ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Συντηρείται η ένταση

Από διαδήλωση κατά της Σ. Αραβίας στο Ιράκ
Από διαδήλωση κατά της Σ. Αραβίας στο Ιράκ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας - Ιράν έφθασε χτες τα ξημερώματα μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, το οποίο ωστόσο προτίμησε να περιοριστεί στους τύπους και στην αυστηρή τήρηση των διεθνών συνθηκών που αφορούν στο σεβασμό και την ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου καταδίκασε μόνο τις επιθέσεις Ιρανών στην πρεσβεία και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και όχι την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ που «άναψε» φωτιές και προκάλεσε τις θυελλώδεις διαδηλώσεις των απανταχού Σιιτών...Ετσι, το Σ.Α. του ΟΗΕ απέφυγε να πάρει θέση μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων, που ανταγωνίζονται η μία την άλλη διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της δικής τους αστικής τάξης και μονοπωλίων.

Η σύγκληση του Σ.Α. έγινε με αίτημα του Σαουδάραβα πρέσβη στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, που εντούτοις ισχυρίστηκε ότι το ρήγμα των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν δεν θα εμποδίσει τη χώρα του «να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη». Ερωτηθείς τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ιράν απάντησε: «Το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας. Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

Νωρίτερα, το Ιράν απέστειλε επιστολή στο Σ.Α. του ΟΗΕ εκφράζοντας «λύπη» για τα επεισόδια στην πρεσβεία και το προξενείο της Σ. Αραβίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι πάνω από 40 συλληφθέντες «θα τιμωρηθούν» παραδειγματικά και πως τέτοια βίαια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. Συνάμα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επανέλαβε και χτες ότι η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει «το μεγάλο έγκλημα» εκτέλεσης του Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ κάτω από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα του, την οποία και χαρακτήρισε «περίεργη».

Το ίδιο 24ωρο, το Κουβέιτ ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή του από την Τεχεράνη, δίχως εντούτοις να διευκρινίσει εάν σταματά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, όπως είχαν κάνει προχτές το Σουδάν και το Μπαχρέιν.

Παράλληλα, χτες για πρώτη φορά, θέση στην αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας πήρε η Τουρκία εκφράζοντας «ανησυχία» και ζητώντας «αμοιβαίες εγγυήσεις».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, έσπευσε να μεταβεί στο Ριάντ δηλώνοντας ότι «η συμπεριφορά του Ιράν» μετά την εκτέλεση του Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ «ήταν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μπιλντ», κάλεσε τις δύο χώρες «να επιδείξουν υπευθυνότητα» και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθούν στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΣΥΡΙΑ
Επαφές της «συριακής αντιπολίτευσης» στο Πεκίνο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε, χτες, ο πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συνασπισμού Συριακών Επαναστατικών Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων», Χάλεντ Κχόζα (ή Αλπτέκιν Χοκάογλου, όπως είναι αλλιώς γνωστός) έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Η ατζέντα επαφών του Κχόζα σχετίζεται άμεσα με τις προγραμματισμένες για τις 25 Γενάρη ειρηνευτικές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τις προσπάθειες της Κίνας να παίξει ενεργότερο ρόλο στη διεθνή διπλωματική και γεωπολιτική σκακιέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Κχόζα στο Πεκίνο είχε μεταβεί στη σινική πρωτεύουσα (23 έως 26 Δεκέμβρη) ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, ενώ την Πρωτοχρονιά είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια για την πιθανή αποστολή 5.000 Κινέζων στρατιωτών στη Συρία (βλέπε διπλανή σελίδα).

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», που έχει την έδρα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, παίρνοντας το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στη δραματική επιδείνωση των σαουδαραβικών - ιρανικών σχέσεων μετά την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2/1 από τις σαουδαραβικές αρχές και τα βίαια επεισόδια στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Μπροστά στον κίνδυνο η δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης να καθυστερήσει ή και να ματαιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Γενάρη στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ριάντ ο Ντε Μιστούρα αναμένεται να μεταβεί αμέσως στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, με την ίδια αποστολή.

Στο μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως βρήκε κάποιους ανθρώπους στη Συρία που «ίσως εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν» στη διάρκεια τουλάχιστον 11 συμβάντων, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει αυτές τις περιοχές γεωγραφικά ή να επιρρίψει ευθύνες στο συριακό στρατό ή τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ. Πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ανέφεραν πως το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί αργότερα χτες βράδυ στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βρετανός ο πρωταγωνιστής του βίντεο

Παράλληλα, χτες, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως οι έρευνες των βρετανικών αρχών σε σχέση με τον νέο μασκοφόρο τζιχαντιστή, που εμφανίζεται σε πρόσφατο βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» να απειλεί το Λονδίνο, επικεντρώνονται σε έναν 33χρονο Βρετανό ονόματι Σιντχάρτα Ντχαρ, με καταγωγή από την Ινδία, που διέφυγε στη Συρία το 2014.

Επικαλούμενο «επίσημη πηγή» το BBC αναφέρει πως ο Ντχαρ είχε συλληφθεί στο παρελθόν μαζί με άλλα 8 πρόσωπα ως ύποπτοι για παροχή υποστήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Μουχαριτζούν», και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, μέχρι που διέφυγε με την οικογένειά του στη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμπόλεμη ζώνη οι νοτιοανατολικές επαρχίες

ενώ MHP και CHP συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εμπόλεμη ζώνη αποτελούν οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ο στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του, καταδιώκοντας δυνάμεις του ΡΚΚ που συνεχίζουν τις επιθέσεις. Ντιγιαρμπακίρ, Τσίζρε, Σιλόπη, Μαρντίν, Γκαζιαντέπ είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου οι μάχες μαίνονται καθημερινά, με τους αμάχους όλων των γύρω περιοχών να προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες, μέσα σε απανωτές απαγορεύσεις κυκλοφορίας (που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τον ένα μήνα).

Την ίδια στιγμή, κουρδικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει σειρά διώξεων σε βάρος εκλεγμένων μελών και επικεφαλής δημοτικών συμβουλίων, κατηγορώντας τους για στήριξη ή συμμετοχή σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό του 38χρονου δικηγόρου και δημάρχου της πόλης Βαν, Μπεκίρ Καγιά, που καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, ως ένοχος για «συνέργεια» με το PKK. Από τη μεριά του, το κόμμα DBP(«αδελφό» του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος HDP) κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ότι συνολικά 10 δήμαρχοι σε κουρδικές περιοχές κρατούνται, ενώ 106 δημοτικές περιφέρειες όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του είναι «αντικείμενο» εντατικών ερευνών για αδικήματα σχετικά με κήρυξη «αυτονομίας» και υποστήριξη «τρομοκρατικής δράσης».

Επαφές Νταβούτογλου με τα κόμματα της Βουλής

Στο μεταξύ, στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι διεργασίες εντείνονται στο πλαίσιο και της σχεδιαζόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, για την οποία το κυβερνών AKP έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει «συνεργασία» και «συναίνεση» και με τα άλλα αστικά κόμματα. Προχτές, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου συνάντησε τον ηγέτη του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μετά από τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του MHP, Οκτάι Οζτούρκ, εξήγησε ότι «συμφωνήσαμε στη συγκρότηση μιας επιτροπής με ίση εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα της Βουλής», προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόμμα του συνεχίζει να διαφωνεί με την αλλαγή του συστήματος της χώρας σε προεδρικό.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Νταβούτογλου είχε συναντηθεί και με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που επίσης συμφώνησε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι ενδοαστικές αυτές διεργασίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα υπό το βάρος και των πρόσφατων δηλώσεων της ηγεσίας του HDP (με το οποίο ο Νταβούτογλου ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του για το σύνταγμα) που τάχθηκε υπέρ της αυτονόμησης ανατολικών περιοχών, μεγαλώνοντας την ανησυχία της ντόπιας αστικής τάξης που νιώθει να μεγαλώνει η απειλή απόσχισης περιοχών της χώρας.

Κι ενώ το κεφάλαιο μελετά ποιες κινήσεις θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, περνούν στα ψιλά ειδήσεις που βεβαιώνουν ότι από αυτά τα «παζάρια» δεν έχουν να περιμένουν τίποτε οι εργάτες. Ενάμιση χρόνο μετά το πολύνεκρο έγκλημα σε ορυχείο της πόλης Σόμα όπου 301 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν, αφού μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά «διαβεβαιώσεις» (πρώτης και καλύτερης της κυβέρνησης) περί διασφάλισης των εργατών και μέτρων για τη δικαίωσή τους, η διοίκηση του ομίλου «Soma Mining Inc» απέσπασε μια ακόμα συμφωνία, που διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Με νέα Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε «πάνε περίπατο» οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις της εργοδοσίας να καλύπτει μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (ενισχυμένα πανωφόρια και παπούτσια), ενώ πετσοκόπηκαν και άλλες παροχές που υποσχόταν όπως μια ποσότητα άνθρακα που δήθεν θα έπαιρνε η οικογένεια κάθε εργάτη. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία προχώρησε σε πολλές απολύσεις. Κάπως έτσι χτίζεται η «ανταγωνιστικότητα» της τουρκικής οικονομίας που η πλουτοκρατία θέλει μέχρι το 2020 να την κατατάξει στους πρώτους 10 ισχυρότερους της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org