Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμπόλεμη ζώνη οι νοτιοανατολικές επαρχίες

ενώ MHP και CHP συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εμπόλεμη ζώνη αποτελούν οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ο στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του, καταδιώκοντας δυνάμεις του ΡΚΚ που συνεχίζουν τις επιθέσεις. Ντιγιαρμπακίρ, Τσίζρε, Σιλόπη, Μαρντίν, Γκαζιαντέπ είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου οι μάχες μαίνονται καθημερινά, με τους αμάχους όλων των γύρω περιοχών να προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες, μέσα σε απανωτές απαγορεύσεις κυκλοφορίας (που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τον ένα μήνα).

Την ίδια στιγμή, κουρδικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει σειρά διώξεων σε βάρος εκλεγμένων μελών και επικεφαλής δημοτικών συμβουλίων, κατηγορώντας τους για στήριξη ή συμμετοχή σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό του 38χρονου δικηγόρου και δημάρχου της πόλης Βαν, Μπεκίρ Καγιά, που καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, ως ένοχος για «συνέργεια» με το PKK. Από τη μεριά του, το κόμμα DBP(«αδελφό» του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος HDP) κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ότι συνολικά 10 δήμαρχοι σε κουρδικές περιοχές κρατούνται, ενώ 106 δημοτικές περιφέρειες όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του είναι «αντικείμενο» εντατικών ερευνών για αδικήματα σχετικά με κήρυξη «αυτονομίας» και υποστήριξη «τρομοκρατικής δράσης».

Επαφές Νταβούτογλου με τα κόμματα της Βουλής

Στο μεταξύ, στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι διεργασίες εντείνονται στο πλαίσιο και της σχεδιαζόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, για την οποία το κυβερνών AKP έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει «συνεργασία» και «συναίνεση» και με τα άλλα αστικά κόμματα. Προχτές, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου συνάντησε τον ηγέτη του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μετά από τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του MHP, Οκτάι Οζτούρκ, εξήγησε ότι «συμφωνήσαμε στη συγκρότηση μιας επιτροπής με ίση εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα της Βουλής», προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόμμα του συνεχίζει να διαφωνεί με την αλλαγή του συστήματος της χώρας σε προεδρικό.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Νταβούτογλου είχε συναντηθεί και με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που επίσης συμφώνησε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι ενδοαστικές αυτές διεργασίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα υπό το βάρος και των πρόσφατων δηλώσεων της ηγεσίας του HDP (με το οποίο ο Νταβούτογλου ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του για το σύνταγμα) που τάχθηκε υπέρ της αυτονόμησης ανατολικών περιοχών, μεγαλώνοντας την ανησυχία της ντόπιας αστικής τάξης που νιώθει να μεγαλώνει η απειλή απόσχισης περιοχών της χώρας.

Κι ενώ το κεφάλαιο μελετά ποιες κινήσεις θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, περνούν στα ψιλά ειδήσεις που βεβαιώνουν ότι από αυτά τα «παζάρια» δεν έχουν να περιμένουν τίποτε οι εργάτες. Ενάμιση χρόνο μετά το πολύνεκρο έγκλημα σε ορυχείο της πόλης Σόμα όπου 301 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν, αφού μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά «διαβεβαιώσεις» (πρώτης και καλύτερης της κυβέρνησης) περί διασφάλισης των εργατών και μέτρων για τη δικαίωσή τους, η διοίκηση του ομίλου «Soma Mining Inc» απέσπασε μια ακόμα συμφωνία, που διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Με νέα Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε «πάνε περίπατο» οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις της εργοδοσίας να καλύπτει μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (ενισχυμένα πανωφόρια και παπούτσια), ενώ πετσοκόπηκαν και άλλες παροχές που υποσχόταν όπως μια ποσότητα άνθρακα που δήθεν θα έπαιρνε η οικογένεια κάθε εργάτη. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία προχώρησε σε πολλές απολύσεις. Κάπως έτσι χτίζεται η «ανταγωνιστικότητα» της τουρκικής οικονομίας που η πλουτοκρατία θέλει μέχρι το 2020 να την κατατάξει στους πρώτους 10 ισχυρότερους της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org