ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταμάτησαν και πάλι τη ληστεία των διοδίων

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έριξαν τις μπάρες στα διόδια της Αττικής Οδού στην Καισαριανή και παρέδωσαν το δρόμο στο λαό

Αλλη όψη είχαν χθες το απόγευμα τα διόδια της Περιφερειακής Υμηττού, στην έξοδο της Καισαριανής. Με κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα, τα μέλη του ΚΚΕ κατήργησαν τα διόδια για μια ακόμη φορά. Μετά τα «ανοιχτά» διόδια της Δουκίσσης Πλακεντίας, της Μεταμόρφωσης, την «ανοιχτή» παραλία του Αλίμου, το ΚΚΕ βρέθηκε και στα διόδια της Αττικής Οδού στην Καισαριανή.

Το τελευταίο διάστημα με συνεχείς κινητοποιήσεις οι ΚΟ του ΚΚΕ υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία, τους εθνικούς δρόμους, το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή κινητοποίηση κατήγγειλε και το ξεπούλημα των ορεινών όγκων και των δασών, με ιδιαίτερη έμφαση στο βουνό του Υμηττού. Οπως είναι γνωστό, με την επιδιωκόμενη κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού, είναι άμεσος ο κίνδυνος αποχαρακτηρισμού, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του βουνού.

Για δυο ώρες, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, η «ληστεία» των διοδίων σταμάτησε και επιβλήθηκε η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, επιβλήθηκε το αυτονόητο. «Εκμεταλλεύονται ότι θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και μας βάζουν να πληρώνουμε μέσα στην Αθήνα», είπε μια οδηγός συμφωνώντας με τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ. Το ίδιο θετική ήταν και η ανταπόκριση των υπόλοιπων οδηγών, όταν συνειδητοποιούσαν πως η διέλευση ήταν ελεύθερη. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες φορούσαν μπλουζάκια τα οποία έγραφαν «Να καταργηθούν όλα τα διόδια», ενώ μοίραζαν υλικά του ΚΚΕ καλώντας τον κόσμο στις επερχόμενες εκλογές να αλλάξει τους συσχετισμούς, για να μπορεί στο μέλλον να υπερασπίζεται με καλύτερους όρους τα συμφέροντά του.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, δήλωσε στο «Ρ»: «Βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ για να ανοίξουμε τις μπάρες, να αφήσουμε ελεύθερους τους δρόμους χωρίς διόδια, γιατί οι εργαζόμενοι τους έχουν πληρώσει δυο και τρεις φορές, τους έχουν χρυσοπληρώσει. Γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν τα διόδια. Διαμαρτυρόμαστε ακόμα και για το ξεπούλημα των ορεινών όγκων, των δασών, ιδιαίτερα εδώ, για την υποβάθμιση της περιοχής το Υμηττού, καθώς οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν σχεδιάσει με νομοθετικές ρυθμίσεις να παραχωρήσουν όλους αυτούς τους χώρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Λέμε λοιπόν "όχι" στην ιδιωτικοποίηση, η Περιφερειακή Υμηττού να γίνει με προϋποθέσεις και με όρους που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον, δε θα εμπορευματοποιούν τη γη και που τελικά θα είναι στη χρήση και προς όφελος των εργαζομένων».

Ψήφισμα της ΝΑΣ για το περιβάλλον

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η ΝΑΣ κατέθεσε στο νομαρχιακό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος, με το οποίο καταδεικνύονται οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το περιβάλλον. Στο ψήφισμα επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας γίνεται το πεδίο εφαρμογής των συνειδητών επιλογών των πολιτικών εκφραστών του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ καλεί το λαό να παλέψει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Η πρόταση ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της ΝΑΣ, με την πλειοψηφία του Σώματος να τάσσεται υπέρ αντίστοιχης πρότασης της νομαρχιακής αρχής, στην οποία αποφεύγεται επιμελώς η καταδίκη της ασκούμενης πολιτικής. Αντίθετα, καλεί την κυβέρνηση σε συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν είναι σαφές πως τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, επέτρεψαν την άλωση του δημόσιου χώρου από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, Κ. Μαρκέτης και Ηλ. Νικολόπουλος, με αφορμή χθεσινή συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας για τους τελευταίους ελεύθερους αδόμητους χώρους, τόνισαν ότι περισσεύει η υποκρισία αυτών, που είτε από άγνοια, είτε από συναίνεση σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, ανησυχούν τώρα για το περιβάλλον και για το δικαίωμα των εργαζομένων στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, στο δάσος, στους δημόσιους χώρους. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Κ. Μαρκέτη ότι η υπερνομαρχία, αλλά και η διοίκηση της Νομαρχίας Αθήνας παραχώρησαν κοινόχρηστους χώρους σε ιδιώτες, «όπως έγινε, για παράδειγμα, με τη χρήση της πλατείας Πρωτομαγιάς».

Η υποκρισία του δήμου Αθήνας

Στον Κεραμεικό βρέθηκε χτες ο δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης, επισκεπτόμενος τον περιβάλλοντα χώρο του σταθμού Μετρό, με αφορμή τη Μέρα Περιβάλλοντος. Και, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε και το εξής: «Καλό είναι την ημέρα του Περιβάλλοντος να τη θυμόμαστε και τις 365 ημέρες το χρόνο και όχι μια μόνο ημέρα κάθε χρόνο. Και να θυμόμαστε τι έχουμε κάνει εις βάρος του περιβάλλοντος μάλλον, παρά το τι πρέπει να κάνουμε υπέρ του».

Προφανώς η υποκρισία πηγαίνει... σύννεφο. Αλλά, μιας κι επιμένει, ας του θυμίσουμε τι έχουν κάνει οι διοικήσεις του δήμου Αθήνας, τα τελευταία χρόνια, εφόσον όλες στηρίζονται από τη ΝΔ, της οποίας και ο Ν. Κακλαμάνης είναι ηγετικό στέλεχος:

  • Παρέδωσαν 220 στρέμματα στο Βοτανικό, στην ΠΑΕ ΠΑΟ, όχι μόνο για την κατασκευή γηπέδου, αλλά για τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • Συμφώνησαν με την ΕΤΑ ΑΕ, να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση του Λυκαβηττού, με αποτέλεσμα μια ιδιωτική εταιρεία, να «πατάει πόδι» σε έναν απ' τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στο δήμο.
  • Βάζει ιδιώτες και στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποφασίζοντας την υπογραφή σύμβασης με δύο ιδιωτικές εταιρείες για την προώθηση του προγράμματος της ανακύκλωσης στο δήμο Αθήνας και προωθώντας τη διάσπαση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Το 2006, για απαλλοτριώσεις, δεν υλοποιήθηκε ούτε το 10% του προϋπολογισμού του δήμου, όταν η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, σε όλη την Ευρώπη.
  • Αλλά και παλιότερα, παρέδωσαν στο μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό, το κτήμα Θων.

Η λίστα, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όλα αυτά, δεν έγιναν μόνο σε...365 μέρες, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια άσκησης της ίδιας αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής από τις διοικήσεις του δήμου Αθήνας...


Κ.Τ.

Πορεία για την παραλία του Ελληνικού

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις για την παραλία του Ελληνικού με πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής προχώρησαν σε πορεία από τους στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι και το Σύνταγμα, όπου εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση της ΤΕΔΚΝΑ για την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία του Δήμου Ελληνικού και της ΤΕΔΚΝΑ συναντήθηκε με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού». Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ