ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Λιγότερα παιδιά και απολύσεις

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Στις περικοπές περίπου 40.000 παιδιών και τις απολύσεις περίπου 10.000 εργαζομένων, που αναμένονται να γίνουν με τη μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς τη νέα χρονιά, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και η οποία υπογράφεται από το βουλευτή του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο. Παράλληλα, ζητείται να παρθούν μέτρα τόσο για τη φιλοξενία όλων των παιδιών, την πρόσληψη προσωπικού αλλά και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους παιδικούς σταθμούς.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με βάση το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", ενδέχεται για την περίοδο 2015-2016 τα κονδύλια να μειωθούν και να φιλοξενηθούν πολύ λιγότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς (...) Το πρόβλημα προκύπτει καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος μειώνονται για φέτος σχεδόν κατά 50%».

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται: Για τα κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί, για το αν το πρόγραμμα θα καλύψει περισσότερα παιδιά και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Για το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του συνόλου του προγράμματος μέσα από τις δημόσιες και δημοτικές δομές, αν θα μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και αν θα αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Με μία ακόμα Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφεται από το βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, σημειώνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όπου φιλοξενούνται περίπου 40.000 παιδιά και εργάζονται 1.000 άτομα. Το ΚΚΕ ζητά, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, να ενταχθούν τα ΚΔΑΠ στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να καταβάλλονται στην ώρα τους τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να μην κλείσει κανένα Κέντρο, να ιδρυθούν νέα και να μπορούν να εγγράφονται σε αυτά όλα τα παιδιά.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ «ΜΑΡΦΙΝ»
Πέντε χρόνια μετά...

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εμπρηστική επίθεση - προβοκάτσια στο υποκατάστημα της «Marfin» στην οδό Σταδίου και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας, στις 5 Μάη 2010.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την Τετάρτη, χιλιάδες λαού είχαν πάρει μέρος στα συλλαλητήρια που έγιναν στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε 68 πόλεις. Η προβοκάτσια εκτυλίχθηκε πρώτα στην πλατεία Συντάγματος, όταν ομάδες «αγανακτισμένων» με αβανταδόρους ενωμοτίες φασιστοειδών, προσπάθησαν να παρασύρουν διαδηλωτές προς τα σκαλιά που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής την ώρα που από τον «άγνωστο στρατιώτη» περνούσαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο περιφρουρήθηκε, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ πέρασαν μπροστά από τον «άγνωστο στρατιώτη» και λίγο μετά υλοποιήθηκε το σχέδιο της ψευτοεισβολής. Ο τότε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, συκοφάντησε αμέσως το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι το Κόμμα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να εισβάλουν στη Βουλή. Ακολούθησε ο εμπρησμός της «Marfin» από κουκουλοφόρους που εμφανίστηκαν στη Σταδίου. Μαρτυρίες εκείνων των ημερών έκαναν λόγο για καταδρομική επιχείρηση από άτομα εκπαιδευμένα στρατιωτικά για τέτοιους είδους επιχειρήσεις.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου, την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια στο γραφείο της στον β΄ όροφο. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει. Ο θάνατος και των τριών οφειλόταν σε ασφυξία από καπνό.

Το θέμα του εμπρησμού βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα και τα θύματα δεν έχουν «δικαιωθεί», αφού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι σχετικές δίκες.

Κεντρική θεωρείται η ακροαματική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, κατά στελεχών της «Marfin», του εκπροσώπου της τράπεζας, του τεχνικού Ασφαλείας και της διευθύντριας του καταστήματος. Ολοι τους έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην τράπεζα, κυρίως δε για την απουσία εξόδου κινδύνου. Εκκρεμεί επίσης και η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με κατηγορούμενο άτομο που φέρεται ως εμπρηστής της τράπεζας. Η δίκη αυτή έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, τη μία καθώς συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων. Η νέα δικάσιμος έχει προσδιοριστεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, στις 21 Σεπτέμβρη 2015.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης τιμώντας τα 70 χρόνια από τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού και τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνει φωτογραφικό ιστορικό αφιέρωμα (έκθεση), στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την 1η Μάη κατά τη διάρκεια της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης, θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως το Σάββατο 9/5, ενώ την Κυριακή 10/5, θα μεταφερθεί στους Μυτιληνιούς σε κοινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.

Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ και προς τιμήν της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Πέμπτη 7/5, στις 7 μ.μ. κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Λαμπράκη.
  • Την Παρασκευή 8/5, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στο άγαλμα της Ειρήνης στο Νησάκι. Θα ξεκινήσει πορεία ειρήνης μέχρι την κεντρική πλατεία. Θα γίνουν σύντομες ομιλίες και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Σάββατο 16/5, στις 7.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Ιρλανδέζικος δρόμος» με την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού (αίθουσα sports cafe).
  • Την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ. θα προβληθεί η παιδική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού», με την επιμέλεια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Μ. Παπαμαύρος» (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης).
  • Την Παρασκευή 29/5, στις 7 μ.μ., ομιλία με θέμα την καπιταλιστική κρίση και τα εθνικά θέματα από τον Γ. Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α. Πολεμικού Ναυτικού (μέλος ΚΕΘΑ), στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στους Κορυσχάδες

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσει την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944, στους Κορυσχάδες, οργανώνοντας εκδήλωση, εκεί, την Κυριακή 17 Μάη. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν διοργανώνει διήμερη εκδρομή με πούλμαν στο Καρπενήσι το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μάη.

Για συμμετοχή (από την Αθήνα) στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Την Κυριακή 7 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση - προσκύνημα στη Μακρόνησο, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Καλούνται τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην Αττική και σ' όλη την Ελλάδα, να οργανώσουν τη μετακίνηση των αγωνιστών και φίλων, όλων όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει, το Σάββατο 9.5.2015, εκδρομή - προσκύνημα στον ιστορικό τόπο της εκτέλεσης των 24 πατριωτών στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Το πούλμαν θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 7.30 το πρωί από την Ομόνοια (μπροστά από τα «ΧΟΝΤΟΣ»). Για συμμετοχή στα τηλ.: 6974.278.797 - 6980.363.160 και 210.2386.531.

-- Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 10 Μάη, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) τη χρονιάτικη συνεστίασή της. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη και θα υπάρχει σχετική ομιλία.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΑΝΝΥ»
Στα μαλακά για «περιύβριση νεκρού»;

Σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας περιέγραψαν χτες οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, στην ενημέρωση για την υπόθεση της δολοφονίας της 4χρονης Αννυ από τον πατέρα της. Οπως είπαν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μητέρα γνώριζε για το χαμό της κόρης της, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο δράστης.

Οι αρχές κάνουν λόγο για ένα ειδεχθές και πρωτόγνωρο έγκλημα τόσο για τα ελληνικά δεδομένα όσο και σε διεθνές επίπεδο, με δράστη τον 27χρονο πατέρα του μικρού κοριτσιού, ο οποίος ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις μετά το θάνατο του παιδιού. Από την έρευνα προέκυψε ότι το παιδί δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας από το οποίο να επήλθε ο θάνατός του. Ο ίδιος λέει ότι βρήκε το παιδί νεκρό, και δεν παραδέχεται ότι το σκότωσε ο ίδιος. Επιδίωξή του είναι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να μην ομολογήσει τη δολοφονία για να αντιμετωπιστεί με την κατηγορία της περιύβρισης νεκρού (για τον τεμαχισμό) και όχι για ανθρωποκτονία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ούτε κόκαλο από το πτώμα της τετράχρονης», είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Γιώργος Παπαζαφείρης. Ως προς το κίνητρο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο 27χρονος πίστευε πως η γυναίκα του θα τον εγκατέλειπε μαζί με το παιδί και θα πήγαινε κοντά σε έναν 50χρονο στη Γερμανία, ο οποίος είχε δώσει στη γυναίκα κατά την τελευταία συνάντησή τους σημαντικό χρηματικό ποσό ως βοήθημα.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Δύο ύποπτοι για το φονικό

Τους δράστες που σκότωσαν τους δύο Πακιστανούς κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, κατά τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, φέρεται να εντόπισαν οι αρχές. Πρόκειται για δύο Αλβανούς κρατούμενους, 33 και 32 χρόνων, που εκτίουν ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία και κλοπές. Είναι, μάλιστα, μεταξύ των ατόμων που τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για την άγρια συμπλοκή που ξέσπασε, ήταν οι οικονομικές διαφορές που προέκυψαν από ναρκωτικά και εκβιασμούς μεταξύ των δραστών και των θυμάτων.

Ευχαριστήριο

Ευχαριστώ θερμά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου, εκτιμώντας το έργο που προσφέρουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες ελλείψεων και προβλημάτων που αφορούν συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία.

Με εκτίμηση,

Αλέκα Παπαρήγα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ