ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απορρίφθηκαν ξανά οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ

Προέβλεπαν την ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μόνο δύο από τις συνολικά 14 έγιναν δεκτές!

Η επιστράτευση παραμένει με το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος»
Η επιστράτευση παραμένει με το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος»
Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες το απόγευμα, από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Αργά το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση κατ' άρθρο.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν ενδεικτική της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα των επιχειρηματιών ομίλων. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου, υπερασπιζόμενος το αντεργατικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτέθηκε στη σημερινή συγκυβέρνηση για το άρθρο που - όπως ο ίδιος αποφάνθηκε - καταργεί την πολιτική επιστράτευση σε βάρος απεργών.

Ωστόσο, η πολιτική επιστράτευση δεν καταργείται, καθώς παραμένει το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος», με το οποίο επιβαλλόταν κάθε φορά στο παρελθόν. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την πραγματική κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου, που βέβαια απορρίφθηκε.

Συνολικά, από τις 14 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και αφορούσαν την επαναφορά όλων των εργαζομένων στις θέσεις που είχαν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, έγιναν δεκτές μόλις δύο: Μία για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και μία που αφορά τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Αστυνομία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, υπενθύμισε ότι στη δημόσια διαβούλευση είχε δοθεί άλλο νομοσχέδιο, το οποίο «περιείχε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο, τη μετατροπή των εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε μόνιμους. Πήγαν και αυτά στις ελληνικές καλένδες, όπως ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αφήνει απέξω «τους πιο αδύναμους εργαζόμενους, αυτούς που είναι με συμβάσεις για αρκετά χρόνια, αυτούς που τους είχαν ομήρους και τους εκμεταλλεύθηκαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως τις 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, όπως τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο Σπίτι"», και μια σειρά ακόμα κατηγορίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η συζήτηση του νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης εξέλιξης της διαπραγμάτευσης» και «από αυτήν την άποψη επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με σκοπό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να επιστραφούν οι τεράστιες απώλειες, αλλά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι τι κράτος έχουμε. Εχουμε ένα κράτος της εξουσίας των αστών. Ενα ταξικό κράτος. Είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο, είναι αντιλαϊκό από την ίδια του τη φύση».

«Βροχή» κυβερνητικών τροπολογιών

Το βράδυ η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, διαμαρτυρόμενη για τις 15 κυβερνητικές τροπολογίες που έκανε δεκτές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης πριν από την αποχώρηση ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών λέγοντας ότι αλλάζουν το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε επί της αρχής και ότι αποσκοπούν στη «σύναψη συμμαχιών» της κυβέρνησης ενόψει δημοψηφίσματος ή εκλογών. Τη σκυτάλη πήρε το Ποτάμι καταθέτοντας αίτημα για ξεχωριστή ονομαστική ψηφοφορία για καθεμία από τις 15 τροπολογίες. Μέχρι αργά το βράδυ, οι ψηφοφορίες δεν είχαν ξεκινήσει.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Χρ. Κατσώτης, ανέφερε ότι «δεν συμμεριζόμαστε την όλη συζήτηση περί τροπολογιών», τονίζοντας ότι η ΝΔ και το Ποτάμι δεν ασκούν κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά γιατί «θέλουν ένα δημόσιο τομέα σε αυτή τη γραμμή, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που έκανε δεκτές ο υπουργός αφορούν θέματα όπως η μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία, αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων του ΕΛΓΑ, αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων, συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δανειοδότηση ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» - ΣΠΑΤΑ
«Απογειώνει» την εκμετάλλευση η εταιρεία φύλαξης

«Βγάζει μάτι» η στάση της Ομοσπονδίας του κλάδου

«Ο όμιλος "Brinks Hellas" προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εχοντας στο δυναμικό του πάνω από 2.500 εργαζόμενους, είναι φανερό ότι επενδύει διαρκώς και σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό του, με σκοπό την ανάδειξη του ομίλου στο μεγαλύτερο του κλάδου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας».

Με τα παραπάνω λόγια συνοδεύει τις αναρτήσεις με τις οποίες αναζητά προσωπικό, μέσω γνωστής ιστοσελίδας, η επιχείρηση «BRINKS». Ωστόσο, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, η διαρκής και σταθερή «επένδυση» της επιχείρησης στους εργαζόμενους συνίσταται σε αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συνθήκες τρομοκρατίας για όποιον σηκώνει κεφάλι.

Η «BRINKS» είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρους, μεταξύ των οποίων και το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Καταγγελίες κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες μειώσεις που ψαλίδισαν τους μισθούς των εργαζόμενων μέχρι και 40%. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άρνηση της εταιρείας να αποζημιώσει το προσωπικό του Αεροδρομίου για το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας, για το έτος 2014, όπως προβλέπει ο νόμος, καταβάλλοντας δηλαδή διπλάσιο ημερομίσθιο.

Η εταιρεία πλήρωσε τις μέρες της άδειας με κανονικό ημερομίσθιο, ακόμα και της τάξης των 16 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν δική της υπαιτιότητα το γεγονός ότι δε χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους οι μέρες της κανονικής τους άδειας(!).

Αυτό που εξοργίζει, όμως, είναι η στάση που κρατά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφάλειας Χρηματαποστολών - Φυλάκων (ΠΟΥΑΧΦ), όπου υπάγεται το Σωματείο των Εργαζόμενων της «BRINKS». Από το μισθό τους παρακρατείται αναγκαστικά η μηνιαία συνδρομή προς την Ομοσπονδία, που ανέρχεται σε 3,8 ευρώ, δηλαδή 45,6 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ενώ όμως η Ομοσπονδία χαρατσώνει ακόμα και τις πενιχρές αποδοχές των εργαζόμενων, εκπρόσωποί της δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να πιέσουν την εργοδοσία να βάλει φρένο στις μειώσεις των μισθών.

Η παραπάνω κατάσταση είχε οδηγήσει εργαζόμενους να ζητήσουν να διαγραφούν από την Ομοσπονδία. Οπως, όμως, προκύπτει από καταγγελίες, μέσα σε λίγες ώρες, βρέθηκαν με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι. Φαίνεται πως η Ομοσπονδία και η εργοδοσία λειτουργούν σαν «το ένα χέρι που νίβει το άλλο» και τα δυο μαζί λεηλατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τρομοκρατούν όποιον τολμά να διαμαρτυρηθεί.

Απεργία αύριο Πέμπτη στα Λιμάνια

Απεργούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση που συνεχίζει η νέα συγκυβέρνηση, αρχίζοντας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Την απεργία κήρυξε η ΟΜΥΛΕ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων. Ωστόσο, όπως φάνηκε και χτες απ' όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ΑΠ), η «διαφωνία» βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση. Για παράδειγμα, χτες ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η ιδιωτικοποίηση γίνει μέσω συμπράξεων με ιδιώτες και όχι με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Σε ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ». Σημειώνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ που «καλλιέργησε αυταπάτες για λύσεις "από τα πάνω" παρουσιάζοντας την κυβερνητική εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να δοθεί συνέχεια με αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, εξασφαλίζοντας συντονισμό δράσης των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια και στους συναφείς κλάδους». Να παλέψουν για να μπει τέρμα σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με οποιαδήποτε μορφή και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός πώλησης ΟΛΠ και ΟΛΘ. Μέτωπο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή, τις εργολαβίες κ.ά.

Ζημιές σε καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, κηπευτικά, στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας (Φαρκαδόνα, Παναγίτσα, Ζάρκο, Γριζάνο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Κλοκοτός), προκάλεσαν το δυνατό μπουρίνι και η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στα 15.000 στρέμματα υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση και απαιτούν έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και δίκαιη αποζημίωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ