνισε στην τοποθέτησή της η Ελπ. Παντελάκη, επικεφαλής της παράταξης βρίσκεται στην πολιτική που θέλει το δήμο επιχείρηση και τους εργαζόμενους «ομήρους» και περιπλανώμενους συμβασιούχους φοροχαρατσώνοντας το λαό. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν πιστά διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στήριξαν διαδοχικά δήμαρχοι των δύο κομμάτων, βουλιάζοντας το δήμο με επιπρόσθετα χρέη από δανεισμούς, γιατί πρόταξαν «τη βιτρίνα και τις φιέστες» και έπαιξαν ψηφοθηρικά στην πλάτη των ανέργων.

Αναφερόμενη στη νέα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Παν. Φασούλα τόνισε ότι συγκαλύπτοντας όλες τις παραπάνω ευθύνες για τη «χρεοκοπία» του δήμου, προτείνει ως μοναδική λύση για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου και πάλι το δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αποσυνδέοντάς το μάλιστα από τη διεκδίκηση πόρων από το κράτος και από τη διασφάλιση της εργασίας του συνόλου των εργαζομένων στο δήμο Πειραιά.

Εμείς, τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, λέμε ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσουμε την απόφαση για τη λήψη δανείου με την προϋπόθεση και μόνο να υπάρξει δέσμευση του δημάρχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διασφάλιση σταθερής και μόνιμης δουλιάς με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των συμβασιούχων εργαζόμενων του Δήμου και όλων των νομικών του προσώπων. Διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων του δήμου ή διαφορετικά σβήσιμο των χρεών του. Αξίζει να σημειώσουμε πως το προτεινόμενο δάνειο είναι περίπου το ένα τρίτο αυτών που χρωστάει η κεντρική εξουσία στο λαό του Πειραιά. Επίσης, διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα ασκούσε τη μέγιστη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ»
Και σε ρόλο προεκλογικού ... «λαγού»

Προεκλογική παροχολογία με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή με το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων «Θησέας», επιχειρεί να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι το 65% των χρημάτων του «Θησέα» προέρχεται από θεσμοθετημένους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πολλά από τα έργα που εντάσσονται σ' αυτό προϋποθέτουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που χαρατσώνουν διπλά τους δημότες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ανέφερε χτες ότι μέχρι τώρα στο «Θησέα» έχουν ενταχθεί 13.852 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, ωστόσο από αυτά έχουν δημοπρατηθεί μόνο 6.555 έργα, δηλαδή ούτε τα μισά, ενώ έχουν κατασκευαστεί μόλις 1.500. Παρ' όλα αυτά, και υπηρετώντας προεκλογικές καθαρά σκοπιμότητες, δεν απέφυγε τη σύγκριση με το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΠΤΑ (Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και πάλι κατά 80% προερχόταν από θεσμοθετημένους για την ΤΑ πόρους, για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για αδιαφάνεια και μη απορρόφηση των κονδυλίων.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμπλέουν στους στόχους που εξυπηρετεί η γέννηση και λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων: Διευκολύνεται η εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Προωθείται η πολιτική επιλογή, σύμφωνα με την οποία έργα και δράσεις των δήμων ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της... ανάπτυξης και με στόχο τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για τους εργαζόμενους.

Τρεις συλλήψεις για γκαζάκια

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Ασφάλεια, χτες τα ξημερώματα, στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για τρία άτομα που συνελήφθησαν τη στιγμή που τοποθετούσαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε περιπολικό της Δημοτικής Αστυνομίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στις 2:30 προχτές το βράδυ, τρία άτομα, ηλικίας 20, 21 και 22 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς όταν τοποθετούσαν κάτω από περιπολικό αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από 10 γκαζάκια και δύο μπετόνια με βενζίνη. Η σύλληψη των δύο νεαρών και μίας κοπέλας, έγινε επ' αυτοφώρω αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούνταν από την Ασφάλεια. Η αρχή της επιχείρησης έγινε όταν υπήρξε καταγγελία στις διωκτικές αρχές για αγορά 15 φιαλιδίων γκαζιού από τον 22χρονο πριν από τρεις μήνες. Αμέσως άρχισε η παρακολούθησή του, μέχρι και σε ένα τροχόσπιτο στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής όπου και συναντήθηκε με τους άλλους δύο κατηγορούμενους. Παράλληλα, αστυνομικοί φέρονται να τους παρακολουθούσαν έως τη στιγμή της σύλληψής τους.

Ο 22χρονος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, καθώς είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Τα τρία άτομα, εκ των οποίων οι άλλοι δύο είναι σπουδαστές, σύμφωνα με την Αστυνομία, ανήκουν στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αργά χθες το βράδυ, οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή με τις κατηγορίες του εμπρησμού, κατοχής εκρηκτικών υλών, χρήσης εκρηκτικών, αντίστασης κατά της αρχής και σύστασης συμμορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί επιθέσεις κουκουλοφόρων σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και γραφεία ΜΜΕ. Και προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι άτομα που διαπράττουν τέτοια αδικήματα, όπως ληστείες ή χτυπήματα σε αστυνομικά τμήματα, δηλαδή στους μηχανισμούς καταστολής, τους εμφανίζουν ως «αντιεξουσιαστές», δηλαδή «αγωνιστές». Τι εξυπηρετεί; Γιατί είναι γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους για την παραπέρα ένταση της επίθεσης κατά του λαϊκού κινήματος. Και αυτό, ανεξάρτητα από το εάν οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ενέργειες ή κάποιοι απ' αυτούς το κάνουν γιατί νομίζουν ότι έτσι «αγωνίζονται», ή για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια κρατικής καταστολής. Γιατί, αντικειμενικά, το κράτος αξιοποιεί τη δράση τους στην κατεύθυνση αυτή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Να σταματήσουν τα έργα στη Μαρίνα Ζέας»

Θα πρέπει να σταματήσουν οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στη Μαρίνα Ζέας, καθώς το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή των κατοίκων του Πειραιά που ζητούσαν την ακύρωση απόφασης του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη νέων εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση σκαφών.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι παράνομη και πλημμελής, γιατί δεν αιτιολογεί τις συνολικές επιπτώσεις που θα επέλθουν στον θαλάσσιο χώρο της Ζέας και της Φρεαττύδας από τα έργα της Ζέας. Υπενθυμίζεται ότι στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας βρέθηκαν αρχαία ευρήματα και από το 2000 πραγματοποιείται υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα, ενώ ριζικά αντίθετη με τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις είναι η Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και στο μεγαλύτερο μέρος των έργων η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος Επικρατείας Αγ. Θεοφιλοπούλου στη σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ θα προτείνει να ακυρωθεί και η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Μαρίνας Ζέας.

Αντιστασιακοί στη Βουλγαρία

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν 5ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία, από Κυριακή 17.6 έως Πέμπτη 21.6.2007. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξεναγήσεις στη Σόφια, σπίτι Γκ. Δημητρώφ, ιστορικά μνημεία. Επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των 89 πεσόντων μαχητών - μαχητριών του ΔΣΕ. Συμμετοχή στη μεγάλη παγκόσμια συγκέντρωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 125 χρόνων από τη γέννηση του Γκ. Δημητρώφ.

Τιμή συμμετοχής 340 ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό και γεύμα και ένα εορταστικό δείπνο (με παρτιζάνικη μουσική). Δηλώσεις συμμετοχής: 210.8225.407 και 6977453200 μέχρι την Παρασκευή 8.6.2007, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη

Την Κυριακή 17 Ιούνη και ώρα 11 το πρωί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) διοργανώνει, στη Μεσούντα της Αρτας, πανελλαδική εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, στη μνήμη του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση. Πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368 και 210.8225.407.

Σε διαμέρισμα της Γλυφάδας, βρέθηκε και συνελήφθη από την αστυνομία ένας 42χρονος Αυστραλός, τον οποίο αναζητούσε η αυστραλιανή αστυνομία. Η σύλληψή του έγινε χθες τα ξημερώματα, ύστερα από απαίτηση των Αυστραλών. Ο 42χρονος καταζητούνταν μεταξύ άλλων για εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ