ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νοκ άουτ ο Δώνης από τους δύο «τελικούς»

Σοβαρό «πονοκέφαλο» ενόψει των κρίσιμων παιχνιδιών με αντιπάλους την Κύπρο εκτός έδρας, αύριο Σάββατο, και το Γιβραλτάρ εντός έδρας, την Τρίτη, που θα κρίνουν τις ελπίδες της Εθνικής για πρόκριση στο Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας, προκαλεί στον Ομοσπονδιακό τεχνικό Μίκαελ Σκίμπε η απουσία του Τάσου Δώνη. Ο επιθετικός της Στουτγκάρδης, που έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στους προηγούμενους αγώνες απέναντι σε Βοσνία και Βέλγιο, τέθηκε νοκ άουτ από τα δύο τελευταία παιχνίδια του 8ου ομίλου, καθώς υπέστη θλάση. Ο Δώνης ένιωθε ενοχλήσεις ήδη από τους τελευταίους αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος και αποχώρησε από την προπόνηση της Τετάρτης. Χτες υποβλήθηκε σε μαγνητική, τα αποτέλεσμα της οποίας επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο για τον Σκίμπε. Και όλα αυτά ενώ, όπως είχε δείξει ο Γερμανός τεχνικός το τελευταίο διάστημα, υπολόγιζε πολύ στον 21χρονο επιθετικό. Πάντως, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε ξεκαθαρίσει αν τελικά ο Σκίμπε θα καλέσει άλλον παίκτη στην θέση του Δώνη.

Κατά τ' άλλα, παρά το γεγονός ότι ο στόχος της 2ης θέσης (την πρωτιά έχει ήδη εξασφαλίσει το Βέλγιο) δεν εξαρτάται πλέον από την Εθνική, στην ομάδα επικρατεί αισιοδοξία ενόψει των δυο τελευταίων παιχνιδιών. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να κάνει το απόλυτο στις νίκες με Κύπρο και Γιβραλτάρ και ελπίζει σε απώλεια βαθμών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, είτε με το Βέλγιο εντός έδρας, είτε με την Εσθονία εκτός. Είναι προφανές πως οι ελληνικές ελπίδες για ευνοϊκό αποτέλεσμα επικεντρώνονται στην αναμέτρηση των Βόσνιων με τους Βέλγους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο χωρών στη 2η θέση, η Βοσνία - Ερζεγοβίνης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει το πλεονέκτημα, λόγω σημαντικά καλύτερης συνολικής διαφοράς τερμάτων (η οποία αποτελεί το πρώτο κριτήριο στην ισοβαθμία), με 19-8, έναντι 11-5 της Ελλάδας.

Σημαντική απώλεια για την Εθνική αποτελεί η απουσία του Τάσου Δώνη από τα παιχνίδια με Κύπρο και Γιβραλτάρ

Eurokinissi

Σημαντική απώλεια για την Εθνική αποτελεί η απουσία του Τάσου Δώνη από τα παιχνίδια με Κύπρο και Γιβραλτάρ
ΤΑ ΑΠΟΨΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ρευστό τοπίο σε 4ο και 9ο όμιλο

Στα παιχνίδια για τον 4ο και τον 9ο όμιλο, όπου δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε τα πάντα είναι ανοιχτά τόσο για την απευθείας πρόκριση όσο και τη συμμετοχή στα μπαράζ, στρέφεται το ενδιαφέρον στα αποψινά παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής στους ομίλους των προκριματικών για το Μουντιάλ 2018.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές ιδιαίτερα στον 9ο όμιλο, όπου 4 από τις 6 ομάδες παλεύουν για την πρωτιά και το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ. Η Κροατία, που υποδέχεται την αδιάφορη βαθμολογικά Φινλανδία, φαίνεται προς στιγμής να έχει ένα ελαφρύ αβαντάζ απέναντι σε Ισλανδία, Τουρκία και Ουκρανία. Οι Ουκρανοί όμως έχουν θεωρητικά πιο ευνοϊκό πρόγραμμα (με Κόσσοβο εκτός έδρας απόψε και με Κροατία εντός στο φινάλε). Ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής πολλά αναμένεται να κρίνει και ο αποψινός αγώνας της Τουρκίας με την Ισλανδία.

Στον 4ο όμιλο, η Σερβία θεωρείται ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση, ωστόσο απόψε δοκιμάζεται στη Βιέννη με αντίπαλο την Αυστρία (που θεωρητικά έχει χάσει το «τρένο»). Την ίδια στιγμή, Ουαλία και Ιρλανδία δίνουν τη δική τους μάχη με φόντο τη 2η θέση και τη συμμετοχή στα μπαράζ, χωρίς όμως να έχουν απολέσει τις ελπίδες τους ακόμα και για πρωτιά.

Πιο ξεκάθαρα φαντάζουν τα πράγματα στον 7ο όμιλο, με την Ισπανία να έχει «αγκαλιάσει» την πρώτη θέση μετά τη νίκη επί της Ιταλίας την προηγούμενη αγωνιστική και τους «Ατζούρι» ουσιαστικά να σκέφτονται από τώρα τα μπαράζ.

  • Το αποψινό πρόγραμμα: 4ος όμιλος: Γεωργία - Ουαλία (19.00 - Cosmote Sports 2), Αυστρία - Σερβία (21.45 - Cosmote Sports 2), Ιρλανδία - Μολδαβία (21.45 - Cosmote Sports 7). 7ος όμιλος (21.45): Ιταλία - ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν - Ισραήλ, Ισπανία - Αλβανία (Cosmote Sports 1). 9ος όμιλος (21.45): Κροατία - Φινλανδία (Cosmote Sports 4), Κόσσοβο - Ουκρανία (Cosmote Sports 8), Τουρκία - Ισλανδία (Cosmote Sports 3).
ΜΠΑΣΚΕΤ
Κλήρωση διατητών με παράπονα του Ολυμπιακού

Με την ...παραδοσιακή ένταση να συνοδεύει μια ακόμη κλήρωση διαιτητών για ντέρμπι «αιωνίων» στην Basket League, γνωστοποιήθηκαν χτες στα γραφεία της ΚΕΔ - ΕΟΚ αυτοί που θα διευθύνουν την αναμέτρηση στο ΣΕΦ μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού την Κυριακή για την 1η αγωνιστική της Basket League. Οι Τάσος Πηλοΐδης, Παναγιώτης Αναστόπουλος και Δημήτρης Τζαφλέρης θα είναι η τριάδα η οποία θα σφυρίξει το πρώτο «ραντεβού» των δύο φαβορί του πρωταθλήματος για τη νέα σεζόν.

Για μία ακόμα φορά δεν έλειψε η ένταση, η οποία φέτος ήταν κυρίως μεταξύ του εκπροσώπου του Ολυμπιακού Χρήστου Σταυρόπουλου και των διοικούντων της ΚΕΔ, με αιτία το ότι στην κλήρωση δεν συμπεριλήφθηκαν οι διαιτητές της Ευρωλίγκας. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος - τουλάχιστον στην 1η αγωνιστική - οι Σπύρος Γκόντας, Ηλίας Κορομηλάς, Γιάννης Φούφης και Πέτρος Παπαπέτρου δεν μπήκαν στην κλήρωση, με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός να εκφράζει ερωτήματα για το γεγονός. Μάλιστα, όπως τόνισε, τέτοιου είδους ενέργειες «καθιστούν το πρωτάθλημα αναξιόπιστο».

ΕΟΚ: Για την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτώβρη προγραμματίστηκε από την Ομοσπονδία μπάσκετ η κλήρωση των ζευγαριών για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προκριθεί οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Αρης. Τα παιχνίδια, που θα είναι μονά και όχι διπλά, ενδεχόμενο για το οποίο υπήρξαν σκέψεις από τους αρμοδίους, είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 5 Νοέμβρη, ενώ ο τελικός θα γίνει στις 17 Φλεβάρη 2018 στο Ηράκλειο.

FOOTBALL LEAGUE
Η κλήρωση για τη νέα σεζόν

Αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» για το πόσες ομάδες θα αγωνιστούν και την ακριβή ημερομηνία έναρξης, η αντίστροφη μέτρηση για το πρωτάθλημα της Football League 2017-18 φαίνεται πως ξεκίνησε χτες. Η Λίγκα της β' κατηγορίας πραγματοποίησε την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος, στο οποίο τελικά θα μετάσχουν 18 ομάδες, με την πρεμιέρα να προγραμματίζεται για τις 22 Οκτώβρη και το φινάλε (34η αγωνιστική) για τις 27 Μάη. Υπενθυμίζεται ότι ανεβαίνουν δύο ομάδες στη Super League και υποβιβάζονται οι έξι τελευταίες.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής: ΑΟΧ Κισσαμικός - ΑΕ Καραϊσκάκης, Εργοτέλης - Καλλιθέα, Αχαρναϊκός - Απόλλων Λάρισας, Παναχαϊκή - Τρίκαλα, Βέροια - Απόλλων Πόντου, Αρης - Αιγινιακός, Σπάρτη - Παναιγιάλειος, Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Καρδίτσας, Πανσερραϊκός - ΟΦΗ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Δοκιμάζεται στην Εδεσσα η ΑΕΚ

Με τη δοκιμασία της ΑΕΚ στην Εδεσσα, όπου θα κοντραριστεί με τον Αερωπό (17.00 ΕΡΤ2), συνεχίζεται σήμερα η 3η αγωνιστική στην πρώτη κατηγορία του χάντμπολ ανδρών, το κυρίως μέρος της οποίας θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο. Η αυλαία της αγωνιστικής άνοιξε την Τετάρτη, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί εκτός της ΧΑΝΘ με 34-17, στην κόντρα της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο σημερινοί αντίπαλοι προέρχονται από νίκες την προηγούμενη αγωνιστική: Ο Αερωπός πήρε διπλό επί του Φοίνικα Συκεών (25-21) και η ΑΕΚ επικράτησε εντός έδρας του ΓΣ Δράμας με 35-23.

ΒΟΛΕΪ
Παραμένει το... αγκάθι των ξένων

Αγκάθι ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζει να παραμένει το θέμα του αριθμού των ξένων στις ομάδες ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος της Volleyleague. Αυτό γιατί τη λύση δεν έδωσε ούτε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, εκπροσώπων της ΕΣΑΠ (διοργανώτρια αρχή), της ΕΟΠΕ (Ομοσπονδία) και ΠΑΣΑΠ (Σύνδεσμος παικτών). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΕΣΑΠ πρότεινε 7 κοινοτικούς και 4 ξένους, κάτι που δεν δέχονταν ΠΑΣΑΠ και Ομοσπονδία. Τελικά η Λίγκα των ομάδων συμφώνησε με την αντιπρόταση της ΕΟΠΕ, που πρότεινε να υπάρχουν 5 κοινοτικοί και 4 ξένοι. Ωστόσο με τα παραπάνω διαφωνεί ο Σύνδεσμος των παικτών, ο οποίος επιμένει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να αγωνιστούν οι ομάδες με τέσσερις μη Ελληνες, χωρίς διαχωρισμό σε ξένους και κοινοτικούς.

Πλέον αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση αφού ο χρόνος πιέζει για την έναρξη του πρωταθλήματος (21 Οκτώβρη).

EUROLEAGUE
Αποφασίζει για την πρόταση της FIBA

Μετά την κατάθεση και επίσημα, από τη FIBA, της πρότασης για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019 στις επίμαχες ημερομηνίες που συμπίπτουν με αγώνες της Euroleague, έρχεται πλέον η σειρά της δεύτερης να... ανοίξει τα χαρτιά της. Υπενθυμίζεται ότι η FIBA σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή μετέφερε τους αγώνες των Εθνικών ομάδων που είναι προγραμματισμένοι για το Νοέμβρη και το Φλεβάρη (1 βδομάδα κάθε μήνα) από Πέμπτη σε Παρασκευή (συν Σαββατοκύριακο) αντιπροτείνοντας προς την Euroleague να μεταφέρει και αυτή την αγωνιστική κίνηση (τις συγκεκριμένες βδομάδες) Τρίτη. Σύμφωνα με την πρόταση της FIBA, οι παίκτες των ομάδων που αγωνίζονται στη διοργάνωση θα προλάβουν να ενσωματωθούν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα αλλά θα γυρίσουν και εγκαίρως ξανά στις ομάδες τους.

Με αντικείμενο αυτήν την πρόταση, όπως γνωστοποιήθηκε, αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στη Βαρκελώνη, των 11 ομάδων που έχουν συμβόλαιο με την Euroleague με ερώτημα αν θα δεχθούν την πρόταση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα προκλήθηκε από την απόφαση της Λίγκας των ομάδων να μη διακόψει την αγωνιστική δραστηριότητα στη διοργάνωση τις μέρες των αγώνων των Εθνικών, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να στερηθούν τις υπηρεσίες βασικών στελεχών. Μάλιστα, για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η FIBA είχε συνάντηση, χτες, με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σωματείων των παικτών.

ΣΚΑΚΙ

Το Σάββατο 7 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ., ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας διοργανώνει το 3ο Σκακιστικό τουρνουά «Αλέκος Μουχτούρης» προς τιμήν των ηρώων του Μπλόκου της Κοκκινιάς στη Μάνδρα του Μπλόκου, Ηλιουπόλεως 102Α. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ. 6939.836.128. Δεν υπάρχει παράβολο συμμετοχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ